Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Balık Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanmak

Balık üretim çiftliği kurarak para kazanmayı düşünüyorsanız, adresiniz doğru. Aşağıdaki başlıklarda balık üretim çiftliği hakkında detayları ele aldık!
Balık Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanmak
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Tava mı olsun buğulama mı? Yoksa ızgara, füme, haşlama ya da güveç mi tercih edersiniz? Neden mi bahsediyorum? Neden olacak, tabii ki balıklardan! İnsanların temel besin kaynaklarından biri olan leziz su canlılarından! Biliyorsunuz ki, kışın gelmesiyle birlikte hal pazarlarının da havası değişti. Turuncu rengiyle dikkat çeken meyve sebzeler, yan tezgahta duran balık çeşitleriyle oldukça renkli bir hal aldı. Bizim soframızda balık kültürü denildiğinde aklımıza ilk kış ayları gelse de aslında 4 mevsim sofralarımızdan eksik olmaması gereken yiyecekler arasındadır balıklar. Sazanı, çipurası, levreği, alabalığı ve daha nice çeşidiyle yüzyıllardır insanlara sağlık aşılayan soğukkanlı canlılar…

Evet, bugün hakkında konuşacağımız şey balıklar. Daha doğrusu balıklar da değil, bu sağlıklı besin kaynağının üreticiliğini yapmak. E zaten siz de balık pişirme yöntemleri üzerine konuşmamı beklemiyordunuz, diye düşünüyorum. Sonuçta biliyorsunuz, bizim işimiz size para kazandıracak karlı yöntemleri aktarmak. İşte balık üreticiliği de bu noktada dikkatimizi çeken yöntemlerden bir tanesi.

Öncelikle balık üreticiliğinin binlerce yıldan beri bilinen, uygulanan ve diğer sektörlerle birlikte işbirliği içinde çalışılan bir tarım kolu olduğunu söyleyeyim. Diğer sektörlerle birlikte derken, balık üreticiliği için ihtiyaç duyulan yem, havuz, kuluçkahane, işleme tesisi gibi faktörlerin tedarikçilerinden bahsediyorum. Sonuçta balıkçılık, ekonominin önemli kollarından bir tanesi. Gelirinin önemli bir bölümünü balıkçılıktan elde eden Norveç’in ne kadar zengin olduğunu biliyorsunuz, değil mi? Tabii, ülkemiz balıkçılık konusunda Norveç gibi ülkelerle kıyaslanabilecek kadar çok üretim yapmıyor. Ancak yine de Türkiye’de balık üretim işine merak salan ve bu alana yatırım yapan girişimci sayısının son yıllarda giderek arttığını da belirteyim. Zira balık üretimindeki pazar payı bir hayli büyük.

Neticede dünya nüfusunun artması, ihtiyaç duyulan balık miktarının da aynı oranda artmasını sağladı. Ve balık üreticiliği, hem küçük ölçekli bir girişimde bulunmak isteyenler hem de büyük ölçekli iş kurmak isteyenler için iştah kabartan alanlar arasındaki yerini aldı. İsterseniz, balık üreticiliği yaparak para kazanmanın ayrıntılarını paylaşmadan önce bu besinin insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu hatırlatayım. Çünkü bu şekilde, balık üreticiliğinin ne kadar geçerli ve gerekli bir iş kolu olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

İlk olarak değinmek istediğim nokta, balık etinin diğer birçok hayvansal gıdaya göre daha sağlıklı olduğudur. İçerdiği yağ oranının düşük olması, besleyiciliği ve vitamin konusundaki zenginliği, balık etinin diğer etlere göre bir adım öne çıkmasını sağlayan faktörler olmuştur. Hazmının kolay olması, bebeklerden tutun da yaşlılara varana kadar her yaş grubu tarafından tüketilebilmesi, diyette olanlar ve kolesterol, kalp gibi rahatsızlık çekenler için uygun olması, balığın neden bu kadar çok talep gördüğünü net bir biçimde açıklamaktadır. Tüm bunların yanı sıra balıkların, tavuk, koyun, tavuk gibi çiftlik hayvanlarına göre daha az yem tüketmesi de üreticiler için bir avantaj oluşturmaktadır. Çünkü balıklar soğukkanlı canlılardır. Ve soğukkanlı canlıların, vücut sıcaklıklarını sabit tutabilmek için fazladan yem tüketmeye ihtiyaçları yoktur. Bu nedenle, balıklar diğer çiftlik hayvanlarına göre daha az yem tüketirler ve tükettikleri yemden daha iyi bir şekilde yararlanırlar. Örneğin; bir sazan balığının üretimi için 2 kilo ya da daha az yem gerekirken, bir tavuk üretimi için rahat 2.5-3 kilo yem gerekmektedir. Tavuk ve hindi yetiştiriciliği yaparak nasıl para kazanılır öğrenmek için tıklayın.

Sonuçta, balık üreticiliğinin gerçekten kazançlı ve avantajlı bir alan olduğunu sadece şu bilgilere bakarak bile anlayabilirsiniz. Bu konuda anlaştığımıza göre balık üreticiliği yaparak para kazanmak hakkında öğrenmeniz gereken diğer ayrıntılara geçelim.

Balık Üretim Çiftliği Kurarken Hangi Yöntemler İzlenir?

Balık Üretim Çiftliği Kurarken Hangi Yöntemler İzlenir?Balık üreticiliği ya da kültür balıkçılığı, basit olarak, denizlerde, göllerde, ağ kafeslerde ya da karada havuzlarda teknoloji kullanarak insan kontrolünde balık üretmeye verilen isimdir. Ve kültür balıkçılığının tarihinin milattan önce 2000’li yıllara kadar uzandığını söyleyebiliriz. Öte yandan kültür balıkçılığında kullanılan yapılar, kanallar, havuzlar, tanklar, dalyanlar, akvaryumlar ve ağ kafesler olarak belirtilmektedir. Örneğin; akvaryumlar genel olarak alabalık yetiştiriciliğinde kullanılır. Evet, kültür balıkçılığının üzerinden kısaca geçtiğimize göre, gelelim bu sektörün ülkemizdeki durumuna.

İlginizi Çekebilir:
Arı Yetiştiriciliği (Arıcılık) Yaparak Para Kazanmak

Aslına bakarsanız, Türkiye kültür balıkçılığı için elverişli şartlar sunmaktadır ancak bu sektöre gereken önem verilmemektedir. Bunu şu bilgiye bakarak rahatlıkla anlayabilirsiniz. Ülkemizdeki yıllık balık üretiminin % 80’i avcılıktan, % 20’si ise yetiştiricilikten sağlanmaktadır. Oysa ki yetiştiricilikte gördüğümüz bu oranın çok daha yüksek rakamlara çıkartılabileceğini biliyoruz. Çünkü hem koşullar çok uygun hem de yeni alanlara yönelmek isteyen kişi sayısı çok.

Tabii, bu alana yönelmek için balık üretimi hakkında bilgi sahibi olmalı, işe başlamadan önce yeterince araştırma yapmalı, ne üretimi yapacağınıza karar vermeli ve adımlarınızı profesyonel olarak atmalısınız. İsterseniz, size yardımcı olmak babında hazırladığım alt başlıkları inceleyin ve balık üreticiliğine ilk adımınızı atmış olun.

Alabalık Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanmak

Alabalık Üretim Çiftliği Kurarak Para KazanmakEvet, ilk olarak bahsetmek istediğim balık türü hemen herkesin severek tükettiği alabalıklar. İç su balıklarının kralı olarak da tanınan alabalık, hem dünyada hem de ülkemizde en çok yetiştirilen balık türüdür. Hatta ülkemizde ilk olarak yapılan kültür balıkçılığının, alabalık yetiştiriciliği ile başladığını söyleyebilirim. 40 yıldan fazla zamandır yapılan alabalık yetiştiriciliği alanında ülke olarak kendimizi epey geliştirdiğimizi de belirteyim. Bu alandan ekmek kazanan çok sayıda büyük firma olduğu gibi, çok da büyük sermayeler yatırmadan alabalık yetiştiriciliği yapan girişimci sayısı da epey fazla. Örneğin çoğu kişi üretim yaptığı tesisinde aynı zamanda restoran hizmeti de vererek, bu işten para kazanıyor.

Bunlara da Bakın:
Mantar Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanmak

Eminim, siz de boy boy alabalık havuzlarının olduğu ve havuzdan alınan taze balıkların müşterilere servis edildiği mekanlara gitmişsinizdir. Orta düzeyde sermaye sahipleri için gerçekten cezbedici olan bu iş, ülkemizin hemen her bölgesinde rahatlıkla yapılabilmektedir. Ayrıca yem değerlendirme kabiliyeti yüksek olan ve hızlı bir şekilde gelişen alabalıklar, ülkemizde en çok rağbet gören balık türüdür.

Sonuçta bu işi yapmak isteyenlerin, alabalık yetiştiriciliği hakkında birçok kaynaktan faydalanarak bilgilenmesini ve bu işi yapan kişilerle görüşmesini önerebilirim. Zira mekan seçiminden tutun da, yetiştireceğiniz balık türüne, alabalık üretimini ne amaçla yaptığınıza, kullanacağınız su çeşidine, tesisinizde olması gereken havuz sayısına, ilk etapta almanız gerek yavru balık miktarına varana kadar birçok konuda bilgili olmanız gerekiyor. Bilgi çağında yaşadığımızı da düşünürsek, tek yapmanız gereken biraz emek göstererek, alabalık yetiştiriciliği alanından para kazanmak için elinizi taşın altına sokmanız.

Sazan Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanmak

Sazan Üretim Çiftliği Kurarak Para KazanmakAlabalıktan sonra yetiştiriciliği en çok yapılan balık türü sazandır. Üreticisi için pek çok bakımdan avantaj sağlayan sazan, ülkemizdeki tatlı su kaynaklarında en çok bulunan balık türü olarak da gösterilebilir. Sazan yetiştiriciliğindeki maliyetin düşük olması da bu üretim çeşidini cazip hale getiren faktörlerden bir tanesidir. Örneğin; sazan üretimi için yapılacak havuz yapım masraflarının düşüklüğü, yavru üretiminin kolay denebilecek nitelikte olması, hızlı bir şekilde büyümeleri ve hastalıklara karşı dayanıklı olmaları, sazan yetiştiriciliğinin üreticisine sağladığı avantajlar arasındadır.

Sonuçta bu alan da detaylı bir araştırma neticesinde yatırım yapılacak bir alan. Ancak çoğu sazan üreticisinin işinden gayet iyi miktarlarda kazanç elde ettiğini söyleyebilirim. Eğer bu alana yöneleceksiniz, gerekli her türlü bilgiyi Tarım ve Köyişleri Bakanlığına’na bağlı il ve ilçe müdürlüklerinden edinebilirsiniz.

Levrek Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanmak

Levrek Üretim Çiftliği Kurarak Para KazanmakEvet, balık yetiştiriciliği konusunda değinmek istediğim bir diğer üretim türü ise levrek yetiştiriciliği. Ülkemizi çevreleyen tüm denizlerde bulunan levrek, bu özelliğine rağmen daha çok Ege ve Akdeniz balığı olarak bilinmektedir. Hem sıcaklığa hem de tuzluluk miktarına karşı dayanıklı olan levreğin üretimine ilk olarak İtalya ve Fransa’da başlanmış, ülkemizde ise son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Levrek yetiştiriciliği ağırlıklı olarak denizlerde kafes yöntemiyle yapılmakta olup, bu yöntemin daha çok büyük ölçekli bir iş kurmak isteyen yatırımcılar için uygun olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ayrıca denizlerin haricinde kıyıya yakın açılacak topraklarda da levrek yetiştiriciliği yapılabilmektedir.

Sonuçta levrek yetiştiriciliği yapabilmek için gerek Maliye ve Gümrük Bakanlığı’ndan gerekse Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinler alınmalı, projenizi onaylatmalı ve bakanlıklarca belirtilen kirayı ödemelisiniz. Yani levrek yetiştiriciliği yapabilmek için gereken miktarda sermaye sahibi olmanız birincil kuraldır. Eğer bu işten para kazanmayı gerçekten kafanıza koyduysanız, levrek yetiştiriciliği hakkında edinebileceğiniz tüm bilgileri edinip, titiz bir çalışmayla hesap kitap yapmanızı ve adımınızı bu faktörlere göre atmanızı öneririm.

Çipura Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanmak

Çipura Üretim Çiftliği Kurarak Para KazanmakÜlkemizde en fazla yetiştirilen deniz balığı türü olan çipura, eti diğer balıklara oranla daha çok para eden bir türdür. Yurdumuzda yaklaşık 35 yıldır yetiştiriciliği yapılan çipuranın üretimi ya denizden alınan suyla olmak üzere karada havuzlarda ya da denizdeki ağ kafeslerde yapılmaktadır. Öte yandan, çipura balığı yetiştiriciliği yapmak için belirli kriterlere uymanız gerekmektedir. Örneğin bu tür alabalığın aksine ülkemizin her bölgesinde yetiştirilemez. Daha çok Ege ve Akdeniz kıyılarında üretimi yapılan çipura üretimi için, deniz suyunun temiz olması, bölgenin rüzgara karşı korunaklı olması, ağın kurulduğu alanda ulaşım problemlerinin olmaması, ilgili bakanlıklardan gerekli izinlerin alınmış olması gibi koşulları sağlamak gerekmektedir.

Sizin anlayacağınız, çipura yetiştiriciliği için de detaylı araştırma yapmanız ve bu para kazanma yöntemi hakkındaki tüm ayrıntıları bilmeniz gerekiyor. Ancak şunu söyleyebilirim ki çipura hem iç pazarda hem de dış pazarda yoğun talep gören pahalı balık türlerinden biri. Eğer işinizi planlı bir şekilde yaparsanız, çipura yetiştiriciliği yaparak cüzdanınızı doldurmanız kuvvetle muhtemeldir.

Kimler Balık Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanabilir?

Kimler Balık Üretim Çiftliği Kurarak Para Kazanabilir?Evet, kimler balık üreticiliği yaparak para kazanabilir? Aslına bakarsanız, yeterli sermayesi olan ve kendine güvenen herkes bu işi yapabilir. Sonuçta, balık yetiştiriciliği yapmak için bir diplomaya ya da sertifikaya sahip olmanız gerekmiyor. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olduktan sonra, balık üretimi işini yapabileceğini düşünen herkes, bu alana yönelebilir. Zira ülkemizde bu sektöre yapılan yatırım gün geçtikçe daha çok artıyor. Siz de, insanların midesini şenlendirecek leziz balıklar üretmek istiyorsanız, bu alana yönelebilirsiniz.

Balık Üretim Çiftliği Kurarak Ne Kadar Para Kazanılır?

Balık Üretim Çiftliği Kurarak Ne Kadar Para Kazanılır?Bu işten ne kadar para kazanacağınız da, ne tür balık üretimi yapacağınıza bağlı olarak değişecektir. Örneğin; bir alabalık çiftliği ile sazan çiftliğinde elde edeceğiniz kazanç arasında farklılık olacaktır. Ya da işinizi ne kadar büyük ölçekli yaptığınız da, balık yetiştiriciliğinden ne kadar para kazanacağınızı aynı şekilde etkileyecektir. Atıyorum, yılda 30.000 ton üretim yapan bir tesis ile 60.000 ton üretim yapan tesisten elde edilecek gelir gibi! Uzun lafın kısası, balık yetiştiriciliğinden ne kadar para kazanacağınız, üretim yönteminize, işinizin ölçeğine, ne tür üzerine yoğunlaştığınıza, işinizi ne kadar iyi yaptığınıza göre farklılaşacaktır.

Sizin anlayacağınız, evet bu işten kazançlı çıkarsınız ama bu soruya verilecek net bir cevap da yok. Eğer üretim yapacağınız alandaki tecrübeli balık yetiştiricileri ile konuşursanız, elle tutulur rakamlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Evet, bu konuda bana düşen görevi de yerime getirdiğime göre, bu işe girecekler için başarılar dilemekten başka yazacak bir şeyim kalmadı. Yeni yolunuzun açık olması dileğiyle! Bol kazançlar!

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın