Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Altcoin Nedir, Nasıl Alınır, Altcoin Çeşitleri Nelerdir?

Altcoin nedir, nasıl alınır, altcoin çeşitleri nelerdir gibi soruların cevapları ve altcoin hakkında detaylı bilgi için tıklayın!
Altcoin Nedir, Nasıl Alınır, Altcoin Çeşitleri Nelerdir?
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Kripto para sektörü oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Yatırımcılar piyasayı devamlı olarak takip etmelidir. Her gün yeni projeler çıktığı için bu sektördeki gelişim durmaz. Bu sektör, Bitcoin ve altcoin’ler olarak ikiye ayrılır. Bu nedenle sizler için altcoin’ler hakkında bilgilendirici bir içerik hazırladık.

Blok zinciri teknolojisini kullanmak istediğimizde karşımıza yüzlerce farklı ekosistem çıkar. Bu ağları Bitcoin’den ayıran farklılıkları bulunmaktadır. Eğer ki Bitcoin satın almak istemiyorsanız ama kripto paralara ilginiz varsa doğru yerdesiniz. Çünkü altcoin’ler buna çözüm olmaktadır.

Bu yazımızda, altcoin nedir, altcoin tavsiyeleri, altcoin fiyatları gibi merak edilen soruları yanıtlayacağız.

1Altcoin Nedir?

Altcoin NedirAltcoin nedir sorusuyla başlayalım. Bugün kripto para haberlerinde sıklıkla adı geçen altcoin’ler, Bitcoin piyasaya sürüldükten sonra ortaya çıkan bir varlık türüdür.

Altcoin, Bitcoin olmayan herhangi bir kripto paraya verilen isimdir. Bunlar, bir dereceye kadar Bitcoin ile aynı özellikleri paylaşan ancak bazı noktalarda kendilerini farklılaştıran varlıklardır.

Herhangi bir altcoin, işlemleri doğrulamak için farklı bir fikir birliği mekanizması kullanabilir veya Bitcoin ağında görülmeyen ek bir işlevsellik düzeyi sağlayabilir. Bugün 20.000’den fazla altcoin vardır ve bunlar, toplam kripto para piyasasının yüzde 60’ından fazlasını oluşturmaktadır.

Bu altcoin’lerin çoğu Bitcoin’den türetilmiştir ve bu nedenle altcoin fiyatları Bitcoin’in fiyat hareketine benzer olma potansiyeline sahiptir. Kısa ve net şekilde söyleyecek olursak: Bitcoin haricindeki bütün kripto paralar altcoin’dir.

2Altcoin Nasıl Ortaya Çıktı?

Bitcoin’in kendisi açık kaynaklı bir projedir ve herhangi biri herhangi bir zamanda orijinal Bitcoin kodu ile kendi altcoin’ini oluşturabilir.

Aslında Bitcoin’in temel teknolojisini kelimenin tam anlamıyla kopyalayabilir, tek bir kod satırını değiştirmeyebilir ve seçtiğiniz ad altında yayınlayabilirsiniz. İnsanlar buna yatırım bile yapar ve hatta gerçek hayatta kullanabilir. Birçoğu denedi ve daha birçoğu denemeye devam edecek.

Bu altcoin’lerin çıkışı, yalnızca açık kaynak felsefesinin değil, aynı zamanda merkezi olmayan teknolojilerin çoğalmasının da olumlu bir sonucudur.

Namecoin ise Bitcoin’den yaklaşık iki yıl sonra 2011’de doğan ilk altcoin’di. Amacı, alan adı sistemini merkezi olmayan bir şekilde değiştirmekti. Web sitelerinin “com” ile değil “bit” ile oluşturulması için çalışıyordu. Namecoin’e bir alan adı kaydetmek ve onu tutmak için Namecoin sistemine bir işlem göndermek gerekir.

Namecoin’in ardından 2011 yılında Litecoin doğdu. Birkaç yıl boyunca Litecoin, Bitcoin’den sonra ikinci en büyük kripto para birimi oldu. Bitcoin’den temel teknik farkı ise madencilik algoritmasıdır.

3Altcoin Nasıl Alınır?

Eğer altcoin istiyorsanız, öncelikle kendi kullandığınız merkezi kripto para platformuna giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra almak istediğiniz altcoin’in seçimini yaparak satın alma işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Farklı DeFi platformları üzerinden de alım yapabilirsiniz. Kullandığınız platformda “takas” alanına giderek işlem yapmak istediğiniz varlığı seçebilirsiniz.

Binance üzerinden örnek verecek olursak: İlk olarak hesabınıza giriş yapın. Ardından piyasalar kısmına istediğiniz altcoin’in adını yazın. Sonrasında “Hemen Al Sat” butonuna tıklayın.

Altcoin nasıl alınır

Bu adımları tamamladıktan sonra aşağıdaki görselde gösterilen alana almak istediğiniz veya satmak istediğiniz miktarı girerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Altcoin nasıl alınır

İşleminizi tamamladıktan sonra cüzdanınızı kontrol etmeyi unutmayın.

Altcoin’ler genel anlamda bütün kripto borsalarında vardır. Almak istediğiniz altcoin’in hangi borsada var olduğunu araştırabilirsiniz. Hatta söz konusu kripto borsalarından isterseniz dolar ile isterseniz de Türk lirası ile işlem yapabilirsiniz.

Altcoin projelerini beğendiyseniz ve nasıl alınır, merak ediyorsanız sizler için listelediğimiz şu borsalara bakabilirsiniz.

  • Binance,
  • Gate.io,
  • KuCoin ve
  • Coinbase bu borsalardan bazılarıdır.

Bu borsalardan canlı coin fiyatları verilerini de izleyebilirsiniz. Ayrıca coin piyasasından, altcoin haberleri için de faydalanabilirsiniz.

Bu noktada altcoin tavsiyeleri verenler konusunda dikkatli olmanız gerektiğini belirtelim. Çünkü kripto sektörüne ilgi arttıkça giderek daha fazla insan altcoin için tavsiye arıyor. Bu da kötü niyetli kişilere dolandırıcılık için kapı açıyor.

Dolayısıyla kendisini uzman olarak gösterip altcoin yatırım tavsiyeleri verenlere ve bunun için sizden ücret talep edenlere karşı tetikte olmalısınız. Yatırm yapacağınız altcoin’i fiyat ve grafik olarak incelemeli, güvenilir sitelerden takip etmeli, coin piyasası hakkında yeterli donanıma eriştikten sonra harekete geçmelisiniz.

Altcoin yükselişinden kazanç elde etmek için canlı altcoin fiyatları, sürekli takibinizde olmalı ve alım-satım fırsatlarını kaçırmamalısınız. Günlük altcoin takibi sayfamız, bu kapsamda işinize yarayabilir.

4Altcoin’lerin Avantajları Nelerdir?

Bugün piyasada 21 binden fazla altcoin var. Dolayısıyla ticaretinizi daha iyi ve hızlı hale getirecek seçenek çoktur.

Altcoin’ler, Bitcoin’den sonra hayata geçtiğinden, bu kripto paraların özellikleri gelişmiştir. Yani piyasaya sürülen bir altcoin, teknolojik olarak kendini geliştirerek belirli bir işlev için ortaya çıkmıştır.

Altcoin’ler sadece bir şekilde gelişmiş ve daha iyi olmakla kalmıyor, aynı zamanda işlem hızı açısından da fark yaratıyor.

Altcoin’lerde fiyat dalgalanmaları oldukça yüksektir. Ancak her altcoin fiyat dalgalanması, Bitcoin hareketine paralel gelişmeyebilir. Bazen Bitcoin fiyatı yukarı yönlü hareket ederken altcoin’ler düşük seyredebilir.

Bitcoin dominance (dominasyon) altcoin fiyat hareketlerinde etkilidir. 

5Altcoin ve Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Altcoin Kilit BilgilerBitcoin ve altcoin’ler arasındaki temel fark, Bitcoin, insanların gelişen blok zinciri teknolojisini kullanma biçimleriyle başa çıkmak için aşamalı olarak değiştirilebilirken, altcoin’ler, Bitcoin’in özündeki hedefinden sapabilir.

Altcoin’leri Bitcoin’den farklı kılan birkaç şey var, ancak en göze çarpan şey, Bitcoin’in çok daha eski olması ve daha önce de belirtildiği gibi kripto pazarında daha büyük bir pazar payı oluşturmasıdır.

Aynı zamanda Bitcoin, uzun bir geçmişe sahiptir. Bu nedenler yatırımcılar, yeni altcoin’leri satın alarak büyük kar elde etmek isteyeceği için daha çekicidir. Bununla birlikte, Bitcoin’den daha gelişmiş olmayı hedefledikleri için de altcoin’ler için iştah artmaktadır. 

Bitcoin’in Proof of Work algoritması aşırı derecede enerji tükettiği, yoğun ve sınırlayıcı olduğu için uygulanması ve kullanımı oldukça zordur. Ancak, altcoin’ler bunun ötesine geçerek daha az enerji tüketen ve herhangi bir işlemi doğrulama süresini kısaltan rekabet avantajı elde etmek için farklı algoritmalar kullanırlar.

Ek olarak, Bitcoin’in akıllı sözleşme yetenekleri çok sınırlayıcıdır. Altcoin projeleri, sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlar.

6Altcoin Çeşitleri Nelerdir?

Yukarıda belirtilenlerin yanı sıra, daha da hızlı, daha merkeziyetsiz, daha ölçeklenebilir, daha güvenli veya tüm bu temel kripto para birimi ilkelerinin bir kombinasyonunu vaat eden başka altcoin’ler ortaya çıktı. Ayrıca her altcoin’in bir türü vardır. Bu başlıkta altcoin çeşitlerini açıkladık.

Coin’ler

Coin’ler, bir diğer tabirle yerel kripto para birimleri, orijinal olarak belirli bir blok zinciri ağında çalışmak üzere oluşturulmuş varlıklardır. BTC yerel bir kripto paradır, çünkü Bitcoin blok zincirinde kullanılan para birimidir.

Piyasa değerine göre ikinci en büyük kripto para birimi olan ETH, Ethereum ağının yerel kripto para birimidir. Ethereum ağında akıllı sözleşmeler gibi uygulamaları çalıştırmak için ETH olarak işlem ücreti ödemeniz gerekir.

Yönetişim Token’ları

Yönetişim token’ları, kullanıcılar tarafından tutulduğunda bu kullanıcılara oy hakkı veren kripto para birimleridir. Kullanıcılar, oylama yoluyla, kullandıkları projenin geleceği üzerinde söz sahibi olurlar.

Çoğu zaman, bunlar, kullanıcıların söz konusu kripto para birimi ve blok zinciri ile ilgili teklifler oluşturmasına ve tekliflere oy vermesine izin veren token’lardır. Bu, tüm sahiplerin bir söz ve seçim hakkına sahip olduğu gerçeği nedeniyle merkeziyetsiz hale getirmeye yardımcı olur.

Örnek verecek olursak:

  • Uniswap (UNI): Uniswap’ın yönetişim protokolü, toplam UNI arzının yüzde 1’inin bir teklifin oylamaya sunulması için lehte oy vermesini gerektirir. Bu önerinin kabul edilmesi için yüzde 4’lük bir çoğunluk gerekir.
  • PancakeSwap (CAKE): PancakeSwap, CAKE sahiplerinin yönetişim tekliflerine oy vermek için yerel oylama portalını kullanabileceği topluluk tarafından kısmen yönetilir.
  • Aave (AAVE): AAVE token sahipleri, uygulamadaki yönetişim bölümünde oy kullanabilir ve ilgili bir teklif seçebilir. 

Stabilcoin’ler

Stabilcoin’ler, fiyat oynaklığı olmadan kripto para birimlerine yatırım yapmak amacıyla geliştirilmiştir. Bunu, değerlerini bire bir olmak üzere mevcut bir itibari para birimine sabitleyerek gerçekleştirirler. Piyasa değerine göre en büyük stabilcoin olan Tether, 1:1 oranında ABD dolarına eşittir.

Stabilcoin’lerde fiyat artışından herhangi bir kar elde edemezsiniz, ancak değeri her dakika yükselmeyen ve düşmeyen bu altcoin türünde bazı avantajlar vardır. Bazıları için stabilcoin’ler, bir kripto borsasında fon tutmanın ve bunları ABD dolarından dönüştürmek yerine kolayca başka bir kripto para birimine dönüştürmenin bir yolunu sunar. Bazıları ise küresel olarak kolayca para göndermek ve almak için stabilcoin kullanabilir.

Ancak belki de bugün onlar için en popüler kullanım, merkezi olmayan finans (DeFi) sektörüdür. DeFi platformları, kullanıcıların bir banka gibi bir aracıya ihtiyaç duymadan, başkalarına stabilcoin ödünç vermelerine ve karşılığında faiz kazanmalarına izin verir. Bazı platformlar, yukarıda açıkladığımız yönetişim token’ları gibi ek olarak kripto para kazanmanızı sağlar.

Örnek verecek olursak:

  • USDT: Tether olarak da bilinir, bu, 1:1 oranında ABD dolarının değerine sabitlenmiş stabilcoin’dir.
  • USDC: ABD dolarının fiyatına sabitlenmiş bir stabilcoin’dir ve işlemleri daha hızlı ve daha ucuz hale getirmeyi amaçlar.
  • BUSD: Kripto para borsası Binance tarafından çıkarılan stabilcoin’dir. New York State Department of Financial Services (NYDFS) tarafından onaylanmıştır ve ABD dolarına sabitlenmiştir.
  • DAI: Otomatik bir akıllı sözleşme sistemi aracılığıyla değerini USD’ye mümkün olduğunca yakın tutmayı amaçlayan bir stabilcoin’dir.

Çatallar

Bir kripto para blok zincirinde, kayıtlı işlem grupları bloklar halinde düzenlenir ve her blok karmaşık şifreleme yoluyla bir sonrakine bağlanır. Mevcut zincire yeni bir bloğun eklenmesi için önceki tüm bloklardaki tüm işlemlerin de doğrulanması ve zincirde her şeyin doğru olduğu konusunda bir fikir birliği olması gerekir.

Bu fikir birliği, blok zinciri üzerinde söz sahibi olunması durumunda bir sonuca bağlanır. Merkezi yapılarda bu durum söz konusu değildir. Bir grup, kuralları değiştirmek istediğine karar verdiğinde, zincirdeki bölünmeyi doğrulayabilir. Buna çatal denir. Fork’u yani çatalı doğrulamayı seçenler tarafından kararlaştırılan yeni kurallar kapsamında işlemleri kaydetmeye hazır yeni bir zincir ortaya çıkar. Bu arada, çatalın diğer ucu normal şekilde devam eder.

Aynı blok zinciri üzerinde birden fazla kez çatallanma gerçekleşebilir. Bunun sonucunda yeni protokoller ve kripto para birimleri yaratılabilir. Bitcoin Cash, orijinal Bitcoin blok zincirinin çatallanması sonucu ortaya çıkmıştır. Ethereum Classic ise Ethereum sisteminin bir çatalıdır. Dogecoin, Bitcoin çatalı olan Litecoin’in çatalı olan Luckycoin çatalıdır.

Dolayısıyla, bir yatırımcı olarak, mevcut bir blok zincirinin çatalında bulunan fikirleri, kuralları ve değişiklikleri beğenirseniz, o çatalın para birimini değerinin artması umuduyla satın alabilirsiniz.

Örnek verecek olursak:

  • Bitcoin Cash: BCH, Bitcoin blok zincirinin hard fork’a uğraması sonucunda ortaya çıkmış altcoin’dir.
  • Ethereum Classic: Ethereum blok zincirinin zamanında yaşadığı çatallanma sonrasında ortaya çıkmıştır.
  • EthereumPoW: ETHW olarak bilinen bu çatal, Ethereum 2.0 güncellemesinden sonra çatal olarak piyasaya sürülmüştür.

Memecoin’ler

Memecoin’ler, bir sosyal medya şakası, kelime oyunu veya alaycı yorumun doğrudan bir sonucu olarak oluşturulan altcoin türüdür. Bunların tipik olarak, bir kripto para cüzdanından diğerine değer aktarma yöntemi olmanın dışında hiçbir işlevi yoktur ve tipik olarak diğer daha büyük kripto paraların blok zincirinde üretilir.

Diğer token’lar ile çok benzerlikler paylaşırlar, ancak arkalarında sosyal medyada popüler olan bir anlam vardır. Örneğin en büyük memecoin’lerden biri, yaratıldığı sırada internette dolaşan Shiba Inu meme’inin sonucu olan Dogecoin’dir.

Örnek verecek olursak:

  • Dogecoin: Birçok kişi tarafından ilk ve en büyük meme tabanlı kripto paralardan biri olarak kabul edilir ve başlangıçta kripto para birimlerindeki spekülasyonlarla dalga geçen bir şaka olarak yaratılmıştır.
  • Shiba Inu: SHIB olarak da bilinir, sonunda kendi ekosistemini kurmuştur. Dogecoin’den doğrudan ilham alan bir altcoin’dir.
  • Dogelon Mars: Bu, Musk’ın Shiba Inu köpeğinin resimleriyle birlikte paylaştığı Tweet’lerin doğrudan bir sonucu olarak oluşturulan Elon Musk’ın adını taşıyan bir kripto para birimidir.

Madencilik Tabanlı Altcoin’ler

Madenciliğe dayalı altcoin’ler, madencilik adı verilen süreçle kazanılır. Bu süreç, işlem gücüne katkıda bulunarak ve karmaşık kriptografik bulmacaları çözerek düğümleri işlemleri doğrulamaya teşvik eder.

Bu bulmacaları veya denklemleri çözen ilk madenci, işlemlerle dolu bir bloğu doğrular ve bunun karşılığında, doğruladıkları blok zinciri ağına özgü kripto para biçiminde ödül alırlar.

Bitcoin madenciliğe dayalı bir kripto para birimi olduğu göz önüne alındığında, kripto para birimi işlemlerini işlemek için kullanılan ilk kripto paradır. Ancak bu, yüksek düzeyde elektrik kullanımına neden olur.

Örnek verecek olursak:

  • Monero: İşlemlerin anonim ve özel olarak gerçekleşmesine izin verir. CryptoNight PoW olarak adlandırılan PoW konsensüs algoritmasını kullanır.
  • ZCash: Gizliliğine odaklanan, ancak ağdaki düğümlerin işlemleri doğrulamasını sağlayan zk-SNARK sıfır bilgi kanıtlama teknolojisini kullanan bir PoW algoritmasına sahiptir.
  • Ravencoin: Kullanıcıların kolay ve hızlı bir şekilde madencilik yapmasına izin vermek için tasarlanmış bir algoritma kullanır.

Ayrıca akıllı sözleşme platformları ve stake tabanlı altcoin’ler de altcoin türleri olarak anılır.

7Altcoin’lerin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Altcoin GeleceğiOlumlu yanlarından bahsedecek olursak:

  • Altcoin’ler, Bitcoin’in yaratılmasından bu yana mücadele ettiği bazı eksiklikleri veya sorunları çözerek daha iyi bir deneyim sunmayı amaçlar.
  • Stabilcoin’ler olarak bilinen ve Bitcoin’in başlangıçta kripto para birimlerinin günlük işlemler için kullanılmasını sağlayarak belirlediği hedefi gerçekleştirebilen bir altcoin türü vardır.
  • Örneğin, Ethereum’un ETH’si veya Cardano’nun ADA’sı gibi gerçek dünyadaki kullanım durumlarında kullanılmaya başlanmış olmaları nedeniyle, piyasa değeri açısından yüksek büyüme gösteren altcoin’ler mevcuttur.
  • Altcoin’ler, portföy yönetimi söz konusu olduğunda çeşitlendirmeye izin verir. Bu, yatırımcılara yatırım getirisi görebilecekleri birden fazla fırsat veya seçenek sundukları anlamına gelir.
  • Piyasada bol miktarda altcoin bulunduğundan yatırımcılar ihtiyaçlarına göre altcoin seçebilirler.
  • Altcoin’lerin kullanımı ve madenciliği Bitcoin’e göre daha kolaydır.

Bu kadar avantajı olan altcoin’lerin dezavantajlarını merak etmek gayet doğal bir durum.

  • Altcoin’lerin, örneğin Bitcoin kadar yüksek bir piyasası veya piyasa değeri yoktur ve Bitcoin bu açıdan baskın varlıktır.
  • Altcoinler söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz binlerce seçenek olduğu için yatırım kararları çok daha zor olabilir.
  • Altcoin fiyatları, Bitcoin fiyatına kıyasla çok daha değişken olabilir, çünkü değerleri önemli ölçüde artabilir veya azalabilir.
  • İlk misyonlarını yerine getiremeyen ve neredeyse hiçbir değeri olmayan, yatırımcı kayıplarına neden olan çok sayıda altcoin vakası yaşanmıştır.
  • Altcoinler, yatırımcılar tarafından çok fazla kabul görmez.
  • Bu kripto para türü henüz olgunlaşmadı. Çevrimiçi ticaret pazarını değerlendirmek için tanımlanmış bir dizi kural veya düzenleme yoktur.
  • Bitcoin’e oranla daha düşük likiditeye sahiptirler.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.