
Son yılların en tartışmalı ve en popüler varlıklarından Bitcoin (BTC), her gün daha fazla yatırımcı çekiyor. 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından halka tanıtılan BTC, o zamandan bu yana dünyanın en ünlü kripto para birimi haline geldi.
Böylelikle Bitcoin nedir sorusuna yanıtın ne olduğunu herkes az çok bilir hale geldi.
Peki, herhangi bir kişi, grup veya varlığın kontrolü dışında para ya da bir ödeme şekli olarak hareket etmek üzere tasarlanmış Bitcoin için alım seçenekleri neler? Finansal işlemlerde üçüncü taraf katılımına ihtiyacı ortadan kaldıran Bitcoin nasıl ve nereden alınır diyorsanız, doğru yerdesiniz.
Bitcoin Nasıl ve Nereden Alınır?
Bitcoin nasıl alınır, Bitcoin nereden alınır sorusuna verilecek en basit yanıt, çeşitli kripto para borsalarıdır diyerek başlayalım. Bitcoin merkezi ve merkeziyetsiz olarak hizmet veren pek çok platform aracılığıyla alınabilir.
Merkezi tarafta, Binance, Coinbase, FTX, Gate.io, Bybit gibi global borsalardan Bitcoin alımı yapılabilirken Paribu, BTCTürk gibi yerel borsalar da Bitcoin alım satımı için hizmet veriyor.
Merkeziyetsiz olarak alım yapmak istendiğinde, PancakeSwap, UniSwap, SushiSwap gibi platformlar yatırımcılara Bitcoin alma ve satma imkanı tanıyor. Bitcoin alım-satım platformlarında genellikle USDT, USDC ve BUSD isimli dolara sabitlenmiş coinlerle işlem yapılmaktadır.
Bu coinlerin değeri dolara eşit olarak sabitlenmiş durumdayken Bitcoin fiyatı ifade edilirken 1 BTC dolar paritesi kullanılmaktadır. Sizin yapmanız gereken günlük bitcoin fiyatı değişimlerini takip etmek ve uygun zamanlarda alıma geçmek.
Diğer bir ifadeyle BTC ne kadar öğrendikten ve alım fırsatı için gereken fiyatı gördükten sonra gereken adımı atabilirsiniz. Şimdi gelin Bitcoin nasıl alınır satılır, aşama aşama inceleyelim.
1) Kripto Para Borsasına Kayıt Olmak
Bitcoin almak için ilk adım, bir kripto para borsasına kayıt olmak. Bunun için güvenilir global platformları kullanabileceğiniz gibi en iyi Türk bitcoin borsalarını da tercih edebilirsiniz.
Tercihinizde dikkat etmeniz gereken, kripto para borsasının güvenilirliği, hızı, arayüzünün kolaylığı, coin portföyü, hacmi gibi faktörler olmalı.
Seçenekler arasından en avantajlı borsayı belirledikten sonra ise kimlik bilgilerinizi, adresinizi ve istenilen diğer bilgileri girerek kaydınızı tamamlamalısınız.
2) Hesabınıza Bakiye Yüklemek
Kripto para borsasına kayıt olduktan sonra hesabınıza para yüklemelisiniz. Bu noktada bankanızdan havale ya da EFT yapmayı deneyebilirsiniz.
Binance TR örneğinden gidelim. Burada Binance TR para yatırmak için kullandığınız banka hesabı bilgilerinin, Binance TR hesabınızdaki kimlik doğrulamasını gerçekleştirdiğiniz bilgilerle örtüşmesi gerektiğini belirtelim.
Binance TR web sitesinden TRY yatırma oturum açtıktan sonra ilk olarak yapmanız gereken, ana sayfanın sol üst köşesindeki seçenekler arasından yatırma butonuna tıklamak.
Bankanız, Binance TR’nin sunduğu seçenekler arasında yoksa diğer bankalar seçeneğinden ilerleyebilirsiniz. Bir bankaya tıkladığınız zaman o bankaya dair havale, EFT veya FAST yapabileceğiniz bir hesap adı ve IBAN adresi ile karşılaşırsınız.
Buradan sonra tek yapmanız gereken, tercih ettiğiniz bankanın sayfasında görünen hesaba, Binance TR hesabınıza yatırmak istediğiniz miktarı göndermektir.
İşleminizi yatırma geçmişi alanından detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
3) Emir Vermek

Hesabınıza bakiye yükledikten sonra sıra emir vermeye geliyor. İlgili borsanın uygulaması ya da web sitesi aracılığıyla Bitcoin için alım emrinizi vermelisiniz.
Ne kadarlık alım yapacağınız miktarı girmeli ve alım-satım işleminizi onaylamalısınız. BTC al butonuna tıkladıktan sonra Bitcoin alma işleminiz gerçekleşmiş demektir.
Bu arada yeri gelmişken kripto para borsalarının geliştiğini ve artık geleneksel borsa emsalleriyle aynı özellikleri taşıdığını da hatırlatalım. Yani tıpkı borsadaki gibi Bitcoin alımlarınızda stop-loss, take profit emirleri verebilirsiniz.
Artık kriptonuzu satın aldığınıza göre dijital varlığınızı ister kişisel kripto cüzdanınızda ister kullandığınız borsanın hesabında tutabilirsiniz.
Bitcoin Nasıl Kullanılır?
Bitcoin başlangıçta peer to peer (P2P), yani eşler arası bir ödeme yöntemi olarak tasarlandı ve piyasaya sürüldü. Bununla birlikte, artan değeri ve diğer blok zincirleriyle kripto para birimlerinden artan rekabet nedeniyle kullanım durumları artmaktadır.
Başlıca kullanım alanları ise ödemelerle yatırım ve spekülasyon olarak belirtilebilir.
1) Ödemeler
Bitcoin’inizi kullanmak için bir kripto para cüzdanına sahip olmanız gerekir. Cüzdanlar, sahip olduğunuz Bitcoin’in, bir işlem gerçekleştirirken girmeniz gereken özel anahtarlarını tutar.
Kripto para cüzdanları soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan olmak üzere ikiye ayrılır. Bitcoin için soğuk cüzdan nasıl alınır diyenler için güvenilir alışveriş sitelerinin kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Çoğu USB belleğe benzer şekilde gelen soğuk cüzdanların farklı çeşitleri olduğu bilgisini de paylaşalım. Sonuçta Bitcoin, birçok tüccar, perakendeci ve mağazada mal ve hizmetler için bir ödeme aracı olarak kabul edilmektedir.
İşlemler, QR kodları ve dokunmatik ekranlı uygulamalar aracılığıyla gerekli donanım terminali veya cüzdan adresi ile gerçekleştirilmektedir.
2) Yatırım ve Spekülasyon
Yatırımcılar ve spekülatörler, popülaritesi arttıkça Bitcoin ile ilgilenmeye başladı. 2009 ve 2017 yılları arasında Bitcoin satışlarını ve satın alımlarını kolaylaştıran kripto para borsaları ortaya çıktı.
Fiyatlar yükselmeye başladı ve talep, Bitcoin fiyatının bin doları kırdığı 2017 yılına kadar yavaş yavaş arttı. Birçok kişi, Bitcoin fiyatlarının yükselmeye devam edeceğine inandı ve satın alımlar arttı.
Son yıllarda Bitcoin popülaritesiyle birlikte kripto ve dijital varlıkların ivmelenmesi, BTC’nin yatırım ve spekülasyon alanında kullanımını artırdı.
Bitcoin Nasıl Nakite Çevrilir?
BTC’lerinin nasıl nakite çevrileceği de merak edilmektedir. Diyelim ki BTC satın aldınız ve lider kripto para birimi hedeflediğiniz seviyeye geldi. Ya da başka bir nedenden dolayı BTC’yi itibari paraya çevirmeniz gerekti. Varlığınızı nasıl nakit olarak kullanacaksınız?
Aslında bunun için farklı yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Ülkemizde en çok kullanılan seçenekten başlayarak BTC nasıl paraya çevrilir sorusunu yanıtlayalım:
Kripto Para Borsasında Al-Sat Yaparak
Kripto para biriminizi veya Bitcoin’inizi nakite çevirmenin en kolay yollarından biri, Coinbase gibi merkezi bir borsa kullanmaktır. Coinbase’in kullanımı kolay bir “al/sat” düğmesi vardır ve buradan hangi kripto para birimini ve miktarını satmak istediğinizi seçebilirsiniz.
Coinbase’deki nakit bakiyenizden erişebileceğiniz kripto para birimini hızlı bir şekilde nakde çevireceksiniz. Oradan dilerseniz parayı banka hesabınıza aktarabilirsiniz.
Binance, FTX ve Kraken gibi platformları da kullanabilirsiniz.
Bitcoin’lerinizi sorunsuz bir şekilde satarak nakde çevirebilmeniz için Binance Nakit Geçiş Kanalı, BTC’yi USD, EUR ya da o an ihtiyaç duyduğunuz diğer para birimlerine doğrudan dönüştürmenin basit ve güvenli bir yolunu sunmaktadır.
Diğer kripto para borsalarında da sistem benzer şekilde çalışır. Yapmanız gereken tercih ettiğiniz para birimini ve satmak istediğiniz maksimum Bitcoin miktarını seçerek emir vermek.
Eğer kripto paranız bir broker elindeyse, onunla ilerlemek de iyi olabilir. Örneğin her ikisi de kapsamlı kripto ticaretine izin veren bir Robinhood veya Webull müşterisiyseniz, bu platformlarda ticaret yapabilirsiniz.
Peer to Peer Ticareti Kullanın
Kripto para biriminizi başka bir varlık aracılığıyla doğrudan başka bir kişiye satarak doğrudan ticaret yapabilirsiniz.
En popüler yol, satıcıların bir değiş tokuş yoluyla en iyi teklifleri bulmasına izin veren eşler arası bir çevrimiçi platformdur. Çevrimiçi eşler arası ticaretle, kripto para birimini dolar karşılığında çevrimiçi olarak satabilirsiniz.
Bu işlemler genellikle bir borsa tarafından kolaylaştırılır. Binance’nin Binance P2P platformu örnek olarak gösterilebilir. Bir ticaret yapmayı kabul ettikten sonra, platform kriptonuza bloke koyar.
Ödeme hesabındaki işlem kaydını kontrol ettikten ve alıcıdan parayı aldığınızdan emin olduktan sonra, Binance kriptoyu platformda alıcıya sunacaktır.
BTC’yi Dönüştürüp Nakite Çevirmek
Bazı borsalar, bazı kriptoların dolara dönüştürülmesine veya satılmasına izin vermez, bu nedenle nakit paranızı almak için dolaylı bir yol izlemeniz gerekir.
Hangi borsayı kullandığınıza bağlı olarak, nihayet itibari bir para birimine dönüştürmeden önce kripto para biriminizi sabit para Tether gibi başka bir popüler para birimine dönüştürmeniz gerekebilir.
Sonuç olarak yatırımcıların kripto para birimlerini satmanın çeşitli yolları vardır. Popüler kripto borsaları, güvenilir ve iyi bilindiği için her zaman iyi bir bahistir. Eşler arası satış yapan çevrimiçi platformlar ise ödeme esnekliği sağlayabileceği için düşünülmelidir.
Bitcoin Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kripto para birimine yapılan yatırımlar, günümüzde her gün daha fazla popülerlik kazanıyor. Neredeyse herkes, görünüşte lezzetli kripto para pastasından bir parça istiyor.
Bununla birlikte, ilk kez Bitcoin almadan önce bilinmesi gereken önemli noktalar var.
Kriptoya Yatırım Yapmayı Öğrenin
Kripto para birimini nasıl satın alacağınız hakkında bilmeniz gereken ilk şey, kripto para birimlerini satın alma, takas etme ve satma mekanizmalarına genel bir bakıştır. Kripto yatırımlarına nasıl yaklaşmanız gerektiğine dair bir fikriniz olmadan, paranızı kripto para birimlerine körü körüne yatırmamalısınız.
Kripto ekosisteminde itibari para yatırmanıza ve çekmenize yardımcı olan platformları arayın. Basit satın alma ve satış seçenekleri gibi kripto platformundaki tüm temel adımları kolaylıkla anlayabilmelisiniz.
Kripto para birimleri satın alma, satma ve ticaret yapma süreçlerinden emin olduğunuzda, verimli işlem yapma olasılığınız da yükselecektir.
Volatiliteye Hazırlanın
Pazara girmeden önce türbülans konusunda rahat olup olmadığınızı kendinize sormak isteyeceksiniz.
Piyasa değerine göre en eski ve en büyük kripto para birimi olan Bitcoin’in hareketlerini düşünün. Bitcoin’in fiyatı, bazen aynı hafta içinde düzenli olarak hem çift haneli düşüşler hem de çift haneli ralliler yaşar.
Mart 2020’de koronavirüs pandemisinin başlangıcında 7.000 dolardan tek bir bitcoin satın aldıysanız, Kasım 2021’de yüzde 850’nin üzerinde bir kazançla 69 bin dolara yükselecekti. Ancak Haziran 2022’ye kadar 17 bin 500 dolara düşecekti. Bu, Kasım’daki yüksek seviyelerinden yüzde 70’in üzerinde bir fiyat düşüşü olacaktı.
Yani BTC’nin volatil ve kontrol edilemeyen bir varlık olduğunu bilerek piyasaya girin.
Riskleri Yönetin
Kripto ticaretinin oynaklığı ve belirsizliği göz önüne alındığında, savunmacı düşünmek en iyisidir. Pek çok olumlu yön olsa da olumsuz yönlerin ani ve keskin olabileceğini unutmayın.
Ayrıca kriptonun sıfıra gitme şansının diğer birçok varlıktan daha yüksek olabileceğini unutmayın. Bunun ışığında yatırımınızı, kaybetmeyi göze alabileceğiniz bir miktarla sınırlamayı düşünebilirsiniz.
Portföyünüzü çeşitlendirmek istiyorsanız veya belirli bir amaç için (özellikle kısa vadeli bir hedef) birikim yapıyorsanız, kripto öngörülemezliği nedeniyle uygun bir araç olmayabilir.
Güvenliğe Dikkat Edin
Kripto satın almanın en önemli yönlerinden biri onu güvende tutmaktır.
Kripto siber güvenliğinin ayrıntılarını öğrenmekle ilgilenmeyenler onu lider platformlarda saklamayı düşünebilirler. Binance gibi bu platformlar genellikle yeni başlayanlar için daha uygun olabilecek güvenlik süreçlerine sahiptir.
Öte yandan daha uygulamalı bir yaklaşım arayanlar, varlığı kendileri saklamayı ve güvence altına almayı seçebilir. Bu genellikle bir kripto ticaret platformunda kripto satın almayı, ardından varlıkları özel bir dijital cüzdana veya fiziksel soğuk cüzdana aktarmayı içerir.
Özel veya takas hesaplarınız saldırıya uğrarsa veya şifre çalınırsa, kullandığınız kripto ticaret platformu iflas ederse veya BTC’nizi yanlış cüzdan adresine aktarırsanız, onlara erişiminizi sonsuza kadar kaybedebilirsiniz.
18 Yaş Altı Bitcoin Alma
18 yaş altı Bitcoin alımı da BTC nasıl alınır başlığı altında merak edilenlerden.
13 ila 18 yaş arası kişilerin ABD menşeli bazı borsalarda ebeveyn izni ile hesap açabileceğini belirterek başlayalım. Bununla birlikte Binance gibi birçok üst düzey borsa, kullanıcıların 18 yaşında olmasını gerektirmektedir.
Çoğu ülkede, 18 yaşın altındayken kripto satın almayı yasa dışı kılan özel bir yasa yoktur. Ancak en iyi kripto borsalarının birçoğunun kendi düzenlemeleri vardır ve 18 yaşın altındakiler için kayıt izni verilmez.
Bitcoin Komisyon Oranları
Bitcoin almak için talep giderek artarken BTC komisyon oranları, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Kripto ekosistemindekiler ya da alana yeni girecek kişiler en düşük komisyon oranını sunan kripto para borsalarını araştırıyor.
Bitcoin nasıl alınır satılır diyorsanız, sizin yapmanız gereken de bu olmalı. Güvenli Bitcoin alma yöntemlerinin yanında ücretler konusunda nasıl en avantajlı Bitcoin alımını yapacağınızı bulmalısınız.
Bu noktada ücretlerin değişken olduğu bilgisini paylaşalım. Yani Bitcoin komisyon oranı x olarak belirtilse bile rakamın kişinin alım-satımına ya da yatırımına bağlı değişebildiğini belirtelim.
Çoğu kripto para platformunda hacme göre uygulanan bir komisyon ve ücretlendirme sistemi vardır. Burada ödenen komisyon son 30 günde ne kadar miktarda alış ve işlemi gerçekleştirildiğine bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Ücretlendirmede piyasa yapıcı ve piyasa alıcı pozisyonları da önem taşıyor.
Eğer piyasa fiyatından bir emir girmişseniz ve bu emir hemen gerçekleşmişse, piyasa alıcı konumda bulunuyorsunuz demektir. Eğer emriniz hemen gerçekleşmez ve emir tahtasında yerini alırsa, piyasa yapıcı olursunuz.