Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Senet Nasıl Doldurulur? Senet Düzenleme Örnekleri

Hem kişiler hem de şirketler tarafından kullanılan senetlerin, senet özelliği taşıyabilmeleri için doğru doldurulmaları gerekmektedir. İşte bunun için bilmeniz gerekenler;
Senet Nasıl Doldurulur? Senet Düzenleme Örnekleri
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Düzenleyen kişi adına alacaklılık hakkı doğuran senet, günümüzde gerek şirketler gerekse bireyler tarafından kullanılan yazılı bir belgedir. Ve satılan bir mal ya da hizmetin ücretinin ilerideki bir tarihte ödenmesi için düzenlenen belge hakkında yanlış bilinen pek çok bilgi mevcuttur.

Bunların başında nasıl doldurulduğu ve kağıtta yazılması zorunlu alanlar gelmektedir.

İşte bu nedenle aşağıda merak edilen sorulara ve dikkat edilmesi gereken noktalara yer verdik. Başlıklardan bir senedin nasıl doldurulup düzenlenmesi gerektiğini ve örneklerini görecekseniz. Senedin tanımı, özellikleri ve nasıl kullanıldığı konusundaki detaylara ise buradan ulaşabilirsiniz.

Senet Nasıl Doldurulur?

Senet Nasıl Doldurulur?Kırtasiyelerde rahatlıkla bulabileceğiniz kağıdın nasıl doldurulduğu, taşıyacağı geçerlilik açısından fazlasıyla önemlidir.

Çünkü birinin (şirket ya da kişi) başka birine borcu olduğunu ve yazılı tarihe kadar borcunu ödeyeceğini belirten senedin kanuni yaptırımları olan bir belgeye dönüşmesi için doğru doldurulması kritik önem arz etmektedir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar; vade, ödeme günü, ödenecek rakam, lehtarın ismi, ödeme şekli, düzenleme tarihi, düzenleme yeri, borçlunun adı soyadı ve açık adresi, TC kimlik numarası, kefil, imza olarak karşımıza çıkmaktadır. Örnek senet ve adım adım anlatım ise aşağıdadır.

Senet Düzenleme Örneği ve Aşamaları

Senet Düzenleme Örneği ve Aşamaları1. Öncelikle dikkat etmeniz gereken senet düzenleme tarihi olmalıdır. Yani yukarıda gördüğünüz boş senedin alt kısmındaki tarihin, doldurulup imzalanacağı gün olduğuna dikkat edilmelidir. Düzenleme tarihinin altındaki düzenleme yeri de doldurulmalıdır.

2. Ardından üst kısımdaki ödeme günü (ödeme tarihi) kısmına geçilir. Buraya borcun ödeneceği tarih rakamla yazılır. Ödeme tarihinin yan kısmında bulunan vade kısmı ise vade varsa doldurulur.

3. Yine üst kısımda bulunan Türk Lirası başlıklı kısma ödenecek tutar rakamla yazılır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken rakamın her iki tarafına da # koymanızdır. Tutarı #ödenecekrakam# şeklinde yazmanız, rakamda herhangi bir değişiklik yapılmasını önleme amaçlıdır. Aksi takdirde 1000 liralık bir borç, arkasına eklenecek sıfırlarla rahatlıkla 10000 veya 100000 liraya çıkabilir.

4. Doldurulan senette kuruşlu kısım yerine çizgi çekilebilir ya da ödenecek rakamda kuruş varsa buraya eklenebilir.

5. Sağ üst kısımda bulunan No kısmı ise doldurulması zorunlu alanlardan değildir. Genellikle şirketler tarafından borçlu takibi için kullanılmaktadır.

6. İşbu emre muharrer senedim kısmındaki boşluk, kişiye ait bir senet ise “in”, şirkete aitse “izin” ekleriyle doldurulur. Mukabilinde ile tarihinde kelimelerinin arasına senedin ödeme tarihi yeniden yazılır. Burada ödeme tarihindeki ay kısmı, rakamla değil yazıyla bildirilir.

7. Sayın ifadesinin ardından ise borçlu olunacak kişi ya da lehtarın adı yazılır. Sonrasındaki boşluğa ödenecek tutar, yazıyla yazılır. Üst kısımdaki gibi başına ve sonuna # eklenir. Varsa kuruş kısmı da aynı şekilde yazılır. Rakamla yazılan tutar ile yazılan tutar arasında farklılık bulunması durumunda, yazıyla yazılan gerçek değer olarak kabul edilir.

8. Alt kısımdaki bedeli ile alınmıştır arasındaki boşluk ise malen ya da nakden olarak doldurulur. İsteğe bağlı olarak yetkili mahkeme belirlenir. Son kısımdaki ek kısmı da kişi-şirket kıstasına bağlı olarak konulabilir.

9. Senedin sol alt kısmında borçlunun bilgilerine yer verilir. Dikkat edilmesi gereken borçlunun adresinin açık bir şekilde yazılması ve eğer borçlu şirketse vergi numarasının belirtilmesidir. Senette kefil belirtmek, alacaklının borcunu tahsil etme olasılığını güçlendirir. Dolayısıyla bir kefiliniz varsa onun bilgilerini de borçlununki gibi açık bir şekilde yazmalısınız.

10. Sağ alt köşedeki imza kısımları da doldurulduğu takdirde senediniz düzenlenmiş olacaktır. Kefil varsa o da atılan imzaların üst tarafına iki imza atmalıdır.

İşte doldurulmuş birkaç senet örneği:

Senet Örneği 1

Senet Örneği 2

Senet Örneği 3

Senedin Zorunlu Unsurları

Senedin Zorunlu UnsurlarıKağıda senet olma özelliği kazandıran zorunlu unsurlardan bir tanesi bono ya da emre muharrer senet ibaresidir. Ödeme tutarı, lehtar, imza ve düzenleme tarihi-yeri olmazsa olmaz diğer unsurlardır.

Bu arada imzadan kasıt, borçlunun imzasıdır. Bunun mutlaka el ile atılması gerekmektedir. Mühür ya da parmak izi imza yerine kabul edilmeyecektir. Ticaret Kanunu’nun ilgili maddesi şu şekildedir:

“Bono veya emre yazılı senet; senet metninde “bono” veya “emre yazılı senet” kelimesini ve senet Türkçe’den başka bir dille yazılmışsa, o dilde bono veya emre yazılı senet karşılığı olarak kullanılan kelimeyi, kayıtsız ve şartsız belirli bir bedeli ödemek vaadini, vadeyi, ödeme yerini, kime veya kimin emrine ödenecek ise onun adını, düzenlenme tarihini ve yerini, düzenleyenin imzasını içerir.”

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın