Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Piyasadan Çekilme Maliyeti En Fazla Olan 10 Hatalı Ürün

Yeni yatırım yapacakların uzak durması gereken ürünleri sizler için derledik. Bu ürünlerin piyasadan çekilme maliyeti diğerlerine göre daha fazla...
Piyasadan Çekilme Maliyeti En Fazla Olan 10 Hatalı Ürün
YAYINLANMA ZAMANI
SON GÜNCELLEME
Yorum

Bir sektörün başarılı olabilmesini sağlamanız için, gerçekten çok iyi çalışmanız gerekir. Bütçeniz, planlarınız, personeliniz vb. gerekli olan her şey tam donanımlı olmalıdır. Hatta her şey yolunda gitse bile, pazarlama konusunda iyi değilseniz emekleriniz boşa gidecektir. Hata tabi ki insanlara özel bir durum, fakat bir sektörde çalışıyorsanız ve bir ürün ortaya koyuyorsanız, hataları minimuma indirmelisiniz.

Bazen şirketler, yüklü yatırımlarla ortaya koydukları mamulleri satışa sunarken yaptıkları hataları gözden kaçırabilirler. Bu genellikle ürünün daha çok satılabilmesini amaç edindiklerinden kaynaklanır. Genellikle, bütün güç pazarlamaya ayrılmıştır ve hata kaçınılmaz kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya çıkar. Yapılan hataların bazıları küçük ayrıntılar olabilirken, alıcısına zarar verecek boyutta büyük hatalarla da meydana gelebilir. Kendi ana ürünlerinin üretim sürecindeki karışıkları, pazarlama ile mücadele ederken fark etmeyebilirler. Sonuçta tazminat ödeme ve ürünün geri toplanması gibi sonuçlarla karşılaşılır. Böyle durumlarda tabi ki en büyük yıkımlardan biri de şirketin başına gelmiş olur. Dilerseniz oldukça maliyetli olan ürünlerin, hatalar sonucu piyasadan geri çekilmesine birlikte göz atalım.

İşte karşınızda piyasadan çekilme maliyeti en fazla olan 10 hatalı ürün:

10 Mattel Oyuncakları

30 Milyon Dolar

Mattel OyuncaklarıMattel Oyuncakları, Barbie ve diğer ikonik markalar gibi sevimli bebek yapan bir şirkettir. Bazı oyuncakların 2007 yılında herkes için ciddi sağlık etkileri veren kurşun bazlı boya ile kaplanmış olduğuna dair endişeleri vardı. İncelemeler sonucu bu iddia kanıtlandı. Çin menşeli şirket 19 milyon oyuncağı geri çağırmak zorunda kaldı. Bu olay şirkete 30 milyon dolara mal oldu.

9 Cadbury

33 Milyon Dolar

CadburyCadbury 33 milyon dolar değerindeki Cadbury Scweppes çikolataları dünya çapında büyük mağazalara dağıttı. 2006 yılında çikolatayı yiyen müşterilere tifo mikrobu bulaşması herkesi korkuttu. Şirketin şeker satışlarının yaklaşık yüzde 14 oranında düşmesine neden olan bu durum zamanla daha da ilerledi. İrlanda ve İngiltere’deki 1 milyondan fazla çikolata geri çekilmek zorunda kaldı. Genel olarak geri çağırma Cadbury Schweppes’e 33 milyon dolara mal oldu.

8 Chili Powder

40 Milyon Dolar

Chili Powder2 milyon kırmızı pul biberin piyasadan toplanması sadece tek bir şirketi değil, başta perakendeciler olmak üzere tüm piyasayı etkiledi. Firmanın ürünlerinde kullanılan biberlerde kanserojen boya izleri bulunmuştur. Bu geri çekme milyonlarca dolar olarak tahmin edilmiştir.

7 Tylenol

100 Milyon Dolar

TylenolTylenol ürünlerinin ambalajındaki güvenlik açığı, bazı insanların bu bölmelere potasyum siyanür ile uyuşturucu koymasına neden oldu. 100 milyon dolar maliyetindeki geri çekilme, 1982 yılında gerçekleşti.
Birkaç kişinin ölümüne yol açan bileşikler inanılmaz derecede zehirliydi. Suç failleri iğrenç eylemlerini durdurmak için firmadan 1 milyon talep etti. Şirket aynı şeyin devam ettiğini görünce, 100 milyon dolar değerindeki içecekleri geri topladı.

6 Dell ve Sony

400 Milyon Dolar

Dell ve SonyBazı Sony bataryaları, Dell dizüstü bilgisayarlarında kıllanıldı. Bu durum, aşırı ısınmadan dolayı otomobiller de dahil olmak üzere birçok yerde yangına yol açtı. Şirketler böylece ürünleri geri çağırmak zorunda kaldı. Bir müşterinin arabasının bu durum yüzenden tamamen yanmasıyla tepkiler daha da büyüdü. Dell ve Sony, 400 milyon doları aşan bir maliyet ile pilleri geri çağırmak zorunda kaldı.

5 Hallmark Etleri

500 Milyon Dolar

Hallmark EtleriTarihin en büyük gıda hatası, 2008 yılında meydana geldi. ABD tarım bakanlığının test ettiği Westland ve Hallmark Şirketleri tarafından işlenip paketlenmiş gıda, yapılan incelemeler sonucu insan tüketimi için uygun görülmedi. Bu nedenle okullarda da kullanılan etler geri çağrılmak zorunda kaldı. Takip eden davalar ile şirket toplamda 500 milyon dolar zarar etti.

4 Peanut Butter

1 Milyar Dolar

Peanut ButterPeanut şirketi fıstık ezmesi ile uğraşan bir ABD kuruluşudur. Onlar yaptıkları hata sonucu şirketlere ve kurumlara gönderilen fıstık ezmelerini geri çağırmak zorunda kaldı. Çağırmanın nedeni, ürünlerinde tifo mikrobu bulunmasıydı. Geri çağırma, Peanut şirketinin iflasına neden olacak kadar ciddi bir duruma yol açtı. Toplam zarar 1 milyar doların üzerindeydi.

3 Toyota

3.1 Milyar Dolar

ToyotaToyota, kusurları nedeniyle 2009 yılı içerisinde 9 milyondan fazla arabayı geri çağırmak zorunda kaldı. Araçta ki ilk hata araçların hızlandırıcı işleyişi ile ilgili olan ve kazalara neden olan gevşek paspaslardan kaynaklandı. Şirket bu hatanın sonucunda 3.1 milyar dolar civarında para ödemiştir.

2 Firestone Lastikleri

4 Milyar Dolar

Firestone Lastikleri2 otomobil şirketi mühendislerini dinlemediği için büyük bir bedel ödemek zorunda kaldı. Ürettikleri ürünler off road araçlarının ağırlığında parçalanınca, piyasada bulunan tüm ürünler geri çağırılmak zorunda kaldı.
Piyasada 9.5 milyon lastik bulunuyordu. Aslına bakılırsa zarar sadece ürünlerin geri çağırılmasıyla bitmedi. Ford, kısmen ihmal sonucu 400 ölüm davasıyla da karşı karşıya kaldı. Firestone geri çağırmalar için de 440 milyon dolar, Ford da ölümler için 3.6 milyar dolar kaybetti.

1 Merck

5 Milyar Dolar

MerckDev ilaç firması Merck, 2004 yılında Vioxx adındaki ilacını geri toplamak zorunda kaldı. Şirket açılan birçok davayla da mücadele etmek zorunda kaldı. Hata tam bir felaketti! İlacı kullanan hastaların 18 ay kullandıktan sonra kalp krizi ile karşı karşıya kaldıkları fark edildi. Geri çağırma sadece 750 milyon dolara mal oldu. Firmaya en büyük darbe ise 4.75 milyar dolar maliyetindeki kaybedilen davalardan geldi.

Dünyanın dev şirketlerinin ürünlerini tasarlarken yaptıkları hatalara göz attık. Ne yazık ki çoğu hata ölümlere yol açacak derecede ciddi sonuçlar doğurmuştur. Aslına bakılırsa daha çok nasıl satabilirim kaygısı bu durumun başlıca sebebi olarak dikkat çekiyor. Tasarladıkları bir ürünün maliyeti, pazarlama maliyetinden düşük olması gerçekten kaygı verici diye düşünüyorum, siz ne dersiniz?

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.