Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Nisan Raporu Açıklandı: Üretici Enflasyonunda İbre Yukarı Yönlü

TÜİK, bugün yurt içi piyasalarda yakından takip edilen iki önemli veriyi açıkladı. Bunlardan biri üretici enflasyonu oldu. Nisan raporu yayımlandı.
Nisan Raporu Açıklandı: Üretici Enflasyonunda İbre Yukarı Yönlü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Yoğun gündemli bir haftanın sonuna gelirken, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak verilere odaklanıldı. TÜİK Nisan ayına yönelik hem Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) hem de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini açıkladı.

TÜİK raporuna göre 3 aydır yükselen üretici enflasyonu Nisan ayında da bu seyrini sürdürdü.

Mart’ta yıllık bazda yüzde 51,47, aylık bazda yüzde 3,29 artan üretici enflasyonu, 2024’ün dördüncü ayında yıllık bazda yüzde 55,66, aylık bazda yüzde 3,60 arttı.

Yİ-ÜFE Yıllık Değişim Oranı
Kaynak: TÜİK

Raporda üretici enflasyonunun bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 arttığı görüldü.

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri incelendiğinde en fazla artış yüzde 74,68 ile madencilik ve taş ocakçılığında oldu. Aylık değişimleri incelendiğinde yüzde 4,51 ile en fazla artış yine madencilik ve taş ocakçılığında görüldü.

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri incelendiğinde en fazla artış yüzde 66,35 ile dayanıksız tüketim mallarında görüldü. Ana sanayi gruplarının aylık değişimlerine bakıldığında ise yüzde 5,08 ile en fazla artış enerjide saptandı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/4Ç Kar/Zarar 29.65%-70.35%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.