Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

İstanbul’da enflasyon Ekim’de yüzde 2,47 arttı! İşte zam şampiyonu

İstanbul'da perakende fiyatlar Ekim ayında aylık yüzde 2,47, yıllık yüzde 32,47 arttı. Aylık bazda en yüksek fiyat artışı giyim ve ayakkabı grubunda kaydedildi.
İstanbul’da enflasyon Ekim’de yüzde 2,47 arttı! İşte zam şampiyonu
HABER GİRİŞ

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2026 yılı ekim ayına ilişkin tüketici ve toptan eşya fiyat endekslerini açıkladı. Verilere göre İstanbul’da perakende fiyatlar ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,47 yükseldi. Yıllık perakende fiyat artışı ise yüzde 32,47 olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde toptan eşya fiyatları aylık yüzde 1,20 artarken, yıllık artış yüzde 25,51 seviyesinde ölçüldü. İstanbul’da Ekim ayında fiyatların en fazla yükseldiği harcama grubu yüzde 10,60 ile giyim ve ayakkabı oldu. Kış sezonunun etkisiyle yaşanan fiyat hareketleri bu gruptaki artışta belirleyici oldu.

Aylık fiyat değişimleri harcama gruplarına göre şöyle sıralandı:

  • Giyim ve ayakkabı: yüzde 10,60
  • Eğlence ve kültür: yüzde 5,32
  • Haberleşme: yüzde 5,05
  • Gıda ve alkolsüz içecekler: yüzde 2,58
  • Konut: yüzde 2,24
  • Lokanta ve oteller: yüzde 1,87
  • Çeşitli mal ve hizmetler: yüzde 1,82
  • Sağlık: yüzde 1,80
  • Ev eşyası: yüzde 1,67
  • Eğitim: yüzde 1,52
  • Ulaştırma: yüzde 0,45

Alkollü içecekler ve tütün grubunda ise ekim ayında fiyat değişimi yaşanmadı. Toptan eşya fiyatlarında ekim ayının en yüksek aylık artışı yüzde 3,44 ile kimyevi maddeler grubunda görüldü. İşlenmemiş maddeler yüzde 2,31, inşaat malzemeleri yüzde 1,34 ve gıda maddeleri yüzde 1 artış kaydetti.

Toptan eşya fiyatlarında yıllık bazda en yüksek artış ise yüzde 41,97 ile madenler grubunda gerçekleşti. Türkiye genelinde enflasyon ve hayat pahalılığına ilişkin açıklanan son veriler, vatandaşların geçim mücadelesini yeniden gündeme taşıdı.

TÜİK’in Eylül 2026 verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 29,73, aylık enflasyon yüzde 1,84 olarak gerçekleşirken, TÜRK-İŞ’in Ekim 2026 araştırmasında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 38 bin 24 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 123 bin 856 TL’ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti de 49 bin 124 TL olarak hesaplandı.

 

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/3Ç Kar/Zarar 30.12%-69.88%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın