
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Bankacılık Söyleşileri kapsamında hem Türkiye ekonomisini hem de Ziraat Bankası’nın performansını değerlendirdi. 2020 yılı için belirlenen stratejinin “Tarımdan enerjiye Türkiye için daha fazlası” olduğunu söyleyen Aydın, bankanın her kesime uyacak ürün yelpazesi sunduğunu belirtti.
Ziraat Finans Grubu’nun 20’ye yakın ülkede hizmet verdiğini belirterek, geleceğe umutla baktıklarını ve ortaya çıkan sorunların atlatılacağına dair şüpheleri olmadığını dile getirdi.
Ziraat Bankası, 2020’de özellikle tarım olmak üzere tüm sektörleri desteklemeye devam edecek.Hüseyin Aydın sektördeki her 3 liralık kredi artışının, 1 lirasının Ziraat Bankası tarafından sağlandığını, bunun da kullanılan her 5 liralık kredinin yaklaşık 1 lirasının Ziraat Bankası aracılığıyla verildiği anlamına geldiğini söyledi.
Geçen yıl Birleştiren İhtiyaç Kredisi kapsamında 250 bin kişiye 3 milyar TL finansman desteği sunduklarını belirtti. Son bir yıl içerisinde KOBİ’lere sağlanan finansman desteğinin ise 11 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. Bu işletmelere; Girişimci Destek, Girişimci Değer Kredileri ve Ekonomi Değer Kredisi gibi ürünleri sunduklarını anlattı.
İstihdam Odaklı İşletme Kredisi ve Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi Paketi’nin istihdam ve cari dengeye katkıda bulunmak suretiyle hayata geçirildiğini söyleyen Aydın, bu sene tarımdan enerjiye kadar her alanda desteklerinin görüleceğini söyledi.
İVME Finansman Paketi ile 52 bin müşteriye 14 milyar lira kredi kullandırıldı.Hüseyin Aydın söz konusu kredilerin yerli makine alımı, hammadde, ara malı, seracılık, makine imalatı ve bitkisel üretim olmak üzere birçok alanda kullandırıldığını anlattı. Modern seracılığın geliştirilmesi için 3 milyar TL, soya, ayçiçeği ve mısır üretimi için 1,2 milyar TL, hayvancılık sektöründe yem üretimini teşviki için 1,4 milyar TL kredi kullandırıldığını söyledi.
Türk lirasına dönüşü desteklediklerini belirten Aydın, bankaların Türk lirası cinsinden uzun vadeli krediler konusunda daha cesur davranması gerektiğine dikkat çekti. Ziraat Bankası’nın uzun vadeli TL ile finansman sağlamak amacıyla enflasyona, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) faizine ve TLREF endeksine dayalı değişken faizli kredi gibi yeni kredi ürünlerle müşterilere destek vermeye başladığını dile getirdi.
Bu hizmetlerin yanında lira ile tasarruf yapılmasını artırmak amacıyla enflasyona endeksli mevduat ürünü sunduklarını söyleyen Aydın, bu alanda kısa süre içerisinde 28 milyar TL gibi bir tutara ulaşıldığını kaydetti. Yurt dışında toplamda 12 milyar dolar kaynak temin ettiklerini, ekonomide dengeleme sürecinin başlaması ile birlikte bankacılık sektörünün kredi risk iştahının arttığını sözlerine ekledi.
2019 sonu itibarıyla tarımsal üretime yönelik krediler 64 milyar TL’nin üzerine çıktı.2020 yılında da tarım sektörüne destek sağlamaya devam edeceklerini söyleyen Aydın, özellikle kaliteli ve verimli üretimi teşvik eden, küçük aile işletmeciliğini koruyup geliştiren ve uluslararası rekabete uyum sağlayacak firmalara öncelik vereceklerini ifade etti. Bunların yanında modern tarım teknolojilerini kullanıp da üretim yapan orta ve büyük ölçekli işletmelerin kurulması için de imkan sağlayacaklarını aktardı.
Kurulduğu ilk günden bu yana ülke tarımında en büyük finans kaynağı olan Ziraat Bankası’nın üreticileri tarladan sofraya kadar geçen süreçte desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Sundukları tüm hizmetlerin yanında kadın çiftçiler ile 40 yaşın altındaki genç çiftçilerin ilave indirimlerden yararlanacağını söyledi.