
ABD’li uluslararası danışmanlık firması McKinsey, virüsü kontrol etme ve ekonomik iyileşmeyi destekleme çabalarının muhtemel etkisi konusunda şirket yöneticilerinin görüşlerini paylaştı. Dünya çapında 2000’den fazla yönetici ile yapılan anket sonuçlarına göre evlerinden çalışan yöneticiler McKinsey’nin koronavirüs pandemisinden kurtulma senaryolarını değerlendirdi.
2 Nisan ile 10 Nisan arasında yapılan online ankette, McKinsey’nin dokuz senaryosu sunuldu. Yöneticiler virüsün yayılması ve halk sağlığı tepkisi için üç olası yol ve hükümetlerin ekonomik tepkisi için üç potansiyel etkinlik düzeyi tahmin etti.
Sonuçlar, on milyonlarca insan işsiz kalmışken ve on binlerce hayat kaybedilmişken küresel ölçekte gelişen insanlık krizinin ortasında geldi.Krizin ve toparlanma döneminin ekonomik etkisini açıklayan dokuz senaryo arasında en açık anket sonucu, yayılmanın önlenmesi sonrasında virüsün bölgesel tekrarlanması, sessiz bir iyileşme ve daha yavaş uzun vadeli büyüme yönünde oldu.
COVID-19 krizinin ekonomik etkisi için sunulan senaryolarda ağır basan senaryoya göre yöneticiler, virüsün tekrarlayacağını, uzun vadede yavaş büyüme olacağını ve ağır seyreden dünya toparlanmasını öngördü.
Çoğu yönetici hem halk sağlığı hem de ekonomi politikaları açısından müdahaleleri yaşamı ve geçim kaynaklarını iyileştirmede kısmen etkili olarak değerlendirdi.McKinsey senaryoları yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi hazırladı. Yöneticilerin yüzde 31’i A1 senaryosunu tahmin ederken, yüzde 16’lık (A3) ikinci çoğunluk virüsün yayılmasının önleneceğini ve yavaş toparlanma gerçekleşeceğini belirtti.
Hem halk sağlığı hem de ekonomi politikası yanıtlarının yeterli veya daha iyi olduğu sonuçlarını yansıtan 4 A senaryosu için toplam yüzde 59 oldu. Pandeminin yükseldiği, ekonomik toparlanmaya daha yavaş geçişin ya da gerilemenin olduğu diğer 5 senaryo (B senaryoları) ise yüzde 41 oy aldı. Katılımcıların yüzde 59’unun görece iyimser senaryoları seçmesi dikkat çekti.
Daha karamsar taraftaki yöneticilerin çoğu ise bu krizde önemli bir başarısızlık olarak etkisiz ekonomik politika cevaplarını gösterdi.
Sonraki karamsar çoğunluk ise halk sağlığı müdahalelerinin başarısızlığını vurgulayan senaryolar için oy verdi. Ankette göze çarpan bir sonuç virüsle ilk mücadeleyi veren Çin’den katılan yöneticilerin, daha olumlu görüşler ifade etmeleri oldu ki %28’i güçlü büyüme toparlanmasına (A2 ve A4) işaret etti.
Yine de söz konusu senaryolarının hiçbirinin iyi haber olmadığı vurgulandı. McKinsey, söz konusu senaryoların hepsinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmeyen oranlarda küresel bir sağlık ve ekonomi krizini anlattığını bildirdi.