
ABD ile Çin arasında süren ticaret savaşlarında sular bir türlü durulmuyor. ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in G-20 Liderler Zirvesine katılmaması halinde, Çin ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini %60’a çıkarabileceğini söyledi.
Trump, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yakın zamanda ticaret savaşlarında bir anlaşmaya varılmaması halinde, 300 milyar dolarlık Çin malına ek bir tarife getirebileceğini fakat buna henüz karar vermediğini söylemişti.
28-29 Haziran’da Japonya’nın Osaka kentinde yapılacak olan G-20 Liderler Zirvesi’nde, ABD ve Çin’in devlet başkanlarının bir araya gelmeleri bekleniyor.Trump, zirveye Xi’nin geleceğini, görüşme için bir tarih belirleyeceklerini ve gelecek adına ilişkilerinin mükemmel olduğunu söyledi. “Aslında Xi inanılmaz bir adam, mükemmel birisi. O çok güçlü, çok zeki” diyen Trump, Çin’in bir anlaşma yapmak zorunda kalacağını, bu gerilim ortamı devam ettikçe gümrük vergilerini daha da yükseltmek zorunda kalacağını dile getirdi.
Zirvede Çin devlet başkanının kendisiyle bir görüşme yapmaması halinde, Çin ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini %60’lara çıkarabileceğini açıkladı.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, hafta sonu yaptığı konuşmada Çinli teknoloji devi Huawei hakkında ılımlı açıklamalarda bulundu.Mnuchin, Japonya’nın Fukuoka kentinde düzenlenen G-20 maliye bakanları toplantısında, ticaret anlaşmasında ilerleme kaydedilmesi halinde Trump’ın Huawei’ye uyguladığı kısıtlamaları hafifletebileceğini söyledi.
ABD Bütçe Şefi Russell Vought tarafından geçen hafta yapılan açıklamada ise; Huawei’ye yapılan kısıtlama tarifelerinin ABD Hükümeti’ne ürün satan şirketlerde bir düşüşe neden olabileceği, devletle sözleşmesi olan şirketler için uygulanan Huawei ekipmanlarının satın alınmasına yönelik kısıtlamaların iki yıl yerine dört yıl içinde başlanmasının istendiği bildirildi. Mnuchin, Çin’in adım atması durumunda ABD’nin Çin’le bir ticaret anlaşması yapmaya hazır olduğunun altını çizdi.
Trump ve Jinping, 2018’in Aralık ayında Buenos Aires’te bir araya gelmelerinin ardından karşılıklı olarak vergi adımları atıyor.Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında 2018 yılının sonunda başlayan ve giderek büyüyen ticaret savaşları küresel ekonomi üzerindeki en büyük tehdit olarak nitelendiriliyor. ABD ve Çin liderleri her hamleden sonra bir misilleme adımı ile karşılık veriyor. Son olarak ABD yönetimi Çinli teknoloji şirketi Huawei’nin “ülkenin ulusal güvenliğini tehdit ettiği” gerekçesiyle ABD´li şirketlerin Huawei’yle iş yapmasını yasaklaması kararı almıştı.
Öte yandan Başkan Trump’ın tutumu sadece Çin için geçerli değil. Yaklaşık 20’den fazla ülkeye çeşitli alanlarda uyguladığı finansal yaptırımların, Amerikan çıkarlarına zarar verdiği ve korumacı gümrük politikaları ile ülkelerin kendi para birimlerini kullanmaya geçerek, doların küresel rezerv para statüsünü yavaş yavaş kaybedeceği yorumlanıyor.