
11. Kalkınma Planı kapsamında hayata geçirilecek projeler açıklanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı’nın onayı alındıktan sonra Meclis’e sunulan planda mali piyasalara yönelik hedeflere öncelik verilirken; tarımdan yaşanabilir çevreye, güçlü toplumdan istikrarlı ekonomiye kadar hemen her alanda çalışmalar yapılacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise enstrüman çeşitliliğine giderek kendi dijital parasını çıkaracak.
Türkiye’de kurumsal yapısı güçlü bir finansal sektörün oluşması için blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacak.On Birinci Kalkınma Planı gereğince, hayata geçirilecek bu çalışma ile Türkiye’nin gelişmesinin hızlandırılması amaçlanıyor. Son yıllarda en popüleri Bitcoin olmak üzere onlarca kripto paranın piyasalarda işlem gördüğünü biliyoruz. Merkez Bankası da mali piyasalara ilişkin hedefler doğrultusunda, enstrüman çeşitliliği sağlamak için kendi dijital parasını üretecek. Geçtiğimiz yıl MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu da kripto paralarla ilgili yasal mevzuatlara başlanması önerisinde bulunmuştu.
İstanbul’un küresel finans merkezlerinden biri olması için atılacak olan adımlar kapsamında, reel sektörün finansman alanındaki etkinliğinin artırılması ve bu bağlamda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gözetimindeki banka dışı finansal kuruluşlardan fon kullandırılması sağlanacak.
KOBİ varlık kiralama şirketi kurularak, kira sertifikası ihracı gerçekleştirilecek.İpotek Finansmanı Kuruluşu’nun ihraç maliyetlerini azaltmak amacıyla, Sermaye Piyasası Kurulu ücret ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi saklama ücreti gibi işlemlerin maliyetlerinde indirim yapılacak. Finans dışındaki tahsili gecikmiş alacakların varlık yönetim şirketlerine devri yapılacak. Şirketlerin Borsa İstanbul’da işlem görmesinin ve halka arzının önünü açacak teşvikler yapılacak.
Özel nitelikli varlık ve projelere dayalı olan ortaklık temelli menkul kıymet enstrümanları yapılacak. Kamu Özel İşbirliği projelerinin finansmanında daha önce sadece kredi piyasaları kullanılırken, plan kapsamında artık sermaye piyasaları da araç olarak kullanılabilecek. Tüm düzenleyici ve denetleyici birimler Türkiye Finansal Hizmetler Kurulu altında birleştirilecek.
Türk lirası varlıklarının yüksek faiz riskinden korunmasını sağlayacak çalışmalar yapılacak.Bu doğrultuda değişken faizli enstrümanların fiyatlamasında kullanılmak amacıyla referans faizler oluşturulacak. Bunun yanında yatırımcıların üstlendikleri finansman maliyetlerinin düşük seviyede istikrar kazanmasını sağlayacak faiz politikaları oluşturulacak.
Avrupa Ödeme Sistemi’ne benzer bir uygulama bizim ülkemizde de oluşturularak, bu sayede uluslararası ticarette kullanılacak alternatif ödeme sistemleri geliştirilecek.Diğer ülkelerin merkez bankaları ile ortak çalışmalar yürütülerek, yerel para cinslerinin ticarette kullanılması artırılacak.
Finansal alanda tam anlamıyla düzeni sağlamak amacıyla; İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü, Düzenleme Deney Alanı ve Endüstri Deney Alanı, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği gibi birimler oluşturulacak. Katılım Reasürans Fonu ile ülke kaynaklarının yurt dışına akışı engellenecek.