
Singapur’da koronavirüs vakaları yeniden çift basamaklı sayılara ulaşmaya başladı. Ülkenin Kasım sonunda Hong Kong ile başlayacağı seyahat uçuşlarının iptal olmasıyla salgının yeniden ortaya çıkacağına dair endişeler artmaya başlamıştı.
Bugün açıklanan verilere göre; IHS Markit Singapur PMI, Ekim ayındaki 48,6 seviyesinden Kasım ayında 46,7 seviyesine düştü.
Düşen veri, şehirde özel sektörün sağlığının daha da kötüleştiğini gösterdi. Singapur’da yeni iş girişlerinin daha hızlı bir oranda düştüğü görülürken, çıktının da buna bağlı gerilediği gözlendi. İş kayıpları yoğunlaşırken, şirketler Ekim ayına göre önümüzdeki yıla ilişkin görünüm konusunda daha az iyimser olduklarını ifade ettiler.
Şirketler, satın alma faaliyetlerini ve stoklarını küçültmeye devam ettiler. Ekim ayındaki yükselişin ardından ticari faaliyetler de düşüş gösterdi. İmalat, toptan ve perakende sektörlerinde üretimde büyüme görülürken, hizmetler ve inşaat firmaları düşüş bildirdi.
Dördüncü çeyreğin ortasında yeni sipariş girişlerinin giderek daha hızlı düşmesiyle birlikte talep koşulları Kasım’da zayıflamaya devam etti. İhracat siparişlerindeki çok daha keskin düşüşler de genel satışları düşürdü. Covid-19 salgınının etkisi, yurt dışında yenilenen kilitlenme önlemleri ve ticari faaliyetlerin geçici olarak durdurulması, Singapurlu mal ve hizmetlere olan talebi azalttı.
İş ortamı ise belirsizliğini sürdürürken, şirketler maliyet düşürme modunda kaldılar ve istihdam üç ayın en hızlı düşüşünü gösterdi.
Singapur’da işletme kapasitesinin fazla kalmasına bağlı olarak istihdam azaltılırken, dört ana sektörün tümü daha düşük istihdam kaydetti. Bekleyen işler art arda dördüncü bir ayda azalma gösterdi. Toptan satış, nakliye, inşaat, idari ve destek hizmetleri gibi sektörlerdeki firmalar, birikmiş işlerin azaldığını vurguladı.
Firmaların siparişleri karşılamak için mevcut stoklardan yararlanmayı tercih ettiği ve bu nedenle girdi alımların daha da azaldığı görüldü. Girdi stokları art arda dokuzuncu ayında düşüş yaşadı. Girdilerin ve hizmetlerin sunulması için harcanan süre uzarken, şirketler sosyal mesafe kurallarının teslimatları engellemeye devam ettiğini belirttiler.
Ankete göre; fiyat trendlerinde bir yakınsama var. Genel girdi fiyatları altıncı ayda artarken, artış oranı mevcut sıralamada en zayıf ve genel olarak mütevazi oldu. Firmalar satışlarını artırmak umuduyla satış fiyatlarını düşürmeye devam ederken, düşüş hızının daha da yavaşladığı görüldü.
Genel iyimserlik, Singapur’da pandemi kontrol altında kaldığı için genel olarak piyasa koşullarının iyileştirilmesi beklentilerinin yanında hükümet girişimleri ve planlanan tanıtım faaliyetleriyle bağlantılı oldu. Ancak iş ortamının yavaş toparlanması ve belirsizliği konusunda hala endişeler olduğu gözlendi.