
OECD, ikinci çeyrekte yüzde 3,3’lük negatif büyümeye rağmen Güney Kore GSYİH sıralamasının bu yıl üç basamak yükselerek dokuzuncu olacağını öngördü.
Güney Koreli gazete The Korea Herald’ın haberine göre Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü verileri, Seul ekonomisinin ülkenin ikinci bir koronavirüs dalgasını atlatması koşuluyla 2020 nominal GSYİH’sinde muhtemelen yüzde 1,8 düşüş olacağını gösterdi.
Kurum, Çin dahil dokuz OECD üyesi olmayan ülke ile birlikte üye devletleri için nominal GSYİH büyüme oranları açıkladı.
Güney Kore için tahmin edilen değer, ankete katılan ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer alırken bir önceki yıla kıyasla 3 basamak yükseldi.OECD forecasts S. Korea’s GDP ranking to take 9th #SouthKorea #GDP #OECD #economyhttps://t.co/u9bxw7u95d
— The Korea Herald (@TheKoreaHerald) August 10, 2020
Bu bağlamda, Güney Kore’nin bu yıl 12’nci sıraya düşmesi beklenen Brezilya’dan dokuzuncu sırayı alacağı tahmin edildi. OECD, ilk çeyrekte yüzde 1,5 küçülen Latin Amerika ülkesinin koronavirüs salgını nedeniyle tüm zamanların en düşük kur ve hızla yükselen enflasyon oranından muzdarip olduğunu söyledi.
Asya’nın dördüncü en büyük ekonomisinin nominal GSYİH’sinin Brezilya dışında Kanada (10. sıra) ve Rusya (11. sıra) gibi bazı büyük ekonomileri de geride bırakabileceği vurgulandı.
OECD’nin tahminine göre en üst sırada yer alan ABD’nin bu yılki nominal GSYİH’sinin 20,20 trilyon dolar olacağını bildirildi.
Çin’in 13,83 trilyon dolar ile ABD’yi takip edeceği söylenirken sonrasında sırasıyla 4,85 trilyon dolar ile Japonya, 3.56 trilyon dolar ile Almanya, 2,72 trilyon dolar ile Hindistan, 2,45 trilyon dolar ile İngiltere, 2,38 trilyon dolar ile Fransa ve 1,73 trilyon dolar ile İtalya’nın geleceği dile getirildi.
Nominal GSYİH, bir ülkede cari piyasa fiyatları üzerinden üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin değerinin bir ölçüsüyken reel GSYİH, bir ülkenin enflasyon gibi fiyat değişikliklerine göre ayarlanmış toplam ekonomik üretiminin değerini gösterdiği aktarıldı. Bu arada ikinci çeyrekteki daralmasıyla resesyona giren Güney Kore ekonomisi için konuşan Maliye Bakanı, o dönemdeki açıklamasında Çin tarzı toparlanmanın mümkün olduğunu söylemişti.