
Uzmanlar, Emmanuel Macron’un Fransa’daki yeni vergi indirimi vaadinin, İtalya’nın kuruluş karşıtı hükümeti ile Avrupa Birliği arasında daha fazla gerginlik yaratabileceğini söyledi.
Ülkede aylardır devam eden protestoları durdurmak için Perşembe günü 5 milyar euro değerinde gelir vergisi indirimi yapılacağını açıklayan Macron, ayrıca işçilerin 1000 euroya kadar olan ikramiyelerinin vergilendirilmeyeceğini, bekar ebeveynlerin ekstra destek alacağını ve 2022’ye kadar hiçbir hastane ile okulun kapatılmayacağını duyurmuştu.
İşte burada uzmanlar, söz konusu yeni önlemlerin ülkenin mali açığını daha da artıracağını ve Avrupa Birliği kurallarını bir kez daha ihlal edeceğini belirtti.Berenberg Bank analistleri, son önlemler hariç Fransa’nın mali açığının bu yıl yüzde 3.2’ye ulaşacağını tahmin ediyordu ve Avrupa kuralları üye ülkelerin yüzde 32lük açık sınırını geçmemesi gerektiğini öngörüyordu. Roma’nın Fransa’daki durumunu Brüksel’i çifte standartla suçlamak için kullanıp kullanmayacağı sorulduğunda da Berenberg ekonomisti Florian Hense; “Bu, iki artı ikinin dört etmesi kadar kesin. İtalya hükümeti bunu daha önce de yapmıştı ve yine yapacak” diyerek cevap verdi.
Roma’nın kuruluş karşıtı hükümeti kamu harcamalarını artırırken, Brüksel İtalya’nın AB’nin mali kurallarına saygısızlık ettiğini savunarak bunu engellemeye çalışmıştı. Ekstra harcama konusundaki bu savaşta, İtalyan hükümeti ise Brüksel’i farklı ülkelere farklı şekillerde davranmakla suçlamıştı. Bunun nedeni ise Fransa’nın AB’den ceza almadan birkaç kez kuralları ihlal etmiş olmasıydı.
Ne var ki AB Komisyonu, İtalya ve Fransa’daki durumların farklı olduğunu ve farklı yaklaşımlar geldiğini açıkça belirtmişti. Ayrıca Macron Paris’te hala bir reform gündemine başkanlık ediyorken, Roma İtalyan ekonomisinin yapısal temellerini iyileştirme konusunda çok az istek gösterdi. Aynı zamanda, İtalya euro bölgesinde en yüksek ikinci kamu borcuna (gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 130’u) sahipti.
Burada görüş bildiren ekonomist Claus Vistesen, son Fransız politikalarının Salvini’ye mükemmel bir hikaye vereceğini, Macron’un önlemlerinin Salvini’ye ve diğer İtalyan siyasetçilere ülkelerinin mali genişlemesi lehine daha çok güç vereceğini söyledi. Berenberg ekonomisti Florian Hense de AB ile İtalyan hükümeti arasındaki anlaşmazlığın bu yaz yeniden yükselmesini beklediklerini aktardı.
Brüksel’in Avrupa seçimleriyle ilgili yakın bir popülist tepkiden korkmayacağını bildiren Hense, Avrupa Komisyonu’nu bu kez anlaşmazlığı yükseltmeye geçen yıldan daha istekli olabileceğini kaydetti. UBS’de euro bölgesi ekonomisti olan Ricardo Garcia da İtalya’daki en büyük sorunu, koruyucu hükümlerin, özellikle de KDV zammının uygulanıp uygulanmayacağı ifadeleriyle tanımladı.