
Macaristan Maliye Bakanı Mihaly Varga, verdiği bir demeçte küresel ekonomik yavaşlamaya işaret edildiği bir zamanda güçlü bir mali pozisyon ve tamponlara ihtiyaç duyulduğundan hükümetin gelecek yıl gayri safi yurt içi hasılanın %1’lik bütçe açığı hedefine sadık kalacağını söyledi.
Macar forintinin euro karşısındaki son zayıflığının, yükselen piyasalardan gelen fon çıkışlarından kaynaklandığını belirten Varga, bununla birlikte Macar ekonomisinin temellerinin döviz kurundaki zayıflamayı haklı çıkarmayacağını dile getirdi. Sonuçta Macar forinti geçen hafta euro karşısında 336’yı geçerek tüm zamanların en düşük seviyesine gerilemişti.
Macaristan’daki ekonomik büyüme ikinci çeyrekte birinci çeyrekteki yüzde 5.3 seviyesinden yüzde 4.9’a yavaşlamıştı ve analistler Euro Bölgesi’ndeki yavaşlamayla gelecek yıl daha fazla yavaşlama bekliyorlardı.Hükümet gelecek yıl için yüzde 4 büyüme öngörürken merkez bankası geçen ay 2020’de bir yavaşlama tahmin ederek yüzde 3.3 demişti. Macar Maliye Bakanı bu noktada gelecek sene büyümenin iki temel unsuru olduğunu belirterek bunlardan bir tanesini yatırımların daha da büyümesi olarak nitelendirdi. Yabancı şirketler tarafından 100’den fazla yeni yatırım projesinin yolda olduğunu da sözlerine ekledi.
Hükümetin GSYİH’nin yüzde 1’i değerindeki tamponların nasıl kullanılacağına dair henüz karar vermediğini dile getiren Varga, bunun 2020 bütçesinde bir kenara ayrıldığını ve ilk olarak bu yılın mali açıdan nasıl gerçekleştiğini görmek zorunda olduğunu bildirdi. “Gelecek dönemde azami dikkat göstermemiz ve açığa çıkan hedefe ve ayrıca tamponlara bağlı kalmamız gerektiğine inanıyorum” diyen Maliye Bakanı, herhangi ek bir mali teşvik için alan görmediğini söyledi.

Ekonominin bir veya iki sektöründe, aşırı ısınma belirtileri olduğunu da sözlerine ekledi. Raiffeisen analisti Zoltan Torok da Macaristan’ın GSYİH büyümesinin önümüzdeki yıl sert bir şekilde %2.8’e yavaşlamasını beklediğini bildirdi. Analist hanehalkı tüketiminin güçlü kalmasını ve yatırımların yüzde 3 ila 4 oranında artmasını beklerken bunun bu yıl ve son birkaç yılda görülen çift basamaklı hız değil olmadığını ama yine de genişleme olduğunu vurguladı.