
Çin’de ortaya çıkarak 150’den fazla ülkeye yayılan Kovid-19, diğer adıyla yeni tip koronavirüs can almaya devam ediyor. Dünya genelinde aktif vaka sayısı 275 bini geçti. 11 bin 403 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan coronavirüs salgınının daha ne kadar süreceği konusunda hiç kimse bir öngörüde bulunamıyor.
Salgının yayılma hızını engellemek amacıyla ülkelere giriş-çıkışların yasaklanması, uçuşların durdurulması ve seyahatlerin iptal edilmesi turizm sektörüne daha şimdiden ağır darbe vurdu. Sektör otoriteleri salgının uzun sürmesi halinde, turizmdeki olası kayıpları değerlendirdi.
Dünya Turizm Forumu Enstitüsü (World Tourism Forum Institute) Başkanı Bulut Bağcı, seyahat sektörünün %70’nin durduğunu söyledi.Sürekli seyahatlerin yapılması sebebiyle virüsün küresel anlamda hızla yayıldığını belirten Bağcı, turizmde uluslararası kuruluşlardan aldıkları verileri ve araştırma sonuçlarını anlattı.
Şu an seyahat sektörünün %70 oranında daraldığını ve hükümetlerin acil durum olmadıkça seyahate izin vermediğini belirtti. Türkiye’yi önlem alma konusunda takdir eden Bağcı, bazı ülkelerin çok geç kaldığını dile getirdi.
Tüm kıtalara yayılan koronavirüsün en çok vurduğu sektörlerin başında turizmin geldiğini ve şu ana kadar 600 milyar dolarlık kayıp yaşandığını açıkladı. Bu rakamın yıl sonunda en az 1 trilyon dolar olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.
Bulut Bağcı turizm altında en az 60 sektörün yer aldığını ve bunlarda salgının yarattığı etki sonrasında toparlanmanın kolay olmayacağını belirtti.Hava yolu şirketlerinin çok ciddi krizlerle karşı karşıya olduğunu kaydeden Bağcı, otellerin doluluk oranının ise şimdiden dibe vurduğunu söyledi. Otellerde SPA, fitness gibi sosyal alanların kapatıldığını, sadece konaklama hizmeti verildiğini kaydetti.
Turizm denince içerisine en az 60 sektörün girdiğini söyleyen Bağcı, “Bu konu işi zorlaştırıyor. Temennimiz bir an önce aşının bulunması ve salgının kontrol altına alınması. Ancak kısa sürede böyle bir ihtimal gözükmüyor. Salgın kontrol altına alınsa dahi turizmde toparlanma kolay olmayacaktır.” açıklamasında bulundu.
Mastercard, American Ekspress ve Visa’dan alınan verilere göre virüsün başladığı günden bu yana dünya ekonomisine verdiği zararın 28-29 trilyon dolar olduğunu sözlerine ekledi.