Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Koronavirüs Küresel Borcu Rekor Seviyeye Yükseltti

Uluslararası Finans Enstitüsü tarafından yayımlanan rapor, küresel borcu bir tsunami olarak tanımlarken rekor seviyelere dikkat çekti.
Koronavirüs Küresel Borcu Rekor Seviyeye Yükseltti
Son Güncelleme: 
Yorum

Koronavirüs pandemisi, dünya genelinde borç seviyelerinin aşırı yükselmesine neden oldu. Açıklanan destek paketleriyle birlikte artan borç seviyeleri, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün ‘tsunami’ yorumu yapmasına neden oldu.

IIF, “Borç Tsunami Saldırısı” başlığıyla sunduğu raporunda, krizin üçüncü çeyrekte küresel borç seviyelerini 272 trilyon doların üzerine çıkarttığını söyledi.
Borç Yükü En Fazla Olan Ülkeler
Kaynak: Statista

Enstitü, küresel borcun önümüzdeki aylarda yeni rekorlar kırarak yıl sonuna kadar 277 trilyon dolara ulaşacağını söyledi. Bu rakam, %365’lik bir borç/GSYİH oranına işaret ediyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin, evde kalma tavsiyelerini ortaya çıkaran küresel salgın karşısında şirketlere ve vatandaşlara verilen desteği artırmasının ardından bu seviyelere gelindi.

Covid-19’un ardından faaliyetler dururken, işletmeler de alternatif finansman aramak zorunda kaldı. Her iki olay da daha yüksek borçlanmaya ve dolayısıyla daha fazla borçluluk seviyesine dönüştü. Daha yüksek borç seviyeleri; hükümetleri, şirketleri ve hanehalklarını ekonomik gerileme dönemlerinde bu borcu ödemeleri gerektiğinden daha yüksek bir risk altına sokar.

IIF, son yayınında “Covid-19 salgını ilerledikçe hükümet ve şirket borçlanmasında keskin bir artışla teşvik edilen küresel borç yükü, 2020’nin ilk üç çeyreğinde 15 trilyon dolar arttı ve şu anda 272 trilyon doların üzerinde duruyor,” ifadelerini kullandı.

Gelişmiş ülkeler arasında üçüncü çeyrekte borç GSYİH’in %432’sinin üzerine çıkarken, bu 2019’a göre 50 puanlık bir artışa işaret etti.
Birleşik Krallık ve ABD Kamu Borcu Tahminleri
Kaynak: Economist

Dünyanın en büyük teşvik paketlerinden birini uygulayan ABD, bu artışın neredeyse yarısını oluşturdu. Euro bölgesinde hükümetin eylemi aynı dönemde kamu borcunda 1,5 trilyon dolar artışa ve 53 trilyon dolara ulaşmasına neden oldu. Ancak bu seviye, bölgenin devlet borç kriziyle uğraştığı 2014’ün ikinci çeyreğinde görülen tüm zamanların rekoru olan 55 trilyon dolarlık değerin altındadır.

Gelişmekte olan piyasalarda ise borç seviyeleri GSYİH’in %248’inin üzerine çıktı. Lübnan, Çin, Malezya ve Türkiye finans dışı sektör borçlarında en büyük artışları yaşayan ülkeler oldu. Bununla birlikte koronavirüs salgını, muazzam küresel borç seviyesinin tek sorumlusu değil.

IIF, “Küresel borç birikiminin hızı, 2016’dan bu yana görülmemiş bir hızla 52 trilyon doların üzerinde arttı. Bu artışın yaklaşık 15 trilyon doları, Covid-19 salgını sırasında 2020’de kaydedilmiş olsa da son dört yıldaki borç birikimi, önceki dört yılda 6 trilyon dolarlık artışı çok geride bıraktı,” ifadelerini kullandı.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu