
Japonya’nın çekirdek tüketici enflasyonu Eylül ayında, 2,5 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Bu durum enerji fiyatlarının düşmesine bağlı olarak gerçekleşirken, merkez bankasının bu ayki incelemesinde şimdiye kadarki büyük parasal teşvik seviyesini yükseltmesi ihtimalini artırdı.
Veriler, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 30-31 Ekim tarihlerinde yapacağı toplantıda, büyüme ve fiyat tahminlerini üç ayda bir gözden geçirirken izlediği göstergeler arasında olacak.
Ülkedeki enflasyon, BOJ’un belirsiz yüzde 2 hedefine hızlandırmakta karşılaştığı zorluğun altını çizdi. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya, küresel bir yavaşlamanın getirdiği risklerle boğuşuyor ve bu ayki satış vergisi artışı belirsizliğini koruyor.
Capital Economics’in kıdemli Japonya ekonomisti olan Marcel Thieliant, “Bugünün verileri, Japonya Merkez Bankası’nın toplantıda iki hafta için politikaları hafifletmesi için başka bir neden sunuyor. Bankadan finansal istikrar konusundaki endişeleri nedeniyle kısa vadeli politika faizini değişmeden tutmasını bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.
BOJ İyimser Tahminlerde Bulunuyor
Temmuz ayında yayınlanan mevcut tahminlere göre BOJ, çekirdek tüketici enflasyonunun 2020 Mart ayında sona erecek olan cari yılda yüzde 1 oranında artmasını ve önümüzdeki iki yıl için yüzde 2 hedefinin altına düşmesini bekliyor.
Ancak BOJ tahminleri, özel sektör ekonomistleriyle karşılaştırıldığında iyimser görünüyor. Capital Economics, şimdi temel enflasyonun gelecek yıl sıfıra düşmesini bekliyor.
Petrol ürünlerini içeren ancak taze gıda fiyatlarını hariç tutan ülke genelindeki çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE), bir yıl öncesine göre Eylül ayında yüzde 0,3 arttı ve ortalama bir piyasa tahminiyle eşleşti. Ağustos ayında ise yüzde 0,5 oranında artış göstermişti.
Verilerin gösterdiğine göre; endeksin yüzde 0,3 oranında yükseldiği Nisan 2017’den bu yana en yavaş tüketici enflasyonuna işaret etti. Endekste yer alan 297 maddenin fiyatı yükselirken, 168 maddenin düştü ve 58 maddenin fiyatı değişmedi.
Kırılgan iç talebin altını çizerek, BOJ yarafından enflasyonun kilit bir göstergesi olarak görülen taze gıda ve enerji maliyetlerinin etkilerini ortadan kaldıran bir endeks ise yıllık bazda yüzde 0,5 yükselirken, bir önceki aya göre yüzde 0,6 oranında arttı.
BOJ Harekete Hazır
Enflasyonu ik başlı bir şekilde düşük tutan merkez bankası, ekonomiyi ve enflasyonki ivmeyi tehdit eden denizaşırı riskler hakkında güçlü bir uyarı vererek teşviklerle genişletmeye hazır olduğuna işaret etti.
Reuters tarafından düzenlenen ankete katılan iktisatçıların üçte ikisi, merkez bankasının bu ay para politikasını gevşetmesini bekliyor. 37 ekonomistin 28 tanesi ise BOJ’un negatif oranları derinleştirmek için zemin hazırlamaya başladığını söylüyor.
BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda, hareketin merkez bankasının politikaları kolaylaştıracağını düşündüğü seçenekler arasında yer aldığını, böyle bir hareketin zaten ince marjlarla boğuşan finansal kurumlardaki karları daha fazla yaralayabileceğini ifade etti.
Politika yapıcılar, satış vergisini yüzde 10’a yükselen tüketici hissiyatı ve hanehalkı harcamalarına bir darbe getirirse ihracata bağımlı ekonominin iç talebin desteğini kaybedebileceğinden endişe duyuyorlar.
Küresel talebin yavaşlaması ve ABD-Çin ticaret savaşındaki olumsuzluk, ihracat ve iş havasını kötü etkileyerek Japonya’nın ekonomisine bakış açısını da olumsuz yönde etkiledi. BOJ’u ise sıkıntıa soktu.
Yıllarca süren ağır baskı, fiyatların artmasına ve enflasyonun azaltılacağına dair kamuoyu algısını değiştirmedi. BOJ politika belirleyicilerinin agresif parasal gevşemenin, Japonya’yı sürdürülebilir bir şekilde deflasyondan çıkaracağı yönündeki umutlarını ortaya koydu.
Faiz oranlarının zaten sıfır olması ve şirketlerin harcama yapmak yerine nakit para biriktirmesi nedeniyle birçok analist ek parasal rahatlamanın enflasyonu yükseltmek için çok şey yapıp yapmayacağından şüphe ediyor.
ABD ile Ticaret Anlaşmasının Japonya Ekonomisini %0,8 Artırdığı Düşünülüyor
Japon hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD ile yapılan ticaret anlaşmasının ülke ekonomisini yüzde 0,8 oranında artırmış olabileceğini söyledi.
Anlaşmanın Japonya’nın gayrisafi yurt içi hasılasına 2018 GSYİH rakamlarına dayanarak yaklaşık 4 trilyon yen katkı sağlayacağını ve anlaşmanın Japonya’da yaklaşık 280.000 iş yaratacağı belirtildi.
Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya, ABD tarım malları, Japon imalat tezgahları ve diğer ürünler için tarifeleri düşüren sınırlı bir ticaret anlaşması imzaladı.