
Japonya Merkez Bankası, Cuma günü para politikasını sabit tuttuğunu açıklasa da ihracat ve fabrika üretiminin büyümeyi destekleyeceği konusundaki iyimserliğini azalttı. Analistlerin beklentileriyle uyumlu olarak değişikliğe gitmeyen BOJ, politika toplantısının ardından faiz oranını sabit tutarak eksi yüzde 0.1 seviyesinde bıraktı.
Sonuçta dünya çapında fabrikalar; geçen yıl ABD-Çin savaşından kaynaklanan talebin azalması, yavaşlayan küresel büyüme, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasına ilişkin belirsizlik gibi faktörler nedeniyle darbe yemişti. Artan risklere işaret eden BOJ, denizaşırı ülkelere ilişkin değerlendirmesini de ekonomilerinin yavaşladığını bildirerek kesti.
Japonya Merkez Bankası politika kararı hakkında yaptığı açıklamada; “İhracat son zamanlarda bazı zayıflıklar göstermiştir” dedi.Bu açıklama kurumun Ocak ayındaki açıklamasına göre daha kasvetli bir görüşe sahip olduğunu gösterdi. BOJ ayrıca Japonya ekonomisinin ılımlı bir şekilde genişlediğini belirtirken bununla birlikte ihracatın ve üretimin denizaşırı büyümenin yavaşlamasından etkilendiğini de vurguladı. Kurum, Ocak ayında sadece ekonominin ılımlı bir şekilde genişlediğini söylemişti. Sumitomo Mitsui Asset Management’ın baş makro stratejisti olan Masayuki Kichikawa da kararla ilgili şu yorumu yaptı: “İhracattaki ve endüstriyel üretimdeki keskin bozulma BOJ için ciddi bir endişe kaynağı olmalıdır. Bence BOJ ne yapabilecekleri hakkında bazı düşünce deneyleri yapıyor.”
Nihayetinde Çin’e bağlı sevkiyatlar düşerken Japonya’nın ihracatı Ocak ayında iki yıldan fazla bir sürenin en dip seviyesine ulaşmış, aynı ay fabrika üretimi de bir yılın en düşük seviyesini görmüştü. Söz konusu veriler, yavaşlayan küresel talebin Japonya’yı etkilediğine dair işaret olarak yorumlanmıştı. Öte yandan kaynaklar Japonya Merkez Bankası’ndaki çoğunluğun, Pekin’in teşvik planları Çin talebini yükseltip küresel büyümeyi destekleyebileceği yılın ikinci yarısında ekonominin mevcut yumuşak yörüngesinden çıkmasını beklediğini öne sürdü.
Tüm bunların yanında Japonya Maliye Bakanı Taro Aso Cuma günü yaptığı açıklamada, BOJ’un yüzde 2 enflasyonu elde etmede çok fazla ısrar ederse işlerin ters gidebileceği yönündeki yorumuyla dikkat çekti. “Enflasyon hedefine ulaşılamasa bile halk sinirlenmez” diyen Maliye Bakanı, BOJ politika belirleyicileri arasındaki en büyük endişeye dikkat çekti.
Çünkü politika yapıcılar, zayıflayan ihracat ve üretimin kurumsal duyarlılığa zarar vereceğinden, bunun da firmaların sermaye harcamalarını ve ücret artışlarını ertelemelerine yola açacağından endişeleniyordu. BNP Paribas Securities’in kıdemli ekonomisti Hiroshi Shiraishi de konuyla ilgili olarak; “BOJ, Japonya’nın durgunluğa girdiğine dair net işaretler olmadıkça ekonominin ılımlı bir toparlanmaya devam etmesi konusunda ısrarcı davranacaktır.” dedi. Son olarak da BOJ’un neticede gelecek yılın ortasında dünya ekonomisi bir krizle karşı karşıya kaldığında gevşemek zorunda kalacağını öngördü.