
10.797 pozitif koronavirüs vakasının görüldüğü Japonya’da şu ana kadar 236 kişi yaşamını kaybetti. 1159 kişinin iyileştiği ülkede Nisan ayının başında nüfusun en kalabalık olduğu altı bölgede olağanüstü hal ilan edildiği duyurulmuştu.
Geçtiğimiz gün yapılan açıklamada ise Tokyo, Osaka, Çiba, Kanagawa, Hyogo, Saitama ve Fukuoka eyaletlerinin yanında ülkenin geri kalanı için de OHAL uygulanmaya başlanacağı açıklanmıştıç Kovid-19 pandemisinin dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini ciddi oranda etkilemesi hükümeti harekete geçirdi.
Tüketicinin, şirketlerin ve hanehalkının ekonomik yükünü hafifletmek isteyen Japonya hükümeti Pazartesi günü 1,1 trilyon dolarlık teşvik paketi hazırladığını duyurdu. Başbakan Shinzo Abe, her hane için 300 bin Japon yeni vermek yerine her vatandaş için 100 bin yen vererek daha fazla kişinin yardımlardan faydalanmasını hedeflediklerini söyledi.
Japonya, ekonomiyi desteklemek için hazırladığı destek paketini 108.2 trilyon yene çıkardığını duyurdu.
Hükümet salgının etkisinin artarak devam etmesi üzerine, daha önce açıkladığı teşvik paketini genişletti. Maliye Bakanı Taro Aso, her vatandaş için 100 bin yenlik ödeme planı hazırladıklarını açıkladı. Söz konusu ödemelerin olabildiğince hızlı bir şekilde yerine ulaştırılması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
BNP Paribas Securities’in baş ekonomisti Ryutaro Kono, koronvirüs salgınının 2008 ve 2009 mali krizi zamanından daha fazla insanı ekonomik olarak etkileyeceğini söyledi. Analistler hükümetin açıkladığı destek paketinin ekonominin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketimi destekleyeceğini fakat insanların şu süreçte harcama yapmak yerine tasarrufa yöneleceğini belirtti.
Ryutaro Kono da bu şekilde düşünen isimler arasında bulunuyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ), ekonomide kriz riskini en az da indirmek için elindeki tüm araçları kullanmaya çalışıyor. Riskli varlık alımlarını artırma taahhüdünde bulunma, para politikasını gevşetme ve işleri durma noktasına gelen firmalara likidite sağlamak gibi önemli adımları içeren kredi olanı oluşturuldu.
Faiz oranını eksi %0,1 seviyesinde tutan bankanın Şubat ayında 584 trilyon yen civarında olan bilançosu, salgının başlamasıyla alınan tedbirler nedeniyle Mart’ta 604 trilyon yene ulaştı.

Geçen yılın son çeyreğinde %6,3 küçülen ekonominin, salgın hastalık nedeniyle bu yıl resesyona girmesinden endişe duyuluyor. Bu arada vaka sayısında artış beklenen ülkede otellerin de hastane amacıyla kullanılmaya başlanacağı öğrenildi.
Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Japonya’da maske ve tulum gibi koruyucu ekipman yetersizliği de halkın tepkilerinin artmasına sebep oluyor. Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, 210 bin otel odasının hafif semptomlu hastalar için kullanılacağını söyledi.
Hükümet devlet tahvil ihracını 2021 yılına kadar 152,8 trilyon yene yükseltmeyi planlıyor.Reuters’da yer alan habere göre Japonya hükümeti söz konusu destekler kapsamında 240 milyar dolarlık ek tahvil çıkarmaya hazırlandığı öğrenildi. Bu sabah yerel saatle 05:40 sularında 6,1 büyüklüğünde deprem meydana gelen Japonya’nın ihracatında söz konusu pandemi nedeniyle düşüş yaşandı.
Mart ayında ABD’ye yapılan ihracatın 2011 yılından bu yana en düşük seviyeye gerilmesinin etkisiyle ihracatta %11,7 oranında düşüş gerçekleşti. Başbakan Abe, 1930 Büyük Buhran’dan bu yana küresel ekonomi için en geniş çöküşün beklendiğini dile getirdi.
Koronavirüs salgınının küresel ticareti aksatması Japonya’nın da en fazla dış satım yaptığı pazarlara ulaşamamasının ve ihracatta son yılların en sert düşüşün yaşanmasına sebep oldu. Norinchukin Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Takeshi Minami, bu düşüşlerin önümüzdeki aylarda daha belirgin bir şekilde devam etmesini beklediklerini söyledi.
En büyük ticaret ortaklarından biri olan Çin’e yapılan ihracat geçen ay %8,7 oranında azaldı. Otomobil, inşaat, madencilik ve uçak malzemeleri gibi ürünlere olan talep düşüklüğü ABD’ye yapılan ihracatta ise %16,5 oranında darbe vurdu. Söz konusu dönemde Japonya’nın Asya’ya ihracatı %9,4, Avrupa’ya %11,1 oranında düşüş kaydedildi.