
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Şubat verileri açıklandı. Aralık ayının ortasında Çin’in Wuhan kentinde başlayıp dünyanın en büyük tedarik merkezinde zincir aksaması yaratan durum, Türk imalat sektörünü çok fazla etkilemedi.
Çünkü Çin ve Hong Kong gibi bölgelerin Türk imalat sektörü ihracat pazarındaki payının %1 gibi az bir değerde olması, çok fazla olumsuz etki yaratmadı. Açıklanan verilere göre İSO ihracat iklim endeksi Şubat’ta 50,4 değerinde kaydedildi.
İSO imalat sektörü ihracat iklim endeksi, Şubat ayında 50,0 eşik değerinin üzerinde gerçekleşti.Endeksin 50,0 eşik değerinin altında kalması ihracat ikliminde bozulmayı, üstünde kalması iyileşmeyi ifade ediyor. Söz konusu dönemde Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık gibi üç önemli pazardaki üretim artışı Türkiye rakamlarını olumlu etkileyen en önemli gelişme oldu.
Almanya’da son üç ay, İtalya’da ise son iki ay boyunca ekonomik aktivitelerde artış olması Türk ihracat koşullarındaki genel iyileşmeyi destekledi. Birleşik Krallık’ta ise 2018 yılının Eylül ayından bu yana en yüksek üretim büyümesi kaydedildi. Söz konusu 3 ülke Türk imalat sektörü ihracat pazarının beşte birinden fazlasına sahip. Dolayısıyla buralardaki iyileşme Türk imalat sektörüne de olumlu yansıyor.
Endeksin eşik değerin üzerinde kalması Türk imalatçılarının ihracat koşullarında ılımlı bir iyileşme olduğunu gösterdi.Yapılan açıklamada bazı alanlarda koronavirüs salgınının yarattığı aksaklık nedeniyle yavaşlama olduğu, ancak yine de ihracat ikliminde güçlenmenin sürdüğü bildirildi. Çin, Güney Kore, Singapur, Japonya, Malezya, Vietnam ve Tayvan gibi ülkelerin virüsten daha çok etkilendiği, buna bağlı olarak üretimlerde sert düşüş olduğu söylendi.
Benzer şekilde ABD’de Şubat ayında ekonomik aktivitede yavaşlama olduğu, ancak Fransa, İspanya ve Hollanda gibi pazarlardaki iyileşmenin pozitif yansıdığı aktarıldı. IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, Türk imalatçılarının koronavirüs etkilerine doğrudan maruz kalmadığını söyledi.
Bu durumu ise “Doğu ve Güneydoğu Asya pazarlarının ihracatta görece düşük paya sahip olması ve Avrupa’daki temel pazarların büyüme eğilimini sürdürmesinden kaynaklandı.” sözleriyle açıkladı. Bu açıklamasına ek olarak önümüzdeki aylarda virüsün etkisinin daha çok hissedileceğini ve Türk ihracatçılarının da negatif etkileneceğini dile getirdi.