
Koronavirüs vakaları dünya genelinde 12 milyon 395 bine dayandı. 557 bin insanın hayatını kaybettiği sağlık krizinde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde vaka sayısında hiçbir şekilde düşüş olmadı.
Dünya çapında son 24 saat içerisinde 223 bin 230 yeni pozitif vaka bildirilirken bunun 61 binden fazlasını ABD oluşturuyor. Her ne kadar Haziran ayının başından bu yana salgının yayılmasını engellemek amacıyla konulan kısıtlamalar kaldırılsa da ekonomi alanındaki sıkıntılar devam ediyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) baş ekonomisti Gita Gopinath, pandeminin şirketlere olan etkisini değerlendirildi.
Gita Gopinath, şirketlerin içinde bulunduğu mali darboğazdan çıkmaları konusunda hükümetlere çağrıda bulundu.IMF's chief economist urges 'equity-like' government support for virus-hit firms https://t.co/EeqC70YLOO pic.twitter.com/7UBTYrlN49
— Reuters (@Reuters) July 10, 2020
Yaşanan sağlık krizinin ekonomide derin durgunluk yarattığını ve önümüzdeki aylarda düşük gelirli şirketlerin iflas edeceğini söyleyen Gopinath, çözüm önerilerine değindi. Bu süreçte hükümetlerin borç benzeri destek yerine, özkaynak sağlamaya yönelmesi gerektiğinin altını çizdi.
Eğer bu şekilde bir adım atılmazsa, birçok şirketin bu krizden sağ çıkamayacağını söyledi. Ancak özkaynak tarzında bir destek verilirse şirketler üzerindeki baskının daha az olacağını ve krizden çıkmalarının kolaylaşacağını anlattı.
Tokyo Üniversitesi tarafından düzenlenen video konferans seminerinde konuya değinen Gopinath, sistemin nasıl işleyeceği konusunda henüz detay vermedi.

Global ekonominin iyileşmesine dair önümüzde oldukça dengesiz ve belirsiz bir yol olduğunu dile getiren IMF başekonomisti, hükümetlere aynı zamanda agresif şekilde mali destek ve parasal teşvik uygulamaya devam etme çağrısı yaptı.
Bazı yerlerde toparlanma olmasına rağmen yaşanan iş kayıpları ve tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle, enflasyonun birçok ülkede düşeceğini anlattı. Bu süreçte enflasyonun yükselmesinden çok, düşmesi konusunda endişeleri olduğunu ifade etti.
Bu arada IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantıları bu yıl pandemi nedeniyle sanal ortamda yapılacak. IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass tarafından yapılan açıklamada şu ifadeye yer verdi;
“Pandemi ile ilgili devam eden sağlık endişeleri göz önüne alınarak, IMF ve Dünya Bankası Grubu yönetimleri 12-18 Ekim haftasında gerçekleşecek 2020 IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantılarının bu yıl ağırlıklı olarak sanal bir formatta yapılmasını öneriyor.”.