
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, artan ticaret engellerinden ve tarifelerden kaynaklanan rahatsız edici gelişmeler olduğu konusunda uyardı.
İki etkili isim, Avrupa ve diğer sanayi ülkeleriyle tehdit anlaşmazlığının yanı sıra ABD ile Çin arasındaki küresel ticaret anlaşmazlığının herkes için dalgalanmalara yol açabileceğini ve durumun daha da kötüleşebileceğini söyledi.
Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine (CESEE) odaklanan 8. AMB konferansında konuşan Lagarde; “küresel iş birliği ve çok taraflı çözümler için desteğin azaldığı bir anda toplanıyoruz” dedi.“Küresel büyüme altı yıldan uzun bir süredir bastırıldı ve dünyadaki en büyük ekonomiler ya yeni ticaret engelleri koyuyor ya da bu konuda tehdit ediyor. Ve bu, hepimizi daha geniş bir şekilde etkileyebilecek başka bir şeyin başlangıcı olabilir. Bu rahatsız edici gelişmeler herkes için kafa yorucu olacaktır ancak açıklığa ve bütünleşmeye dayanan Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerinin büyüme modeli için kesinlikle dalgalanma yaratacaktır.” ifadeleriyle dikkat çekti.
İkili, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya ve Romanya’nın özellikle savunmasız olabileceğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Frankfurt’taki izleyicilere; “ticareti kısıtlayıcı tedbirler liberalleştiren önlemleri geride bıraktığından küresel ticaret son yıllarda dalgalanmalarla karşı karşıya kaldı. Orta ve Doğu Avrupa iş modeli, uluslararası ticaret ve finansal koşullardaki şoklara karşı savunmasız hale geldi” dedi.
Burada Draghi bazı CEESE ülkelerindeki araç ihracatının, toplam imalat ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu temsil ettiğini, bunun da onları Trump’ın Avrupa otomobillerine tarife tehdidine daha savunmasız hale getirdiğini dile getirerek şöyle dedi: “Uzun vadeli en büyük zorluk, yerli yeniliğe ve şimdiye dek olduğundan daha yüksek yatırım harcamasına daha fazla bağımlı olan daha dengeli bir büyüme ve finansman modeline doğru hareket etmektir.”