Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

IIF: “2019’un Üçüncü Çeyreğindeki Küresel Borç 253 Trilyon Dolarla Rekor Yakaladı”

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yayınlanan rapora göre, küresel borç 2019 yılının Ocak-Eylül döneminde kaydettiği 9 trilyonluk artışla 253 trilyon dolara ulaştı. Bu rakam tarihi bir rekora işaret etti.
IIF: “2019’un Üçüncü Çeyreğindeki Küresel Borç 253 Trilyon Dolarla Rekor Yakaladı”
Son Güncelleme: 
Yorum

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından yayınlanan “Küresel Borç Monitörü” adlı rapor, 2019 yılının üç çeyreğine ilişkin küresel borç sonuçlarını verdi. Buna göre, geçtiğimiz yılın Ocak-Eylül döneminde 9 trilyon dolar artış kaydeden küresel borç tutarı 253 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Bu, tüm zamanların rekoru olarak kayıtlara geçti. Düşürülen faiz oranları ve finansal koşullardaki gevşeklik gibi nedenlerle bu rakamın 2020 yılının ilk çeyreği bittiğinde 257 trilyon doların üzerine çıkacağı öngörülüyor.

2019 yılının ilk üç çeyreğine ilişkin söz konusu rapor, bu dönem itibarıyla kaydedilen toplam borç tutarının dünyadaki gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) üç katını (%322) aştığını ortaya çıkardı.

Toplam Borç GSYİH Üç KatıToplam GSYİH’e oranlar incelendiğinde; 2019’un üçüncü çeyreğinde bir önceki yıl %59,6 olan hane halkına ait borçların %60,2’ye çıktığı görüldü. 2018’de %91,6 seviyesinde bulunan finansal olmayan şirketlerin borçları ise geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreği itibarıyla %92,5 seviyesine çıktı. 2018’de %86 olan kamusal borçlar %88,3’e yükselirken, 2018’de %81,7 düzeyindeki banka gibi finansal kurumlara olan borçlar ise geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde %81,4’e geriledi.

IIF, finansal olmayan şirketlerin gelişmekte olan ülke piyasalarında kaydedilen borç artışıyla birlikte yükselmekte olan borç seviyelerine dikkat çekti. Aralarında Hindistan, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler bulunan bazı ekonomilerin hanehalkı ve şirketlerin borcunu da içinde bulunduran toplam borcunun 2019 üçüncü çeyreğinde 72 trilyon dolar seviyesine çıktığı açıklandı.

Belçika, Finlandiya, Fransa, Lübnan, Yeni Zelanda, Nijerya, Norveç, İsveç ve İsviçre’de hane halkı borcunun toplam GSYİH’e oranları yılın üçüncü çeyreğinde bu zamana kadarki en yüksek seviyelerini kaydederek rekor yakaladı.

Bu Zamana Kadar En Yüksek SeviyeAvustralya ve dünyanın en büyük ekonomilerinden ABD’de belirtilen dönemdeki kamuya olan borçların GSYİH’e oranının rekor kırdığı öğrenildi. Çin’in artan borç seviyesi, IIF raporunda özellikle vurgulanan hususlardan biriydi. Sürekli artan borçlanma seviyesi, ülkenin toplam borcunun GSYİH’in 3 katını (%310) aşıyor olmasıyla devam etti.

Raporda Türkiye’nin durumuna ilişkin bilgilendirmelere de yer verildi. Ülkede finansal olmayan şirketlere ait borçlarda meydana gelen azalışa vurgu yapıldı. Türkiye’de borçların GSYİH’e oranları değerlendirildi. Buna göre, 2019’un üçüncü çeyreğinde hane halkının borçları 2018’e kıyasla %16’dan %14,1’e geriledi.

Bahsedilen dönemde Türkiye’nin finansal olmayan şirketlere ait borçları 2018’deki %79,7 seviyesinden bir sonraki yılın üçüncü çeyreğinde %67,3’e geriledi. Ülkemizde banka gibi finansal şirketlere ait borçlar 2018’de %31,9 seviyesindeyken, rakam geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde %27,5’e geriledi ve kamuya ait borçlar da bir önceki yıl 34,5 olan seviyesinden %35’e yükseliş kaydetti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu