Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

İhracat Verilerindeki Düşüş, Almanya’yı Resesyon Riskiyle Karşı Karşıya Bırakırken Ekonomi Daralıyor!

Almanya ihracatında 2019'un ikinci çeyreğinde meydana gelen düşüş, ülke ekonomisini resesyon eşiğine getirerek daralma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.
İhracat Verilerindeki Düşüş, Almanya’yı Resesyon Riskiyle Karşı Karşıya Bırakırken Ekonomi Daralıyor!
Yorum

Euro Bölgesi’ndeki en büyük ekonomi olan Almanya, dün Ağustos ayına ilişkin Ifo Güven Endeksi verilerini açıklamıştı. 2018 yılının başından bu yana düşüş eğiliminde olan söz konusu veriler beklenti altında kalırken, rakam bu ay 94.3 seviyesine gerileme kaydetmişti. Böylelikle 95.1 olan beklentileri karşılamadı.

Güçlü pozisyonunun yanı sıra ihracatta da büyük paya sahip Almanya’nın son zamanlarda ihracatını düşürmesi ülke ekonomisinde gerilemeye işaret etti. 2019 yılının ikinci çeyreğinde düşen ihracat verileriyle resesyon endişelerine kapılan ülkede şu sıralar daralma söz konusu.

2019’un ikinci çeyreğinde daralan Alman ekonomisindeki bu duruma iç acıcı olmayan ihracat rakamları sebep oldu.

Bu Duruma İç Açıcı Olmayan İhracat Rakamları Sebep OlduKısa zaman önce açıklanan Almanya’nın Ağustos ayı imalat PMI verileri beklentilerin üzerinde gelmiş, buna rağmen yine bir resesyon riskine işaret etmişti. Ülkenin imalatındaki bu kötü durumdan, ABD ve Çin arasında devam eden ve her geçen gün tansiyonu artan ticaret savaşı sorumlu tutuldu.

2019’un ikinci çeyreğinde %1.3 azalan ülkenin ihracat verilerinin yanında, Haziran ayında da söz konusu verilerde %0,1 azalma görülmüştü. Ülkenin ihracatında kaydedilen yıllık bazdaki bu düşüşler, 2016’nın Temmuz ayından bu yana görülen en sert gerilemeye denk geliyordu.

Meydana gelen ihracat azalmalarının etkileriyle daralan Alman ekonomisinin bundan sonraki gidişatı yakından izlenecek.

İhracat Azalmalarıyla Ekonomi DaraldıDiğer taraftan dev ekonomi, yine yılın ikinci çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak %0.1 daralmış ve böylelikle beklentileri karşıladı. Bunun yanında mevsimsellikten arındırılmamış şekilde yıllık bazda herhangi bir değişim gözlemlenmedi.

Elde edilen net ticaret rakamları ülkenin GSYİH’sinden %0.5 puan eksiltirken bununla birlikte yatırımlarda da yılın ikinci çeyreğinde azalma görüldü.

Bundesbank, Almanya’da GSYİH’in 2019’un üçüncü çeyreğinde de daralma olacağını tahmin ediyor.

Bundesbank Daralma Tahmin EdiyorDün açıklanan ve azalan iş dünyası güven endeksi verileri, ülkenin Başbakanı Angela Merkel’i etkisi altına alan mali teşvik baskılarını güçlendiriyor. Tüm bunlarla birlikte gücünün büyük çoğunluğunu ihracattan alan Alman ekonomisinde ticaret savaşının da etkileriyle zararlar tespit edildiğini söylemek mümkün.

ABD ve Çin arasındaki gerginlik etkilerini artırırken Almanya ilerleyen dönemlerde bu durumdan daha da etkilenebilir. ABD Başkanı Trump, Ağustos başında Avrupa’dan ithalatı gerçekleştirilen otomobillere uygulayacağı verginin ardından Avrupa Birliği’nin (AB) Çin’den daha kötü durumda olduğunu iddia etmişti.

Diğer taraftan ülkenin dün açıklanan verileriyle ilgili değerlendirme yapan Ifo ekonomisti Klaus Wohlrabe, ülkenin resesyonla karşı karşıya olduğunu söylemiş ve yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik duraklama dönemine girileceğini öngörmüştü. Wohlrabe’e göre bu durum ikinci çeyreğe ait GSYİH rakamlarını da etkileyecek. Ülkenin ikinci çeyrek GSYİH verilerinin bugün ilan edilmesi bekleniyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu