Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Hurda İndiriminde Uygulanacak ÖTV Matrahı’nda Güncelleme Yapıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de bazı vergilere ilişkin yeni düzenlemeler getirildi.
Hurda İndiriminde Uygulanacak ÖTV Matrahı’nda Güncelleme Yapıldı
Yorum

Özel Tüketim Vergisi matrahında Hurda indirimi ÖTV terkin tutarı, sigara, puro ve tütün ürünlerinde asgari maktu vergi tutarı ve cep telefonlarına ilişkin değişiklikler yapıldı.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla; tütün içeren sigaralar, purolar, tütün esansları ve homojonize tütünler, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütünlerde değişiklik yapıldı.

Çoğu tütün ürününde Asgari Maktu Vergi Tutarı 0.2679 lira olarak değiştirildi.

Çoğu Tütün Ürününde Asgari Maktu Vergi Tutarı DeğiştirildiVergisinde değişiklik yapılan bir diğer ürün ise cep telefonları oldu. Cep telefonlarında Özel Tüketim Vergisi matrahı 640 lirayı aşmayanlar için %25 olurken; 640 lirayı aşıp 1500 lira altında kalanlar için %40 oldu. Diğerleri için ise %50 olarak belirlendi.

Daha önceden Özel Tüketim Vergisi matrahı tüm telefonlar için %25 olarak karara bağlanmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında hurda indiriminde geçerli olacak Özel Tüketim Vergisi Matrahı’nda güncellemeler meydana geldi.

Hurda indiriminden yararlanmak isteyenlere önceki karara göre, matrahı 46 bin lira altında kalan özel arabalar için 10.000 TL; matrahı 46 bin lirayı aşan ve 80 bin liranın altında kalan özel arabalar için 8000 TL ve matrahı 80 bin liranın üzerinde olanlar için ise 3000 TL terkin edilecek Özel Tüketim Vergisi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanmaktaydı.

Alınan yeni karara göre matrahlarda bazı değişiklikler yapıldı.

Alınan yeni Karara Göre Matrahta Bazı Değişiklikler YapıldıYeni karar kapsamında, yeni aracın özel tüketim vergisi matrahı 70.000 TL’yi aşmayanlar için terkin edilecek Özel Tüketim Vergisi miktarı 10.000 TL olarak belirlendi. Matrahı 70.000 TL üzerinde olup 120.000 TL’nin altında kalanlar için ise terkin edilecek özel tüketim vergisi tutarı 8000 TL oldu. Son olarak matrahı 120.000 TL üzerinde olanlar için 3000 TL olarak belirlendi.

Bunun yanında yapılan açıklamalarda yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranında da değişiklik yapıldı. Buna göre enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0 stopaj oranı kararlaştırıldı.

Diğer bir yandan 6 aya kadar vadeli hesaplarda %15,1 yıla kadar vadeli hesaplarda %12; 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise %10 olarak stopaj uygulanacak.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu