
IHS Markit Hindistan Hizmet PMI, bir önceki aydaki 53,7‘den Aralık 2020’de 52,3’e geriledi ve 54 olan piyasa beklentilerinin altında kaldı. Son okuma, hizmetler sektöründeki art arda üçüncü aya işaret etti.
Ancak COVID-19’un talep üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle hem üretim hem de yeni siparişler büyümesi üç ayın en düşük seviyelerine gerilediğinden, mevcut sıralamadaki en zayıf genişleme oldu. Bu arada, istihdam bir önceki aydaki artışın ardından düştü.
Fiyat cephesinde, girdi maliyeti enflasyonu, temizlik ürünleri ve yakıt da dahil olmak üzere bir dizi kalem için yüksek fiyatlar nedeniyle Şubat ayından bu yana en yüksek hızına ulaştı.
Bu arada, bazı firmalar rekabeti yenmeye ve yeni işler sağlamaya çalıştığı için satış fiyatları düştü. İleriye bakıldığında, iyimserlik COVID-19 salgını, rupinin değer kaybetmesi ve enflasyonist baskıları çevreleyen belirsizlikle sınırlandığı için iş duyarlılığı zayıfladı. Nihayetinde mevsimsellikten arındırılmış Hindistan Hizmetler İş Aktivitesi Endeksi, arka arkaya üçüncü ay için üretim artışını vurguladı.
Ancak, Kasım ayındaki 53,7’den düşen son rakam, söz konusu diziye göre en yavaş genişleme hızına işaret etti. Şirketler, büyümenin yeni işlerin güvence altına alınmasıyla desteklendiğini, ancak rekabetçi baskılar ve COVID-19 salgını tarafından engellendiğini belirtti.
Özel sektör faaliyeti yıl sonunda artmaya devam etse de yükseliş üç ayın en düşük seviyesine geriledi.
Kompozit PMI Çıktı Endeksi, hem üreticilerde hem de hizmet sağlayıcılarda daha yavaş genişleme oranlarını gösteren temel verilerle Kasım’daki 56,3’ten Aralık’ta 54,9’a geriledi. Benzer şekilde, toplam yeni siparişler üst üste dördüncü ayda yükseldi, ancak Eylül ayından bu yana en düşük oran oldu.
Üreticiler ve hizmet şirketleri daha zayıf genişlemeler gördü. Özel sektör istihdamı, Aralık ayında on aylık bir daralmaya işaret ederek geriledi. Azaltma oranı düşüktü ancak Kasım ayından itibaren hızlandı.
En son anket sonuçları hakkında yorum yapan IHS Markit Ekonomi Direktörü Pollyanna De Lima; Aralık ayında hizmet sektörünün genişleme modunda kaldığı haberi memnuniyetle karşılansa da büyümenin bir kez daha ivme kaybettiği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“2021’in ilk dönemlerinin zorlu olmaya devam edeceği açık ancak sürdürülebilir bir iyileşme ve COVID-19 aşıları kullanıma sunulduğunda bir miktar normale dönüş bekliyoruz.”