
Vietnam ekonomisinin 2019 yılındaki büyümesini geride bırakarak 2020’de %2 ila %3 civarında büyümesi bekleniyor. Bunun nedeni ise koronavirüs pandemisinin etkileri ve ülkede yaşanan doğal afetler olarak gösteriliyor.
Vietnam’da Ekim ayında yaşanan fırtınalar ve seller, Kasım ayında imalat sektöründeki toparlanmanın durmasına neden oldu.
Vietnam imalat PMI verisi, Ekim ayında 51,8 seviyesinden gerileyerek Kasım’da 49,9 seviyesine geriledi. Büyüme veya daralma için gösterge sınır kabul edilen 50’nin altına inen veri, üç ayın ilk daralma gösteren seviyesi oldu.
Koronavirüs salgını, çalışma koşullarına engel olmaya devam ederken, yeni sipariş büyümesi marjinal bir hızda yavaşladı ve üretim azaldı. Satın alma faaliyeti ve istihdamda da küçülme görülürken, ticari duyarlılık 16 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Vietnam’da Kasım ayında çıktı hafif bir düşüşle iki aylık büyüme dizisini sonlandırdı. Ek olarak anekdot niteliğindeki kanıtlar, bazı firmaların son fırtınalı hava ve sel nedeniyle üretimlerini aksattığını belirttiği için düşüşün geçici olabileceğini gösterdi. Halihazırda koronavirüs salgını da çıktığı etkileyen bir faktördü.
Vietnam’da koronavirüs salgınındaki son duruma göre; toplam 1347 vaka bulunurken 30 Kasım’da günlük 4 yeni vaka açıklandı.
Koronavirüs tablosu birkaç farklı dalga ile ülkede hakimiyet kurarken, imalat ve turizm sektörü derinden etkilendi. Hava muhalefetinin de eklenmesiyle durum kötüleşti. Vietnam’da yeni siparişler artmaya devam ederken, hava koşulları ve pandemi nedeniyle sınırlandı.
Yeni sipariş büyümesinin yavaşlamasıyla firmalar olağanüstü işlerle çalıştı ve birikmiş işlerde art arda onuncu ayda da azalma görüldü. Azalan iş yükleri, firmaların Kasım ayında istihdam ve satın alma faaliyetlerini azaltmaya neden oldu. Personel seviyesindeki ılımlı düşüş ise önceki ayda görülen hafif artışı takip etti.
Satın alma aktivitesi üç ayda ilk kez azalırken, girdi satın alımlarındaki düşüş satın alma stoklarının azalmasına neden oldu. Her iki durumda da tüketim malları üreticileri, genişlemeler yayınlayarak daha geniş bir eğilimi engelledi. Ay boyunca üretimdeki düşüş, mamul mal stoklarının azalmasının sebebi oldu.
Olumsuz hava koşulları ve pandemi, satın alınan ürünlerin üreticilere teslimatını da kesintiye uğrattı.
Tedarikçilerin teslim süresi birbirini takip eden on ikinci ayda ve Ağustos ayından bu yana en büyük ölçüde uzadı. Hammadde kıtlığı da teslimat gecikmelerinin arkasındaki faktör olarak gösterdil. Hammadde kıtlığı, Kasım’da girdi maliyetlerindeki artışlara katkıda bulundu.
Mal ithalatında yaşanan zorluklar ve uluslararası pazarlardaki yüksek fiyatlar da ankette dikkat çekilen noktalar oldu. Girdi fiyatları keskin bir şekilde ve Ağustos 2018’den bu yana en hızlı şekilde artış gösterdi. Çıktı fiyatları enflasyonu da hızlanırken, firmalar üretimin önümüzdeki yıl artmasını beklediklerini belirttiler.