
ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni taleplerde bulunması, Çin’in bu talepleri menfaatine uymadığı için kabul etmemesi, ticaret anlaşmasının iyice çıkmaza girmesine yol açıyor. Başkan Trump, son yaptığı açıklamada ABD’nin henüz bir anlaşmaya hazır olmadığını, Çin mallarına yönelik ek gümrük vergilerinin kolaylıkla daha da üst seviyelere çekilebileceğini söyledi.
Ticaret savaşlarında tansiyonun bir kez daha artmasıyla petrol fiyatları düşüşünü hızlandırdı. Ham petrol varil başına 58 dolara, Brent tipi petrol 69 dolara kadar geriledi.
Petrol fiyatları ticaret savaşlarının küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişesiyle düşüş gösterdi.Çin hükümeti ABD’yi Huawei’yi kara listeye almakla Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarını çiğnemekle suçladı. Çin medyasında yer alan habere göre ise ticaret savaşlarında misilleme olarak nadir elementlerin kullanılabileceği yazıldı. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’ndan bir yetkili açıklamasında, “Çin’in gelişimini bastırmak isteyenler, ihraç edilen nadir elementlerle neler yapıldığını gördüklerinde mutlu olmayacaklar.” sözlerine yer verdi.
Ticaret anlaşmazlığında konu giderek derinleşirken ve çıkmaza girerken, küresel ekonominin büyümesine dair endişeler de bir o kadar alevleniyor. Bu durum petrol ve risk varlıkları üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Sydney’de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Piyasa Stratejisi Daniel Hynes, hafta başında görülen yükselişin, şiddetlenen ticaret savaşlarıyla hız kazanamayacağını söyledi. Hynes, OPEC toplantısından ve Suudi Arabistan’dan gelecek açıklamaların yakından izleneceğini aktardı.
Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 58,45 dolara kadar indi.Salı günü %0,9 yukarıda kapanan kontratlar, bu sabah 40 sentlik düşüş sergiledi. Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 69,53 dolara kadar inerken, WTI’a kıyasla 11.05 dolar primli işlem gördü.
Güncel Petrol Fiyatları için Tıklayın
Vadeli petrol kontratları New York’ta, Perşembe gününden bu yana gerçekleştirdiği %2,1’lik rallinin ardından ortalama %0,8 oranında düşüş gerçekleştirdi. Uzmanlar fiyatların ticaret anlaşmalarından gelecek haberlerin yanında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının Haziran ayının sonunda bitecek olan üretim kısıntısı anlaşmasını uzatıp uzatmayacağının takip edileceğini belirtiyor.