
Koronavirüsle mücadelede örnek ülkeler arasında gösterilmesine rağmen Haziran ayında ikinci dalganın başladığı Güney Kore, diğerleri gibi pandeminin etkileriyle savaşını sürdürüyor.
Hal böyleyken, yani ekonominin tüm sektörleri koronavirüs kriziyle başa çıkmak için borç finansmanına yönelirken Güney Kore’nin ilk çeyrekteki ulusal borcu, büyük ekonomiler arasında beşinci en yüksek hızda artarak ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının üç katından fazla oldu.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Pazar günü yayınlanan Küresel Borç Monitörü raporuna göre, ülkenin Mart ayında sona eren çeyrekte borç/GSYİH oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,3 artışla yüzde 336,4 oldu.
Pulse News’in haberine göre Kore’nin borç büyüme hızı, Singapur, Hong Kong, Şili ve Japonya’dan sonra incelenen 34 ekonomi arasında en hızlı beşinci oldu.
Gerçek borcun GSYİH’ye oranı açısından ise Kore yedinci sırada yer aldı. Mayıs’taki paketiyle toplam miktarı 2,2 trilyon dolara çıkaran ve Haziran’da 297 milyar dolarlık ek bütçeyi onaylayan Japonya, borcun GSYİH’ye oranında yüzde 562,1 ile ilk sıraya yerleşti.
Japonya’yı yüzde 534 ile Hong Kong ve yüzde 490,5 ile Singapur izledi. 300 yılın en kötü gerilemesiyle karşı karşıya olan İngiltere, yüzde 453,4 ile dördüncü sırada yer alırken Avrupa Birliği yüzde 391,1 ve ABD yüzde 341,6 ile diğerlerini takip etti.
Borç oranı bir yıl önce yüzde 318,5 olan küresel ortalamanın altına düşse de bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 331,4 ortalamayı aştı.
Borç yerel ekonominin tüm sektörlerinde çığ gibi büyürken kurumsal kredilerin en hızlı büyüyen borç kategorisi olduğu söylendi. Nitekim kurumsal kredilerdeki borç oranı ilk çeyrekte bir önceki yıldaki yüzde 97,2’den yüzde 104,6’ya yükseldi.
Dünya çapında, Kore’deki kurumsal borç en hızlı dördüncü hızla arttı. Güney Kore hükümeti, Covid-19 salgınının bu yılın başlarında patlak vermesinin ardından 23,9 trilyon won tutarında iki acil harcama turu açıklamıştı. Bu ayın başlarında 35,1 trilyon wonluk ekstra bir bütçeyi daha piyasaya sundu.
Ayrıca ilk beş aydaki mali açığı 78 trilyon wona ulaşarak bir yıl önceye kıyasla iki katından fazla arttı. Bu artış, koronavirüs salgını kaynaklı çöküşün ortasında rekor harcamalar ve azalan vergi gelirinden doğdu.