
Ekonomistler, Kasım ayı ihracatının piyasa tahminlerinden daha iyi gelmesinin ardından Malezya için 2020 gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme tahminlerini sürdürdüler. HLIB’den Felicia Ling ve Goh Khing Mae, bugünkü notlarında Kasım ayında ihracat büyümesinin yıllık bazda %4,3‘e yükseldiğini ve %3,1’lik tahminlerden çok daha iyi olduğunu söylediler.
“Emtia ile ilgili ihracattaki düşüşün ortasında üretilen ihracat ile büyüme arttı” dediler. Aşağı yönlü riskler, Covid-19 vakalarının yeniden canlanması nedeniyle genel ticaret aktivitesindeki toparlanmayı gölgelemeye devam ederken, bazı büyük ekonomilerde aşı uygulamalarının 2021’de bazı riskleri hafifletmesini beklendiğini belirttiler.
Buna göre ekonomistler, beklenti üstü ihracat verisine atıfla Malezya için 2020 ve 2021 GSYİH büyüme tahminlerini sırasıyla % eksi 5,5 ve %6 olarak sürdürdüler.
Bu arada Affin Hwang Capital analistleri Alan Tan Chew Leong, Naomi Margaret Kasimir ve Mas Aida Che Mansor, 2020’de % eksi 4,5’lik resmi tahminin altında olan yüzde 5’lik bir daralma yönündeki tam yıllık büyüme tahminlerini sürdürdüler.
“2021’in tamamı için reel GSYİH büyümesinin %6,5 ile %7,5 arasındaki resmi tahminin altında %6 oranında artmasını bekliyoruz” dediler. Covid-19 pandemisinin gelişimini çevreleyen belirsizliklerin; özellikle ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri gibi ülkenin bazı ana ticaret ortaklarında Covid-19 vakalarının yeniden canlanmasıyla büyüme görünümü için aşağı yönlü risk olmaya devam edeceğinin üzerini çizdiler.
CGS-CIMB Araştırma ekonomistleri ayrıca aşı ve daha geniş ekonomik normalleşmenin etkisiyle 2021 için sırasıyla %10,9 ve %11,5 ihracat ve ithalat büyüme tahminlerini sürdürdüler.
Bununla birlikte aşılama programlarının, hareketlilik kısıtlamalarının gevşetilmesi için önemli bir katalizör olarak yurt içinde ve dışında kademeli olarak yaygınlaştırılmasıyla GSYİH toparlanmasına ilişkin yapıcı bir bakış açısını sürdürdüler. 2020’de yüzde 5 küçülme bekleyen uzmanları 2021’de yüzde 7,5 büyümeye işaret ettiler.
Bu arada PublicInvest Research analisti Dr Rosnani Rasul, ticaretin özellikle ABD-Çin ticaret gerilimleri ve Covid-19 salgınının neden olduğu zorlu dönemlerden sonra 2021’de tam bir toparlanma sağlayabileceğini vurguladı. Kitlesel küresel Covid-19 aşılama olasılığının talebin toparlanmasına ve tedarik zincirinin normalleşmesine yol açacağı eklendi. “Covid-19 aşılarındaki atılım, büyümedeki en büyük engeli ortadan kaldıracak ve dolayısıyla 2021’de ticarette bir sıçrama olacak” dendi.