
Fransa Merkez Bankası, bugün yaptığı açıklamada Fransız finansal sisteminin pandeminin neden olduğu depresyondan gelecek yıl iyileşmeye hazırlandığını ancak Ekim ayı sonunda getirilen ikinci bir ulusal tecritin ardından daha önce beklenenden daha yavaş bir hızda olacağını söyledi.
Buna göre Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisinin bu yıl yüzde 9’luk bir düşüşten sonra gelecek yıl ve 2022’de yüzde 5 toparlanacağını belirtti. 2023 içinse yüzde 2’lik büyümeye işaret etti. 2020’de Eylül’de başlayan ikinci COVID-19 dalgasından önce ise Fransa Merkez Bankası, ülke gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) 2020’de yüzde 8,7 daralacağını, ardından 2021’de yüzde 7,4 ve 2022’de yüzde 3 büyüyeceğini öngörmüştü.
Ayrıca ikinci çeyrekte faaliyette bir düşüşün ardından Haziran’dan Eylül’e çok net bir toparlanma olduğunu hatırlattı.
Fransız ekonomisi, 2020’nin üçüncü çeyreğinde yüzde 18,2’lik ilk tahminlerin üzerinde ve önceki dönemdeki yüzde 13,8’lik rekor düşüşün ardından çeyreklik bazda yüzde 18,7 oranında büyüdü. Bu, şimdiye kadarki en büyük genişleme olarak kayıtlara geçerken yeni ulusal kilitleme toparlanmayı sekteye uğrattı. Son dönemde açıklanan birçok ekonomik veri (örneğin aşağıdaki görselde görülen tüketici güveni) de Covid ve ilgili kısıtlamaların dördüncü çeyrek GSYİH’sini olumsuz yönde etkilediğini gösterdi.
Merkez bankasının GSYİH tahminindeki aşağı yönlü revizyonu da durumu destekledi.
İkinci kilitlemenin önemli bir etkiye sahip olduğunu bildiren Fransa MB, bahardakinden çok daha az güçlü olduğunu ve bu nedenle GSYİH’nin 2020’de %9 düşeceğini öngördü. Temel senaryosunda pandeminin hemen durmayacağını ve aşıların genelleştirilmiş dağıtımının 2021’in sonuna kadar tam olarak etkili olmayacağını öngördü.
Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele ederken, Fransa, Çin, Rusya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler bir aşı bulmak için yarışıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün internet sitesine göre de 8 Aralık itibarıyla dünya çapında 214 COVID-19 aday aşı geliştirilmekte ve bunların 52’si klinik denemelerdeydi.