
Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) Aralık ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre TÜFE Aralık’ta yüzde 2,8 ile değişmeden kaldı. Böylelikle enflasyon beklentilerle uyumlu gerçekleşti.
Fransa’da enflasyon 2021 yılının Kasım ayında yüzde 2,8 ile 2008 yılının Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeyi işaretlemişti.
Aylık enflasyon ise yüzde 0,2 ile Kasım ayının yüzde 0,4’ünden geriledi.
Yıllık bazda mamul mal ve gıda fiyatları keskin bir şekilde hızlanırken tütün fiyatları Kasım ayında olduğu gibi sabit kaldı. Enerji ve hizmet fiyatlarının yavaşladığı tahmin edildi.
Aylık bazda enflasyon için petrol ürünlerine paralel olarak enerji fiyatlarının da gerilemesi gerektiği öngörüldü. Mamul mallar, bir önceki aya göre artıştan sonra sabit kalırken hizmet ve yemek fiyatları hızlandı.
Ön tahmine göre Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi, Kasım ayında olduğu gibi yıllık bazda yüzde 3,4 artarken aylık bazda yüzde 0,2 arttı.
Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) nihai sonuçları 14 Ocak 2022’de yayımlayacakken sonraki sonuçları 1 Şubat 2022’de açıklayacak.