
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya – Ukrayna savaşının küresel enflasyon üzerindeki etkilerini aktaran bir rapor yayımladı. Halihazırda dünyanın geneli artan emtia fiyatları nedeniyle yüksek enflasyon sorunuyla uğraşıyor.
Fitch değerlendirmesinde, savaş nedeniyle enflasyonla mücadelenin önümüzdeki dönemde de süreceği belirtildi. Açıklamada, çok sayıda hükümetin 2021 yılının ortalarından bu yana artan fiyatların hanehalkı üzerindeki etkisini hafifletmek için önlemler aldığı aktarıldı.
Son dönemde yaşanan jeopolitik gerilim nedeniyle bu tedbirlerin uygulanmaya devam edilmesi öngörüldü. Enflasyonla mücadele tedbirlerinin ise mali riskleri artırdığı ifade edildi. Birçok ülkenin geçici tedbirlerin kamu maliyesi üzerindeki etkisini absorbe edebilmesi gerektiği ifade edildi.
2021 yılı ortasından 2022 Şubat ortasına kadar, kurum tarafından derecelendirilen 120 ülkenin 66’sının olağan para politikası araç setine ek olarak sübvansiyonlar, vergi indirimleri, fiyat kontrolleri ve enflasyonla mücadele için hibeler gibi geçici politikalar uyguladığı açıklandı. Söz konusu ülkelerin daha çok Batı Avrupa’da olduğu, Asya ve Latin Amerika’da daha az yaşandığı söylendi.
Fitch açıklamasında, “Geçici politikalar yerleşik hale gelirse, kamu maliyesi üzerinde daha önemli bir etkiye sahip olabilirler. Küresel emtia fiyatları beklediğimizden daha uzun süre yüksek kalabileceğinden bu risk önemlidir. Rusya-Ukrayna ihtilafı, özellikle Avrupa’da enerji fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırdı.” ifadesine yer verildi.
İlaveten akaryakıt fiyatlarının toplumsal huzursuzluk ve şiddete yol açtığı söylenirken, Kazakistan’daki protestolar hatırlatıldı.