
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı aylık verilere göre küresel gıda fiyatları art arda 8 aydır artış gösterdi. Gıda fiyatları tahıl, şeker, et ve süt ürünleri olmak üzere tüm alt gruplarda arttı. Çin’den alımların artması, Arjantin ihracatının geçici olarak askıya alınması gibi faktörler tahıl fiyatlarını etkileyen en önemli unsurlar oldu.
Ocak ayında 113,3 puana çıkan FAO Gıda Fiyat Endeksi, bir önceki aya kıyasla %4,3 oranında artış gösterdi.
Koronavirüs salgınında tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar gıda fiyatlarını yukarı çekmeye devam ediyor. Ocak ayında son yedi yılın en yüksek seviyesine çıkan gıda fiyat endeksinde önemli kalemlerden olan tahıl fiyatlarında da artış oldu. Tahıl fiyat endeksi bir önceki aya kıyasla %7,1 oranında artış göstererek 124,2 puana yükseldi.
Yapılan açıklamada Arjantin’de mısır ihracat kayıtlarının geçici olarak askıya alınmasının, Güney Amerika’daki kuraklığın, Çin’den alımların artmasının uluslararası mısır fiyatlarını 2013 ortasından bu yana en yüksek seviyelere çıkardığı belirtildi.
Buğday fiyatlarının %6,8 oranında yükseldiği dönemde, Tayland ve Vietnam‘dan tedariklerin kısıtlı da olsa sürmesiyle pirinç ihracat fiyatlarının desteklendiği ifade edildi. Aylık raporda dikkat çeken önemli bir ayrıntı ise dünya tahıl stoklarında düşüş olacağı beklentisi oldu.
Bu yıl küresel tahıl stoklarının %2,2 azalarak 801 milyon tona inmesi ve bunun son 5 yılın en düşük seviyesi olması bekleniyor. Ocak ayında FAO süt ürünleri fiyat endeksi %1,6 oranında artış göstererek 111 puana yükseldi. Batı Avrupa’da yüksek ithalat ve geciken üretim yağsız süt tozu fiyatlarını yükseltirken, peynirde bir miktar düşüş oldu.
Alt gruplarda gıda fiyat endeksinin en yüksek seviyede gerçekleştiği alan bitkisel yağlar oldu.
Bitkisel yağ fiyat endeksi Aralık 2020 dönemine göre %5,8 artışla 138,8 seviyesine çıktı. Bu rakam 2012 yılının Mayıs ayından bu yana en yüksek olarak kayıtlara geçti. Endeksi artış yönünde etkileyen ana kalemler soya, ayçiçeği ve hurma yağı fiyatları oldu. Arjantin’de aksayan ihracat ve uzun süren grevler soya yağı fiyatlarının sekiz aydır kesintisiz yükselmesine yol açtı.
2021’in ilk ayında et fiyat endeksi %1 artışla 96’ya, şeker endeksi ise %8,1 artışla 94,2’ye yükseldi. Birçok Avrupa ülkesinde yaşanan kuş gribi salgınlarının kümes hayvanı et fiyatlarını yükselttiği bildirildi. 2017 yılının Mayıs ayından bu yana en yükseğe çıkan FAO şeker fiyat endeksinde ise Rusya Federasyonu ve Tayland ve Güney Amerika’daki kötü hava koşullarının etkisi oldu.