
19 ülkeyi bünyesinde barındıran Euro Bölgesi 2019 yılının ikinci çeyreğine ilişkin ekonomik büyüme verilerini açıkladı. Buna göre bölge söz konusu zamanda bir önceki üç aylık döneme göre %0.2 büyürken, yıllık bazdaki büyümesi %1.2 olarak kaydedildi.
Büyümeye tüketim, kamu harcamaları ve yatırımdan sağlanan katkı 0.1’er puan olurken, net ticaret rakamları büyümeye aşağı yönlü etki etti. Bunun yanında büyüme verileri en fazla tüketim ve yatırım harcamalarından destek buldu.
Euro Bölgesi’nin büyüme verileri Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin ülkenin ekonomisine yönelik duyduğu korkuların boş yere olmadığını gösteriyor.Bölgede iç talebin güçlü istihdam piyasasından sağlanan destekle ayakta kaldığı görülürken, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşı ile jeopolitik belirsizlikler imalatçılar üzerinde negatif etkiler yaratıyor. Yakın zamanda açıklanan Ağustos ayına ilişkin imalat PMI verileri ekonomide daralmaya sinyal vererek resesyon riskine işaret etmişti.
Eurostat’ın bugün ilan ettiği veriler bölgede GSYİH’in 2019’un ikinci üç aylık döneminde yıllık bazda %1.2 artış olduğunu söylüyor ve böylelikle %1.1 olan beklentileri karşılamış oluyor. Yine aynı veriler beklentilerle tam uyumlu olarak yılın ilk çeyreğine göre %0.2 artışa işaret ediyor.
Veriler daha detaylı incelendiğinde tüketim harcamalarının %0.2, kamu harcamalarının %0.3 ve sabit sermaye yatırımlarının ise %0.5 artış kaydettiği ortaya çıkıyor.Bunun yanında Euro Bölgesi’nin ihracat rakamlarında yılın ilk çeyreğine göre herhangi bir değişim kaydedilmedi. İthalatta ise %0.2 artış gözlemlendi. Ayrıca bölgede istihdam artışı yılın ikinci çeyreğinde %0.2’ye yavaşlarken, sektörel bazda incelendiğinde yalnızca sanayinin önceki üç aylık döneme kıyasla gerilediği gözlemlendi.
Bilindiği gibi bu sıralar Euro Bölgesi ekonomisi genel olarak iyiye gitmiyor. Bölgedeki en güçlü ekonomiye sahip olan Almanya sanayi üretimindeki düşüşle konuşuluyor.
Ülkede Nisan ayından bu yana gerilemeye işaret eden sanayi verileri Temmuz’da da %0,6 düşüş göstererek yükseliş beklentilerini boşa çıkardı. Tüm bu etkilerle Euro Bölgesi ekonomisi zor zamanlar geçirirken, AMB’nin 12 Eylül’de para politikasında yapacağı değişiklik piyasaların radarında yer alıyor.