
İş dünyasının merakla beklediği ekonomik paketin detayları açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamalar takip edildi.
Paket, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan öncülüğünde hazırlandı. Makroekonomik, istikrar ve yapısal politikaları içeren paketin ayrıntıları ise Erdoğan tarafından açıklandı. Daha önce verilen bilgilere göre paketin merkezinde kamu maliyesi, enflasyonla mücadele, finansal sektör ve cari açıkla mücadele konuları yer aldı.
İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan TSİ 15.10 itibarıyla konuşmaya başladı. Önce İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümünü kutlayan Erdoğan, reel ekonominin güçlendirileceğini söyledi.
Çalışmanın amacını, ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyümek olarak açıklayan Erdoğan, “Potansiyel büyümemizi artıracağız, reel ekonomiyi daha da güçlendirerek, ihracatta yeni rekorlar kıran yerli ve milli bir ekonomi hedefliyoruz,” dedi.
Reformlarla yerli ve milli bir ekonomi inşa edileceğini tekrar eden Erdoğan, yeni yol haritasının tüm paydaşlarla hayata geçirileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, “Türkiye’yi pek çok ülkeden olumlu yönde ayrıştırmayı başardık. Türkiye’nin her türlü senaryoya hazırlıklı olduğunu tüm dünyaya gösterdik. Özellikle yılın ikinci yarısında aldığımız tedbirler ve ekonomiyi canlandırmaya yönelik destek paketleri sayesinde dünyada ekonomisini büyüten nadir ülkelerden biri olmayı başardık,” ifadelerini kullandı.
“Mali Disiplin En Temel Önceliğimiz…”

Paketin merkezini makroekonomik ve yapısal politikaların oluşturduğunu söyleyen Erdoğan, fiyat istikrarının bir kenara bırakılıp, mali disiplini en temel öncelik yaptıklarını belirtti.
3 ayda bir kamu maliyesi raporu paylaşılacağını söyleyen Erdoğan, döviz cinsi borçların payının düşürüleceğini söyledi. Cumhurbaşkanı “Borç stokunun dış şoklara karşı duyarlılığını azaltmak için döviz cinsi borçların toplam borç stoku içindeki payını düşürüyoruz, ağırlıklı olarak kendi paramızla borçlanacak, TL cinsi senetleri kullanacağız,” dedi.
Verdi politikalarının sadeleştirileceğini söyleyen Erdoğan, dar gelirli küçük esnafa vergi muafiyeti getirdiklerinin müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı, “Reform paketimizde dar gelirli küçük esnafımıza yönelik bir vergi muafiyeti yer alıyor. Basit usulde vergilendirilen yaklaşık 850 bin esnafımızı gelir vergisinden muaf tutuyor, beyan yükümlülüklerini kaldırıyoruz. Vergi cezalarında uzlaşma kapsamını genişletiyoruz. Türkiye dijital vergi dairesi uygulamasını başlatıyoruz,” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, yatırımcı güveni ve vergideki öngörülebilirliği artırmak amacıyla peşin fiyatlandırma anlaşmalarını yayınlaştırdıklarını da söyledi. Kamu ihalelerinde yeni ve dijital ihale sistemine geçileceğini belirterek, “Kamu alımlarını yerli ürünlere yönlendirerek yurt içi sanayinin büyümesine ve güçlenmesine katkı sağlıyoruz. Yerliliği artıracak ve teknoloji transferini sağlayacak alım garantilerinin önünü açıyoruz. Kamunun ithal ürün kullanımını azaltmak için sanayileşme icra komitemizin çatısı altında merkezi izleme sistemi kuruyoruz,” dedi.
“Enflasyonda Tek Hane Hedefimiz”

“%3,5 bütçe açığı hedefine mali disiplinden taviz vermeden ulaşacağız,” diyen Erdoğan, enflasyonda tek haneli oranların hedeflendiğini söyledi.
Enflasyonla mücadele kapsamında Erdoğan şu ifadeleri kullandı;
“Erken uyarı sistemi üzerinden üretim, toptan ve perakende aşamasında gıda zincirinin tamamı anlık takip edilerek raporlanacak. Anlık veri akışı sayesinde karar alma hızımız artacak. Gıda bankacılığı sistemini cazip hale getirerek yaygınlaştırıyoruz. Fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için sözleşmeli tarım mekanizmaları geliştiriyoruz. Hal Yasası ile ilgili çalışmaları da hızla tamamlıyoruz. Kamunun yönettiği ve yönlendirdiği fiyatlardaki artış gerçekleşen enflasyon yerine hedef enflasyona göre yapılacak,” dedi.
Gıda sektöründeki israfa dikkat çeken Erdoğan, israfın %2 azaltılmasıyla 10 milyar lira tasarruf edilmiş olunacağına dikkat çekti.
“Sermaye Piyasaları Geliştirilmeye Devam Edilecek”

Finans sektörünün gücünü koruyup artırmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, “Türk bankacılık sektörü finansal sağlamlık göstergelerinde pek çok ülkeye kıyasla güçlü bir görünüme sahiptir, sektörün bağışıklığını daha da güçlendirmek istiyoruz. Sorunlu kredilere yönelik girişim sermayesi fonlarının kurulması amacıyla mevzuat altyapısı oluşturuyoruz. Bankacılık sektörünün aktif kalitesini iyileştirirken, borçlular için de daha hızlı esnek çözümler geliştiriyoruz.” dedi.
Troy’un ayrı bir şirket olarak yeniden kurulacağını söyleyen Erdoğan, rakipleriyle aynı sahnede kalması için çalışacaklarını belirtti.
Sermaye piyasaları alanında önemli düzenlemeler yapılacağını belirten Erdoğan, halka arz süreçlerinin kolaylaştırılacağını ifade etti. Yeşil tahvil piyasasına dönük altyapı oluşturulacağını da söyleyen Erdoğan, dijital paralara yönelik düzenlemeye işaret etti.
Bireysel emelilik sisteminin geniş kesimlere yaygınlaştırılacağını söyleyen Erdoğan, 18 yaş altındakilerin sisteme girmesini teşvik edeceklerine dikkat çekti. Erdoğan, “Tasarruf ve finansal okuryazarlık bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasını teşvik ediyoruz,” dedi.
Cari Açıkla Mücadele Politikası

Erdoğan, “Cari açıkla mücadelede 3 temel politikayı takip edeceğiz. İlki yapısal cari açığa odaklanıyoruz, ikinci ihracat tabana yaymak. Üçüncüsü de sanayide yeşil dönümü teşvik etmektir. İhracatımızın kilogram başına değeri düşük. Yapısal cari açıkla mücadele işte bu yüzden önemli,” dedi.
Cumhurbaşkanlığına bağlı Sağlık Endüstrileri Başkanlığı kurulacağını söyleyen Cumhurbaşkanı, “İlaçtan aşıya, medikal cihazlardan biyoteknolojik ürünlerin yurt içi imkanlarla geliştirilmesi ve üretilmesi çalışmaları bu başkanlığın sorumluluğunda geliştirilecektir.” dedi.
Erdoğan, yazılımın önemine de dikkat çekerek, Yazılım ve Donanım Ürünleri Başkanlığı kurulduğunu ifade etti.
Eximbank’ın yeniden yapılandırılacağını belirten Erdoğan, Kredi Garanti Fonu’nu da katma değeri yükseltecek şekilde selektif kredileri destekleyecek şekilde yapılandırdıklarını ifade etti.
“İstihdama Finansman Desteği Sağlanacak”

İstihdamın geliştirilmesi için önemli adımlar atıldığını belirten Erdoğan, “Geleceğin meseleklerinde yeni iş imkanları oluşturmak için İşkur desteklerinde revizyona gidiyoruz. Gençlerin dijital yetkinliklerini geliştirebileceği uzun dönem staj programlarını destekliyoruz,” dedi.
İşkur desteklerinde revizyon açıklayan Erdoğan, ilave istihdam finansman desteğinin artırılacağını ifade etti. İstihdam yaratan işverenlere uygun finansmandan yararlanacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgının istihdam piyasalarında oluşturduğu tahribatı gidermek için İlave İstihdama Finansman Desteği adıyla yeni bir destek modeli getiriyoruz. Yeni destekten, likidite sıkıntısı çeken mikro ve küçük ölçekli firmalarımız faydalanabilecek. Mikro ve küçük ölçekli firmalar Kredi Garanti Fonu ile 24 ay vadeli ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin TL’lik kredi kullanabilecek,” ifadelerini kullandı.
Ekonomideki Tüm Gelişmeler için İki Yeni Yapı…

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na bağlı Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Finansal İstikrar Komitesi adıyla iki yeni yapı oluşturulduğunu duyurdu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun ise ilişkili kurula dönüştürüleceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı, “Yeni oluşturacağımız bu yapılarla ekonomi ve finans politikalarımızda şeffaflığı, öngörülebilirliği ve koordinasyonu artırarak iletişim mekanizmalarını güçlendiriyoruz. Kamu yönetimine olan güveni en üst seviyeye çekmek ve alınan kararların kalitesini artırmak için üst düzey kamu görevlerine atanmada aranan mesleki tecrübe şartlarını güçlendiriyoruz,” ifadelerini kullandı.