
Söz konusu emeklilik için hazırlık yapmak olduğunda, herkes daha fazla şey yapabileceğinin farkında ve bu küresel bir olgu. Yeni yayınlanan bir rapor da bu eksikliğin ne boyutta olduğunu açıkça gösterdi.
Standard Chartered’ın Wealth Expectancy Report 2019 isimli raporuna göre dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinin 10 tanesindeki insanların yüzde 56’sı 60 yaşındaki potansiyel emeklilik paralarının yaklaşık iki katını hedefliyor.
Bankanın bulguları, mevcut iş gücünün harcama isteklerinde ve kariyerleri boyunca elde edecekleri zenginlik düzeyinde kapsamlı bir uyumsuzluğu vurguladı.Standard Chartered, çalışarak servet elde eden kişilerden oluşan 10 bin kişiyi, rahatça emekli olacaklarını düşündükleri para miktarını bulmak için araştırdı.
Söz konusu rakam servet arzusu olarak adlandırılırken banka daha sonra kişilerin maaşlarına ve diğer varlıklarına dayanarak 60 yaşındaki muhtemel servet beklentilerini belirlemek için ekonomik modelleme kullandı. Ortaya çıkan uyumsuzluk, servet beklentisi açığı olarak adlandırıldı ve hızlı büyüyen 10 ekonomide derin olduğu tespit edildi.
Standard Chartered, bu ülkeleri Çin, Hong Kong, Hindistan, Kenya, Malezya, Pakistan, Singapur, Güney Kore, Tayvan ve Birleşik Arap Emirlikleri olarak belirtti.Öte yandan ankete katılanlar üç gruba ayrıldı. Bunlar; gelişen varlıklı ya da harcama, tasarruf ve yatırım” için yeterli paraya sahip olanlar; varlıklı veya pazarlarında ortalamanın üzerinde kazanç elde edenler; yüksek net değere sahip bireyler veya 1 milyon doların üzerinde yatırım yapılabilir varlığa sahip olanlar olarak belirtildi.
Servet beklentisi açığı; yüzde 62 ile gelişen varlıklı grubu arasında en yüksek seviyedeyken, fark tüm servet kategorileri arasında belirgindi. Varlıklı grubunda açık yüzde 53’ken yüksek net değere sahip bireyler arasında yüzde 46 olarak dile getirildi. Standard Chartered’ten Fernando Morillo yaptığı bir açıklamada bulguların finansal davranışların gelirden daha fazla servet sonuçlarını etkilediğini gösterdiğini dile getirdi.
Belirtilen 10 pazardaki çalışarak servet elde edenlerin emekliliklerine para ayırmak için adım atıyor olsalar da birçoğunun servetini büyütmek için en etkili araçları kullanmıyor olabileceğini savundu. Rapora göre, insanların yüzde 59’u üst düzey finansal hedeflerine ulaşmak için öncelikle tasarruf hesaplarına güvenirken sadece yüzde 37’si stoklara ya da hisselere yatırım yapıyordu.
“Çoğu insan servetini artırmak için öncelikle tasarruf hesaplarını kullanıyor. Bu potansiyel olarak dezavantajlara yol açıyor çünkü gerçek enflasyondan sonra bu tasarruflar üzerindeki kazançlar, uzun vadede yapılan yatırımlara kıyasla sık sık hayal kırıklığı yaratıyor.” diyen Morillo, dolayısıyla tasarruf sahiplerini paralarını çeşitli yatırım çözümlerinde çeşitlendirmeye teşvik etti.