
Ünlü ekonomist Mohamed A. El-Erian, Pazartesi günü verdiği bir demeçte Başkan Donald Trump’ın haksız ticaret uygulamaları, Amerikan fikri mülkiyet hırsızlığı ve siber casusluk iddiaları üzerinden Çin ile mücadelesinde yeni bir ekonomik dünya düzeni yaratma şansına sahip olduğunu söyledi.
CNBC’ye konuşan Allianz’ın baş ekonomi danışmanı; “bence ‘Reaganvari’ gibi bir şeyi küçümsememeliyiz” diyerek mevcut durumu eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın Rusya’ya karşı Soğuk Savaş’ı kazandıktan sonra küresel jeopolitik manzarayı nasıl değiştirebildiğine benzetti.
ABD-Çin ticaret müzakerelerinin duraklaması ve iki ülkenin birbirlerinin ithalatına uyguladığı tarifeleri artırması üzerine görüş bildiren El-Erian, Trump-Reagan benzetmesiyle dikkat çekti.Üç senaryo üzerine bahse giren El-Erian, ABD-Çin arasında kısa vadeli bir ticaret anlaşması için yüzde 65, bir Reagan anı için yüzde 15 ve tamamen gelişmiş bir ticaret savaşı için yüzde 20 ihtimal verdi. “Bence gördüğünüz şey, mevcut durumun gerilemesi ve diğer ikisinin olasılığı artıyor” dedi. “ABD bu konuda ulusal güvenlikle ilgili olarak tam anlamıyla devam ederse, işin aslı ekonomik dinamikleri küresel ölçekte değiştirebilir, bunu gerçekten yapabilir” dedi.
İlaveten ABD borsalarının ticaret fırtınasına karşı koymak için Çin hisse senetlerinden daha iyi konumlandırıldığının da üzerini çizdi. “Göreceli bir ticaret savaşı kazanıyoruz. Mutlak anlamda acı çekiyoruz. Ama diğerlerine göre kazanıyoruz” diyen El-Erian; “piyasaların ABD’nin dünyanın geri kalanından daha iyi bir yerde olduğunu anladıklarını düşünüyorum” ifadeleriyle devam etti.
Sonuçta S&P 500, iki hafta üst üste verdiği kayıpların ardından bile yıl başından bu yana yüzde 14 civarında artmıştı. Yaşanan tüm ticari karmaşaya rağmen endeks 30 Nisan’da rekor yüksek seviyenin yalnızca biraz altında kapanış yapmıştı. Zaten ticaret savaşı konusundaki gelişmelerin borsaları etkilerken, artık bu korkutma etkisinin güç kaybetmeye başlamış olabileceği yönündeki görüş de El-Erian’ı destekledi.