
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), yılda dört kez yayımlanan Mal Ticaret Barometresi Şubat Raporu‘nu paylaştı. Raporda Covid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan kısıtlamaların ve tedarik aksaklığının, küresel ticaret üzerindeki etkisine değinildi.
Son raporda 99,5 olan barometrenin, Şubat’ta 98,7’ye gerileyerek, 100 kritik değerinin altında kalmaya devam ettiği görüldü. Bu durumun dünya ticaretindeki toparlanmanın 2022’nin başında ivme kaybettiğini gösterirken, temel sebebinin arz kesintileri olduğu vurgulandı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından geçen hafta yayımlanan bir raporda ise arz kesintilerinin 2023 yılına kadar devam edeceğini öngörülmüştü.
Kısıtlamaların Gevşetilmesi Küresel Ticareti Artırabilir

Tedarik zincir kesintileri devam ederken, bir yandan da yeni varyantlarla mücadele için yeni kısıtlamaların devreye alındığı belirtildi. Ancak bu kısıtlamaların gevşetilmesinin, önümüzdeki aylarda ticareti artırabileceğinin altı çizilirken, yeni varyantların ekonomik faaliyet ve ticaret için risk oluşturmaya devam ettiği söylendi.
2021 yılının ilk üç çeyreğinde ticaret hacminin, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,9 oranında arttığı söylendi. Otomotiv ürünleri endeksinin, araç üretiminde kullanılan yarı iletkenlerin kullanılabilirliğinin artması sayesinde, son aylarda kayda değer oranda iyileştiği açıklandı.
97,2 olan konteyner nakliye endeksinin, eşik değerin altında kaldığı fakat düşüş hızının son aylara göre yavaşladığına dikkat çekildi.