
2020-2021 mali yılının ilk çeyreğini ifade eden Nisan-Haziran döneminde %23,9’luk daralma kaydeden Hindistan ekonomisi için zorluklar sürüyor. Ancak mevcut olumsuzluklar arasında bazı parlak noktalar da var. Söz konusu umut, Hindistan’ın kırsal ekonomisinin yükselen gücünden kaynaklanıyor.
Zayıf tarım ekonomisi nedeniyle Hindistan’ın genellikle zayıflığı olarak düşünülse de tarım, süregelen Covid zamanlarında ekonominin doğal gücü haline geldi.
Tarım, kırsal gelirin üçte birinden fazlasını oluşturuyor ve yıllar geçtikçe tarıma olan bağımlılığın azalmasına rağmen, kırsal ekonominin hala en temel yönü olarak konumunu koruyor. ET’nin haberine göre kharif sezonu geçen yıla göre tüm Hindistan’da yüzde 6’lık bir artış çok iyi ilerledi.
Ekim alanındaki sağlam büyüme ve mükemmel bir muson mevsiminin, önümüzdeki rabi sezonunun da çok güçlü geçeceğini gösterdiği belirtildi.Bharat emerges the silver lining for the economy in Covid times #ETMarkets #MarketsNews #BizNews #MarketsUpdate https://t.co/E2ZSfjmusp
— ETMarkets (@ETMarkets) October 2, 2020
2019-20 tarım sezonunda rekor bir çıktının, tarım ekonomisinin daha güçlü büyümeye devam edeceği anlamına geldiği eklendi. Dahası hükümetin göçmen işgücü krizi nedeniyle kırsal ekonomiye destek olduğu bunun da Hindistan’ın kırsal ekonomisine para akışının her zamankinden daha güçlü olduğu anlamına geldiği bildirildi.
ET’ye göre tüm bunlar, Hindistan’ın kırsal kesiminde yaşayan Hindistan nüfusunun yüzde 65’i için iyiye işaret. Hindistan nüfusunun geri kalan yüzde 35’i ise şehirli ve kentsel ekonominin önündeki zorluklar önemli ölçüde daha yüksek.
Bununla birlikte, kent nüfusu arasında bile insanların önemli bir kısmının kırsal bağlantıya sahip olması, bu zorlu zamanlarda bir avantaj haline geldi. İyi tarım üretimi nedeniyle kısa vadeli beklentiler kırsal ekonomi için iyi görünürken, orta vadeli beklentiler bile aydınlandı.
Hükümet, tedarik zinciri verimsizliklerini gidermek için önlemler alırken yapılacak yeniliklerin uzun vadeli olumlu sonuçlar getireceğine işaret edildi.
Tüm bu önlemlerin sonuç vermesi zaman alacak olsa da hükümetin çabasının gerekli altyapıyı oluşturmak için önemli olduğu kaydedildi. Nihayetinde, kentsel ekonominin pek çok yönü durma noktasına geldiğinden ve yeniden canlanması zaman alacağından, kırsal ekonomi Hindistan’ın asıl yükünü çekecek sektörü olarak gösterildi.