
Silikon Vadisi hala inovasyonun merkez üssü olarak görülse de Çin, bu durumu değiştirme yolunda hızla ilerliyor. Yaşananlar ve elde edilen veriler de bu öngörüyü destekliyor. Örneğin; Dow Jones VentureSource’a göre Çin’in son 10 yıldaki küresel risk sermaye piyasası payı, % 5’ten % 24’e yükseldi.
Ülkedeki araştırma ve geliştirme harcamaları da yılda % 18 oranında artarak, % 4 artışa sahip olan ABD’yi geride bıraktı. U.S. National Science Board da gidişata bakarak 2019’da Çin’in araştırma ve geliştirme harcamalarında ABD’yi geçeceğini tahmin etti. Tüm bunlara ek olarak; Çinli unicornlar Xiaomi ile Didi Chuxing bu sene ilk kez CNBC’nin 6 yıldır hazırladığı Disruptor 50 listesine girdi.
ABD’nin risk sermayesi alanındaki liderliği; Asya ve Asya’nın beyni olarak görülen Çin tarafından tehdit ediliyor.CNBC’nin bugün yayımladığı Disruptor 50 listesinde ilk kez yer alan Çinli girişimler, Xiaomi ile Didi Chuxing’in yükselişi de rekabet hakkında epey fikir veriyor.
İlaveten; listede yer alan Airbnb, Uber, Ellevest, Lyft, LanzaTech ve WeWok gibi girişimlerin finansal destekleyicileri arasında Çinli yatırımcıların olması da dikkat çekiyor.
Bu noktada Disruptor 50 listesinin geçmişini incelemek de Çin’in ilerleyişine bariz bir biçimde ışık tutuyor.2013’ten bu yana yapılan listedeki şirketlere, 41 Çinli yatırımcı tarafından fon sağlandığı belirtiliyor. İlaveten; PitchBook verilerinde söz konusu girişimlere 2002’den bu yana yapılan yatırımın 35.4 milyar dolara ulaştığı öne sürülüyor. Sonuçta Çin; küresel teknoloji inovasyonu ve girişim sermayesi alanını domine etmek için yaptığı hamlelerle, fazlasıyla öne çıkıyor.
Ve bu isimlerin hepsi Xiaomi gibi Çin’in gelişmekte olan teknoloji liderlerini finanse ediyor. Bu arada CNBC’nin Disruptor 50 listesinde 28. sırada yer alan Xiaomi’nin Hong Kong borsasına halka arz başvurusu yaptığının ve IPO’nun merakla beklendiğinin altını çizelim.
Ayrıca Çinli teknoloji devleri Baidu, Alibaba ve Tencent de ABD’li Amazon, Alphabet, Facebook gibi rakiplerine karşı biyoteknoloji, sanal gerçeklik, fintech, güvenlik ve yapay zeka gibi alanlara yatırım yaparak mücadeleyi kızıştırıyor.
Keza CBI Insights de Çin’in geçen yılki 12 milyar dolarlık yapay zeka harcamalarının toplamdaki payın % 48’ini oluşturduğunu kaydetmişti.ABD’nin bu alandaki harcamalarının oranı ise küresel payın % 38’ini oluşturmuştu. Nasdaq’ın kıdemli yöneticisi Bob McCooey de New York’taki Çin halka arzlarının 2018’de % 30’a çıkacağını (rakam 2017’de % 16 idi) tahmin etmişti.
Neticede Çin, unicornlar, araştırma – geliştirme harcamaları, patent başvuruları, mühendislik yetenekleri gibi pek çok unsurla, sektörü uzun süredir domine eden ABD’yi yakalamaya çalışıyor. Ve uzmanlar Çin’in Silikon Vadisi’ni alt etmesinin yalnızca an meselesi olduğunu düşünüyor.