
Koronavirüs salgınının ilk çıktığı yer alan Çin’in Wuhan kenti, şimdilerde virüsün yaratıcısı olarak suçlanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayının başında salgından Çin’i sorumlu tutmuş ve virüsün insan yapımı olmadığını söylemişti. O zamandan beri Avustralya gibi bazı ülkeler de bunu savunmaya başladı.
Şimdi ise Çin’in daha fazla ülke ile suçlanmasıyla artan gerilimlerin, ekonomik toparlanma için büyük bir risk olabileceği konuşuluyor.
Aynı zamanda Pekin ve Washington arasındaki ticaret savaşını daha da kötüleştirebileceği söyleniyor. ABD’den Avrupa’ya ve Avustralya’ya kadar, gün geçtikçe daha fazla dünya lideri salgının kökenleri hakkında soruşturma yapılmasını istiyor.
Concentrated Leaders Fund CEO’su ve yatırım sorumlusu David Sokulsky, ekonomiler virüsün yayılmasını engellemek için haftalarca süren karantinalardan sonra yeniden açıklamaya hazırlanırken iyileşmenin siyasi gerilimler yüzünden raydan çıkabileceğini söyledi. Bunun şu anda fiyatlandırılmayan büyük bir risk olduğunu ifade etti.
Sokulsky, “En yüksek enfeksiyon oranları geçildikçe, politikacılar birini suçlamak isteyecekler ve bu suçlama için açık hedef Çin’dir,” dedi.
Şimdiye kadar 4,5 milyondan fazla kişi enfekte olurken, 190’a yakın ülke ve bölgede 310 bine yakın insan öldü.
Bazı ülkeler, Çin’i virüsü üretip yanlış kullanmakla suçluyor. Bu nedenle de ekonomileri üzerindeki etki için tazminat çağrısında bulunuyorlar. Bazıları ise soruşturma çağrısında bulunuyorlar. Soruşturma konusu ise Çin’in salgının bu kadar yayılmasını engelleyip engelleyemeceğini bilmek olarak açıklanıyor.
Pekin ise bu suçlamaları reddediyor. Ayrıca durumu kötü idare etmediğini de söylüyor. Çin Bakan Yardımcısı Le Yucheng, NBC News ile yaptığı röportajın resmi çevirisine göre; “Çin, bir suç ortağı değil, bir kurban. Suçlama ve siyasi manipülasyon zamanı değil,” ifadelerini kullandı.
ABD Pekin’e misilleme tehdidinde bulunurken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, hastalığın kökeniyle ilgili soruşturma açılması çağrısını destekledi.
Sokulsky, 2019’un dördüncü çeyreğinden bu yılın Ocak ayına kadar görülen toparlanmanın, ticaret müzakerelerinin iyileştirilmesi ve birinci aşama anlaşmasının imzalanmasından kaynaklandığını söylüyor. Bu süreçte anlaşma yapılmasını destekleyen Avustralya’nın şimdi gerilim yaratanlar arasında olduğuna da dikkat çekiyor.
Avustralyalı milletvekilleri tazminat ve soruşturmalar istemeye başladıklarından beri, Pekin ve Canberra artan gerilimlere kilitlendi.Çin büyükelçiliği milletvekillerinin kötü niyetli iftiralar yaptığını söyledi. Çin aynı zamanda Avustralya arpası için %80’lik bir tarife önerdi ve Avustralya’daki dört et işlemcisinden sığır eti ithalatını askıya aldı. Pekin bunu reddediyor ancak bu hamlelerin birer misilleme olduğu görülüyor.
Sokulsky durumun daha da kötüleşebileceğini söylüyor. Uzman, “Sahip olduğumuz ticaret savaşlarının çok hızlı bir şekilde yeniden canlandığını görebiliyorduk. Ancak potansiyel olarak bu, geçen yılkinden çok daha kötü bir ölçekte,” dedi.