
Bank of America Merrill Lynch’e göre; Çin’in İran’dan ham petrol satın almaya karar vermesi halinde, fiyatlar varil başına 30 dolara kadar düşebilir. BofA Merrill Lynch Global Research tarafından Cuma günü yayımlanan raporda, petrol fiyatlarının 20 ila 30 dolara kadar düşebileceği iddiaları dikkat çekti.
Raporda, “Gelecek yıl için 60 dolarlık varil brent tahminimizi korurken, İran’ın ham alımlarını yeniden canlandırma kararının Çin’in petrol fiyatlarını bir kargaşa haline getireceğini kabul ediyoruz,” dediler. Bu senaryoda, fiyatların varil başına 20 ila 30 dolara kadar düşebileceğini düşünüyorlar.
Çin Ticaret Bakanlığı, Başkan Donald Trump’ın 300 milyar dolarlık Çin malı üzerinde yüzde 10’luk bir tarife tehdidinde bulunmasının ardından karşı önlem ile cevap verdi. Perşembe günü verilen karar, petrol piyasasını da etkiledi ve yüzde 8’lik düşüş ile son 4 yılın en hızlı düşüşü gerçekleşti.
Analistler, piyasalar Çin’in İran petrolünü satın alma dahil olmak üzere ABD’nin en son tarife tehdidine yanıt vermesini beklediği için petrol oynaklığının tekrar yükseleceği konusunda uyardı.
Raporda, “Bu karar hem ABD dış politikasını baltalayacak hem de Çin ekonomisinin artan ABD tarifeleri üzerindeki olumsuz ticari koşul etkilerini hafifleyecektir,” ifadelerine yer verildi.
İran Petrol İhracatında Düşüş
S&P Global Platts’ın verilerine göre; İran petrolünün sevkiyatı 2018 yılının Haziran ayında günlük 2,5 milyon varil ve 2019 yılının Mayıs ayında günlük 875 bin varil düzeyindeydi. Trump’ın Mayıs ayında muafiyetleri kaldırmasıyla birlikte Haziran ayında bu seviye, günlük 550 bin varile geriledi.
Firmaya göre; İran’ın ihracatının kabaca yarısı, Çin’e Haziran ve Temmuz aylarında gönderildi. Ancak Çin’in İran petrolünü, ABD yaptırımlarına karşı daha fazla bir meydana okuma ile satın alma kararı, diğer analistlere göre iki ucu keskin bir kılıç gibi davranabilir.
Emirates NBD Emtia Araştırma Direktörü Edward Bell, “İran, ABD yaptırımlarının şartlarını ihlal edip etmese de üretimini artırma fırsatını memnuniyetle karşılar. Ancak buradaki strateji, Çin’i üzerinde çok fazla kontrol sahibi olmadığı bir ortağa tanıtmak,” dedi.
Açıklamasının devamında Çin ile ticaret yapmayı hedefleyen başka üreticiler olduğunu da hatırlayan Bell, “Bu nedenle, örneğin Irak veya Suudi Arabistan’ın adım ve hacimleri düşürmeye çalıştığını görebileceksiniz. İran’ın bu ekstra pazar payını almasını engellemenin bir yolu olarak Çin’e ihracat yapacaklardır,” dedi.
Ham Talebi Konusunda Endişeler Artıyor
Bugün ham petrol fiyatları, yatırımcıların kötüleşen taleplere odaklanmasıyla birlikte bir miktar daha gerileme kaydetti. BofA Merrill Lynch’teki analistler, ABD tarifelerinin son turunun küresel petrol talebini günde 250 bin ila 500 bin varil kadar azaltabileceğini ve bunun da ham için temelleri zorlayan bir talep yavaşlaması endişelerini artırdığını söyledi.
Ham Petrol Fiyatlarını Takip Etmek için Tıklayın!
Bell, “Bu yıl gördüğümüz küresel ticaret hacimlerindeki bozulma, matematiksel olarak ham petrol için daha düşük talebe yol açıyor. Eğer ABD’nin Trump’ın Çin’deki sert duruşunu korumak isteyeceği seçim döngüsünün sonuna geldiğimizde 2019’un sonuna veya belki 2020’nin sonuna kadar devam ederseo zaman ham petrolün bu talep endişelerini gidermek için çabalaması çok zor bir engel olabilir,” dedi.
Brent petrolü varil başına yüzde 1,5 oranında düşüşle 60,94 dolara gerilerken, WTI varil başına yüzde 1,5 oranında düşüşle 54,81 dolara indi.