
Koronavirüs nedeniyle ekonomik problemler yaşayan Japonya, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,2 daralarak resesyona girmişti. Ve bu durum, GSYİH’de yapılan yukarı yönlü değişikliğe rağmen gerçekleşmişti.
Ülke için gelen son tahminler de iyiye işaret etmedi. Nitekim küresel ekonomide küçülme tahminini %4,9’a yükselten IMF, Japonya’nın 2020’de yüzde 5,8 daralacağını öngördü.
Uluslararası kurumun Nisan tahmininde Japonya için verilen tahminse yüzde 5,2 seviyesindeydi.
Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi için görünüm kararırken Japonya Merkez Bankası Başkanı, COVID-19’un ikinci turdaki etkisi konusunda uyarıda bulundu.
Koronavirüs pandemisinin ikinci tur etkilerinin Japon ekonomisine önemli ölçüde zarar verebileceğini söyleyen Haruhiko Kuroda, bankanın krizden kaynaklanan her türlü darbeyi hafifletmek için uyaran önlemlerini tekrar artırmaya hazır olduğuna işaret etti.
Kaldı ki Japonya Merkez Bankası son toplantısında (Bank of Japan), politika faizini bir kez daha değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1’de bırakmaya karar vermişti.
Ancak Kuroda, bugünkü açıklamasında merkez bankasının faiz oranlarını düşürmek için acil ihtiyaç görmediğini, bunun yerine borç verme olanakları ve varlık alımları ile piyasaları dengelemeye ve kurumsal finansman üzerindeki yükleri hafifletmeye odaklanacağını dile getirdi.
Japon ekonomisinin son derece ciddi bir durumda olduğunu söyleyerek; “ikinci çeyrekte büyük olasılıkla ciddi bir negatif büyüme göreceğiz” dedi.
“Şu anda, tüm getiri eğrisini daha da azaltma gereğini görmedik. Tabii ki gerekirse bunu yapacağız. Ama şimdi bunun gerekli olduğunu düşünmüyoruz” ifadelerini ekledi.
Kuroda, Japonya ekonomisinin bu yılın ikinci yarısından itibaren kademeli olarak toparlanacağı konusunda “ihtiyatlı iyimser” olduğunu söyleyerek, virüsün ekonomi üzerindeki etkisi azalmaya başladığında olağanüstü önlemlerin yavaş yavaş azaltılabileceğini bildirdi. Daha sonra yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak zorunda olduklarını da hatırlattı. Hedefin kısa vadede karşılanamayacağını belirten Kuroda, “BOJ’un genişletilmiş bilançosu, %2 enflasyon sağlanana kadar normalleştirilemez” dedi.