
4 milyonu aşan vaka sayısı ve 276 binin üzerinde ölümle dünyanın ortak korkusu koronavirüs, aylardır sürüyor. Vaka ve ölümlerin en fazla olduğu ABD’nin ardından en fazla ölümün görüldüğü ülke ise Birleşik Krallık olarak kaydedildi.
Salgının yıkıcı etkilerini hisseden Avrupa, diğer ülkeler gibi tarihinin en kötü verilerini açıklıyor. Bölgede hemen her sektör faaliyetlerini durdururken, yeni normale geçiş için faaliyetler sürüyor.
Avrupa Birliği’ne (AB) üye devletler, Covid-19 salgınına rağmen seyahat ve turizme getirilen kısıtlamaların kalkmasını istiyor.Koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya genelinde seyahatleri durdurmuş ve yolculukların yasaklanmasıyla en gözde turizm şehirleri dahi turistik faaliyetlerine ara vermişti. Bu durum Avrupalı havayolu şirketlerini de etkilemiş ve art arda zararlar açıklanmıştı.
Reuters’in haberine göre, AB ülkeleri virüsün bir anda yayılması ile iptal edilen seyahat biletlerinin garanti edilmesini ve yaz turizmini az da olsa iyileştirmek için iç sınır kısıtlamalarının kademeli şekilde kaldırılmasını talep ediyor.
Turizm denince akla ilk gelen ülkeleri bünyesinde barındıran Avrupa, her yıl milli gelire azımsanamayacak ölçüde katkılar sağlıyor. Öyle ki turizm, AB ekonomisine onda bir destek sağlıyor. Salgından dolayı iptal edilen seyahatler, sektörü oldukça zora sokuyor.
Aralarında Almanya’nın da yer aldığı üye ülkelerden bazıları; havayolu, konaklama, ileri tarihli seyahat biletleri, iptal olan uçuşlar ve turizm faaliyetlerinde para iadesini zorunlu kılan AB’den bazı kuralları askıya almasını istiyor.
Buna yönelik oluşturulan “Avrupa’nın Mola İhtiyacı” adlı stratejinin taslak metninde, “Yolcuların ve yolcuların geri ödeme yerine kupon kabul etmeleri için teşvik sağlamak amacıyla, kuponlar ihraççının iflasına karşı korunmalı ve kullanılmadığı takdirde geçerliliklerinin sonuna kadar iade edilebilir kalmalıdır.” denildi.
27 üye ülkeli AB, yolculuklarda iç kısıtlamaları kaldırarak bazı bölgelerde seyahatleri yeniden başlatabilir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, turizm ekonomiye Haziran – Ağustos döneminde her yıl yaklaşık 150 milyar Euro kazandırıyor. Fakat pandemi nedeniyle Avrupa’nın dış sınırları en az Haziran sonuna kadar kapalı kalmak durumunda.
Avrupa Komisyonu ise AB ülkelerinde seyahat kısıtlamalarının 15 Haziran’a kadar uzatılacağını duyurdu.
We invite EU countries to extend the temporary restriction on non-essential travel to the EU until 15 June.
The situation worldwide remains very fragile. Prolonging travel restriction is necessary to continue reducing the spread of #coronavirus.
More → https://t.co/IxQmxqayGB pic.twitter.com/v7f99dkcyq
— European Commission ?? #UnitedAgainstCoronavirus (@EU_Commission) May 8, 2020
Yetkililer, turizmin ciddi tehlike altında olduğunu belirtirken; oteller, restoranlar, gemi ve havayolları şirketlerinin zarar açıklayacağını söyledi. Bunun 6,4 milyon vatandaşın iş kaybına denk geldiğini de ekledi.
Başından beri Avrupa’da teknik bir resesyon ihtimalini artıran salgın, tarihte görülen en ciddi ekonomik zorluğu yaşattı. Evde kalmayı gerektiren karantina uygulamalarının bu yaz Avrupalıların daha kısa mesafelere yolculuk edeceği ve bazı tatil bölgelerinin kapatılacağı anlamını taşıdığı düşünülüyor.