
Çarşamba günü yayınlanan ve 2 Ağustos’ta hazırlanan “Operation Yellowhammer” en kötü durum varsayımlarında, hükümet Boris Johnson’ın başbakanlığa geldikten dokuz gün sonra anlaşmasız Brexit planlamasının temelini oluşturduğunu belirtti.
İngiltere’nin 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden bir anlaşma yapmadan ayrılması durumunda olabilecek en kötü senaryoya bakan belge, kısmen Brexit’e yaklaşırken devam eden politik karışıklık nedeniyle kamuoyunun ve işletmelerin böyle bir sonuca yönelik hazırlığının düşük olacağı konusunda uyardı.
Kamyonların Manş Tüneli’ni geçmek için iki buçuk gün kadar beklemeleri gerekebileceğini ve İngiliz vatandaşlarının AB sınır mevkilerinde artan göç kontrollerine tabi tutulabileceğini belirtti.“Bazı taze yiyecekler için arz azalacak. Panik alımının gıda arzı aksamasına neden olma ya da bunu daha da artırma riski var” diyen rapor, anlaşmasız bir Brexit’ten sonraki ilk gün Manş Tüneli’ndeki trafik akışının %60 oranında azaltılabileceğini belirtti. En büyük bozulmanın da üç aya kadar sürebileceğini öne sürdü. Trafik kuyruklarının yakıt dağıtımlarını etkileyebileceği, Londra ve güneydoğu İngiltere’deki tedarikleri bozabileceği ve panik alımının ülkenin diğer bölgelerinde kıtlığa neden olabileceğini aktardı.
Operation Yellowhammer belgelerinin ilk olarak 18 Ağustos’ta Sunday Times isimli gazetede yayınlandığı belirtildi. Anlaşmasız hazırlıkları koordine etmekten sorumlu bakan Michael Gove, o zaman belgenin eski olduğunu ve mevcut hazırlık seviyelerini yansıtmadığını söylemişti.
Çarşamba günü yaptığı açıklamada beş sayfalık yayınlanan belgede yer alan varsayımların şu anda incelendiğini fakat onların planların en son tamamlanmış tekrarı olduğunu belirtti. İşçi Partisi’nin Brexit Sözcüsü Keir Starmer; “Hükümetin bu sert uyarıları görmezden gelmeye ve halkın delilleri görmesini engellemeye çalışması tamamen sorumsuzluk” dedi. Ayrıca Boris Johnson’un artık İngilizler ile anlaşmasız Brexit’in sonucu konusunda dürüst davranmadığını kabul etmesi gerektiğini vurguladı.