
Federal Statistical Office of Germany (Almanya Federal İstatistik Ofis) perakende satışlar verilerini yayımladı. Geçici verilere göre 2019’un Temmuz ayında mevsim ve takvim etkilerden arındırılmış reel perakende satışlar, bir önceki aya kıyasla %2,2 oranında düşüş gösterdi. Bu oran %1 olan piyasa beklentisinin çok üzerinde gerçekleşmiş oldu. Yıllık bazda ise %4,4 oranında arttı.
Kurum tarafından yayımlanan 330 sayılı basın bülteninde, Temmuz ayına ilişkin perakende satış verileri açıklandı.Bir önceki aya göre %2,2 gerileyen perakende satışlar, 2018 yılının Temmuz ayına kıyasla %4,4’lük yükseliş gösterdi. Aylık bazda ekonomistlerin beklentisi %1 oranında düşüş olması yönündeydi. Ancak %2,2 gelen oran tahminlerin çok üzerinde olurken, son dört yılın en büyük gerilemesi olarak kaydedildi.
Ülkede Temmuz ayında giyim sektöründe faaliyet gösteren perakendeciler ürünlerinde indirim uyguladı. Bu nedenle internet ve posta yoluyla verilen siparişlerde, söz konusu dönemde geçen yılın aynı ayına kıyasla %8,4 oranında artış olduğu açıklandı.
2019 yılının Ocak-Temmuz arasını kapsayan yedi aylık döneminde satışlar, geçen yılın aynı dönemine göre %2,8 arttı.Nisan ve Mayıs aylarında perakende satışlarda düşüş göstermiş, fakat Haziran’da bu durumu toparlamıştı. Almanya’nın Haziran ayındaki perakende satışları aylık bazda %3,8’ik artış göstermişti.
Almanya Perakendeciler Birliği (HDE) tarafından açıklanan bilgilere göre bu yılın sonunda perakende satışların, geçen seneye kıyasla %2 oranında büyümesi tahmin ediliyor. Satışların toplam tutarının 537 milyar Euro’ya ulaşması beklenirken, perakende satışların son 10 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüdüğü dikkat çekiyor.
Almanya ekonomisinin 2019 yılının tamamında %0,5 oranında büyümesi öngörülüyor.Bu yıl küresel boyutta birçok gelişmenin etkisiyle oldukça sancılı geçti. Bunların başında hiç kuşkusuz ki ticaret savaşı yer alıyor. ABD ile Çin arasında süren gerilim diğer ülkelere de yansırken, ticarette korumacı politikaların ekonomilere zarar verdiği görülüyor.
Almanya da bu gelişmelerden etkilenen ülkelerden birisi. Ticaret anlaşmazlığı, Brexit meselesi ve küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle Almanya ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde %0,1 oranında geriledi. Yıl sonu için öngörülen beklenti ise %0,5 büyümesi yönünde.