
Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisi Almanya, her ne kadar bir süredir resesyonla karşı karşıya gelme durumuyla konuşulsa da bu endişelerin yersiz olduğunu söyleyen bazı fikirler ortaya çıkıyor. Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı veriler, ülkenin 2019’un üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe kıyasla %0,1’lik ekonomik büyüme kaydettiğini söyledi.
Açıklanan rakamlar ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) yılın üçüncü çeyreğinde öncekine göre 0,1 oranında genişleme gösterdiğini ortaya çıkardı ve böylelikle dev ekonominin resesyona girmekten kurtulduğu söylendi.Bununla birlikte Almanya’nın takvim etkisinden arındırılmış yıllık GSYİH rakamı da %1 oranında artışa işaret etti. Destatis bu sayede 14 Kasım günü öncü verilerle açıkladığı artı yöndeki büyüme oranını teyit etti.
Verilerim ardından Ofis’in açıklamaları, ülke ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde az da olsa büyümesinin asıl nedeni olarak nihai tüketim harcamalarının artmasını işaret etti. Almanya’da Temmuz-Eylül dönemleri arasında Nisan-Haziran dönemine kıyasla hane halkı nihai harcamaları %0,4 ve kamunun nihai harcamaları %0,8 artış kaydetti.
Söz konusu dönemde Almanya’daki ihracat faaliyetleri %1 arttı. İthalat ise ikinci çeyreğe göre fazla bir değişim kaydetmedi. Dev ekonomi 2018 yılında %1,4’lük büyüme göstermişti. Hükümet ise ülkeden büyüme beklentisini zayıflayan küresel ekonomi ve bunun Alman ihracatını etkilemesi, ticaret gerilimleri ve İngiltere’yi sarsan Brexit meselesi gibi nedenlerden dolayı %0,5 seviyelerinde tutuyor.
Almanya, bugün bir diğer gelişme olarak IHS Markit tarafından açıklanan Kasım ayı öncü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini izledi.Almanya’da bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım’da 49,2 seviyesinde gerçekleşti ve böylelikle 49,3’lük beklentiler karşılanmadı. Ülkede yılın 11. ayında imalat PMI verileri 43,8 seviyesinde kaydedildi. Beklentiler bu rakamın 42,8’de gerçekleşeceğini söylüyordu.
Bunun yanında ülkenin hizmet PMI verileri de 52’lik beklentileri karşılamayarak 51,3 ile 2016 yılının Eylül ayından bu yana en düşük seviyesini kaydetti. Hizmet PMI endeksi bir önceki ay olan Ekim’de 51,6 iken, 2018 Kasım’da 53,3’te bulunuyordu. Veriler açıklanmadan önce tahminlerini paylaşan 32 ekonomist, beklenti aralığını 51,1-53,7 aralığında tuttuğunu açıklamıştı.