
Dünyanın ortak problemi koronavirüs, hem yaşamı hem de ekonomileri tehdit etmeye devam ediyor. Salgının artışı sürse de bazı yerlerde düşüş görüldüğü belirtiliyor.
Pandemiyle zorlu bir mücadele veren ABD, alışık olmadığı bir şekilde zorlanıyor. Son açıklanan verilere göre, ülkede kaydedilmiş 1 milyon 213 bin vaka ve 69,925 can kaybı bulunuyor. Başkan Donald Trump her ne kadar virüsün biteceğine inanıp normale dönmeye hazır olsa da ABD’deki tablo buna hazır olunduğunu göstermiyor.
Hastalıkla mücadele için hiçbir desteğini esirgemeyen ABD hükümetinin ekonomik yarım paketleri hem de FED’in açıkladığı teşvik paketleri ekonomiyi canlandırmak için yapılan hamlelerden birkaçıydı. Nitekim onca desteğe rağmen dünya ekonomisinin resesyondan kurtulamayacağı söylendi.
ABD Hazine Bakanı Mnuchin’den Destek için Rekor Borçlanma Adımı
Hazine Bakanı Steven Mnuchin, pandemi nedeniyle resesyonun eşiğine gelen ABD ekonomisini desteklemek amacıyla ülke borçlanmasında 3 trilyon dolar artırım yapacak. Söz konusu bu tutar daha önce görülmemiş olduğu için rekor olarak kaydedildi.
Nisan – Haziran dönemlerini kapsayacak bu planın yeni teşvik harcamaları ve ertelenen vergiler yoluyla yapılacağı belirtildi. Bilindiği gibi ülkede karantina uygulamaları nedeniyle birçok işletmenin kapatılması, ekonomik kilitlenmelere neden oldu. Mnuchin’in bu adımı ekonomik zorlukların aşılması için atıldı.
Planın detayları ise şöyle;
Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı, ülkede ekonomik sıkıntı çeken vatandaşların ve iflas eşiğine gelen işletmelerin doğrudan ekonomik yardımlardan faydalanmasına ortam hazırlıyor. Ayrıca özellikle bu süre boyunca piyasaya likidite enjekte eden FED’in bu adımlarına da destek veriyor.
ABD’nin son açıkladığı bu ekonomik paket, salgından alınan derin yaranın net göstergelerinden yalnızca biri olarak kabul edilebilir. Ülkenin 2019 yılı boyunca 1 trilyon 290 milyar dolar borçlandığı göz önüne alındığında, 2020’nin ikinci çeyreğinde kaydedilen 3 trilyon dolarlık borçlanma şaşkınlık veriyor.
Pandemiden dolayı ikinci çeyrekte 2008 yılı finansal krizinde yapılan rekor seviyedeki borçlanmanın dahi kat kat fazlasının görülecek olması durumun ciddiyetini gösteriyor. Salgının ardından açıklanan ekonomik paketler ülkenin milli gelirini zorlayacak kadar büyük rakamlara karşılık geliyor.